Hvordan grille makrell
Hæ? Grilles makrell på den måten?
Du skulle bare visst hvor lite du skal gjøre...
Hør: Gjør mindre!
En gang til: Gjør mindre!
Det er mantraet når det gjelder fisk på grillen.
I videoen viser jeg hvor lite du behøver å gjøre. Og det er lite.
Veldig lite.
Jeg kan oppsummere: Legg fisk på grillen.
Det finnes smarte teknikker for å steke fisk, få en biff perfekt og metoden som får baconet best er uslåelig. Men, når det kommer til å grille fisk er det mange fallgroper - bokstavelig talt.
Stort sett havner du i trøbbel når du skal snu fisken. Den går i oppløsning og fiskebitene blir offer for kullets nådeløse hete (ja, eller i gassflammens glovarme klør).
I tillegg til faren for oppløsning kan fisken setter seg fast i metallet.
Oppsummeringsvis har vi to problemer. La oss tar for oss problem én: å snu fisken.
Løsning: Ikke gjør det. Stek fisken bare fra den ene siden.
Problem to: Fisken setter seg fast.
Det er litt verre, men ikke, eh, uløselig.
Du burde absolutt:
- Vaske grillen - gjør det skikkelig, jo mer som sitter igjen, desto større er sjansen for at fisken henger seg fast.
- Ha skinnet på - Skinnet på fisken holder fisken bedre sammen. Det smaker også godt (det er bare å lære seg å like skinnet).
- Varm opp grillen - Jo varmere grillen er, jo mindre er sjansen for at fisken henger seg fast.
Du kan kanskje også:
- Olje - du kan, men må ikke, ha litt olje både på fisken og på grillen.
- Og, som sagt: Ikke rør. Dette går helt av seg selv.
- Prøve siste utvei: Bruke en av de redskapene som klemmer fisken sammen og legger rett på grillen. Det er ikke nødvendig, men du slipper nitidig vasking og det er mindre sjanse for å mislykkes.
- Ikke all fisk egner seg like godt på grillen. Torsk og sei løser seg raskere opp enn laks og ørret, for eksempel.
I videoen griller jeg makrell. Det er sommerfisken over alle sommerfisker, synes jeg. Og her kommer noen forslag til hva du kan server til makrellen:
- Tzatziki: Altså tykk yoghurt med hvitløk og agurk. Prøv gjerne med eple og/eller pære.
- Tabouleh - bulgurgryn (kjapt og enkelt å få tak i!) med masse mynte
- Smørstek vårløk og ingefær
- Stek løk og masse timian
- Sennepssaus, sjalottløk og litt epleeddik
- Crème fraîche med hakket (kokt) artisjokk, gressløk og hvitløk
- Sylteagurk, rømme og hakkede mandler
- Finsnittet fennikel, dill, olje og eddik