Hvordan skrelle appelsin
Trikset som gjør skrellingen litt lettere
Den smarte måten.
Å skrelle appelsin med bare hendene har vi gjort lenge, selvsagt. Men, jeg kjenner ikke mange som har gjort det på den smarte måten.
Se videoen, så skjønner du hva jeg mener.
Først må du gjør deg kjent med appelsinens anatomi. På toppen av appelsinen ser du noen riller eller "striper" som er små, avlange søkk. De korresponderer med appelsinbåtene som er inne i appelsinen.
Bruk neglene til å åpne opp litt her, så er det enkelt å dele appelsinen. Når du bryter av halve appelsinen vil du se at det er enda flere riller. Nå er det enklere å dele den opp i flere båter.
Når du har gjort det, er mulighetene mange. Du kan for eksempel lage denne morsomme appelsinisen (kort video).
Jeg har gjort et dypdykk i arkivet og funnet fram til de appelsinoppskriftene jeg liker best. Om du gjør en søk på "appelsin" i våre 5.000 oppskrifter får du hele 260 treff. Og det spenner seg fra syltede appelsiner, til kalkunretter, pannekaker, makrell og gele.
Vi begynner med en drink.
Og det er en appelsinmojito.
Appelsinmojito
Vi begynner med en drink
I denne drinken har du både saft og skall fra lime og appelsin. Det gjør dette til en kul vri på den klassiske mojitoen.
Skal du få den skikkelig til må mynten være god. Og dessverre er mynten i de vanlige kjedebutikkene ikke særlig mye tess.
Skal du ha smakfull mynte må du i andre butikker.
Den beste appelsinsalaten
Avokado og reker i skjønn forening.
Dette er en av mine absolutte salatfavoritter. Jeg tror jeg spiste denne 14 av 14 dager til lunsj den sommeren den ble en del av meg.
I Spania fikk dem tak i ferske, rå reker. Det er ikke så enkelt her, men det går fint med vanlige, kokte reker.
Kakao med appelsinmarengs
Du har ikke drukket bedre kakao
Det er gøy å bruke skibrenneren til noe annet enn ski.
Her får du faktisk sjansen til å lage en superkul krem som ikke krem. Pisk eggehvite stiv og bland inn finrevet appelsinskall og sukker.
Dette har du på toppen av kakaoen din.
Så tar du fram brenneren - brenner forsiktig til det ser ut som om det har snødd svart snø på toppen av kakakoppen din.
Gulrotsuppe med appelsin
Gulroten har funnet kameraten sin.
Det var ikke opplagt kameratskap. Men, i mylderet av frukt og grønnsaker fant de til slutt hverandre.
Og verden har blitt et bedre sted siden. Særlig gulrotsuppene.
For det gir et herlig, lite løft å blande inn appelsin i en gulrotsuppe. Og det kan alle som har smakt denne varianten skrive under på.
Sjokolademousse med appelsin
Den luftige desserten som alle digger.
En sjokolademousse synes alle nydelig.
Og det er den.
Men, det kan innvendes at den blir litt en dimensjonal. Og det er derfor Gud skapte appelsinen: For å gjøre andre ting litt mer spennende.
Sånn føles det i alle fall når du spiser sjokolademousse med appelsin.
Sjokoladestenger med appelsin
Voksengodtet du digger.
For å lage disse må du ha kandisert appelsinskall.
Om du ikke får kjøpt det kan du lage det.
Og da gjør du slik:
Kok opp appelsinskall i vann, hell av og gjør det en gang til.
Fjerne det hvite med skje (det skal være mykt nå).
Kok skallet i 50/50 vann og sukker i over en time. Legg til avkjøling (og vend eventuelt i sukker før det er helt kaldt).
Appelsingodis med nøtter og rosiner
Jo, den kan serveres til lammelåret!
Denne har vi funnet fram i arkivet. Og det er nesten like enkelt som den siste...
Skjær opp appelsinskiver, og dryss over et hav av rosiner og nøtter.
Til slutt har du over litt god olivenolje.
Med denne herligheten kan du servere noen gode biter ost eller rett og slett ha den til lammelåret (sånn som jeg skal i påsken)
Appelsin med kanel og sukker
Det enkleste og det beste
Og så kommer alle vi lates favoritt: Appelsin med kanel og sukker.
Det er ikke nødvendig å gjøre det så tungvint.
Denne saken ble første gang publisert 31/03 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.