HVORDAN MAN GRATINERER
Slik gratinerer du
Teknikken som topper alt.
Gratinere - hva er det?
- Er det ikke bare å legge litt ost på toppen og putte i ovnen? Sånn som jeg lager fløtegratinerte poteter?
Jo da, det er én måte å gratinere på. Men, det er bare begynnelsen.
Det man er ute etter når man gratinerer er å den deilige, gylne toppen. Og det finnes flere metoder.
Samme hvilken metode man bruker når man skal gratinere brukes øverste delen av ovnen. Om du bare er ute etter selve toppen kan du nøye deg med å bruke grillelementet.
Gratinere med brødsmuler
Å gratinere uten ost går fint. En vanlig teknikk er å bruke brødsmuler og smør. I praksis, hjemme på kjøkkenet, er det griljermel som brukes. Griljermel kjøper du i butikken, men mindre du er så flink at du tar vare på brødsmuler og tørker dem selv.
Dette gjør du: Riv litt ost fint og bland sammen med griljermelet, finhakket persille og litt olje. Nå kan du legge dette på grønnsaker, blåskjell eller fisk og sette i øverst i ovnen på omtrent 200 grader til du får en gyllen topp.
Gratinere med hvit saus
En annen måte å gratinere på er å lage en hvit saus. Og så har du i ost og legger dette over det som skal gratineres. Også med denne metoden kan du strø over litt griljermel på toppen.
Gratinere med egg
I denne utmerkede fiskegratengen er toppen laget av potetmos og eggeplommer. Det gir en fin "gratin".
Nedenfor finner du tre "gratinerte" oppskrifter.
Les også:
Gryterettene som redder hverdagen
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 18/04 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.