Hjemmelaget potetmos
Helt vanlig potetmos er kjempegodt. Men det går an å blande inn godsaker som gjør den ekstra spennende.


Vanligvis beregner vi et par poteter per person til middag. Til stappe kan vi gjerne doble antallet, for appetitten på hjemmelaget potetstappe er vanligvis stor.
Velg riktig potetsort
Melne poteter er det som egner seg best til potetmos. Kerrs pink, pimpernell og troll er gode, men det aller beste er mandelpoteter. Skrell potetene eller la skallet være på under koking - det er en smakssak.
NB! Det er viktig at du ikke tilsetter salt i kokevannet, fordi det fører til en "limete" konsistens på stappen.
Kok potetene til de er helt myke. Faller potetene sammen under koking, gjør det ingen ting. Det skal jo bli mos uansett. Invester i en enkel stapper eller mos potetene i kvern. Potetene kan selvfølgelig moses med gaffel, men det er en tyngre jobb. Dersom du ønsker potetmos med litt grove biter i, er det derimot en fordel å bruke gaffel. Ikke kjør potetene i maskin. Da blir mosen lett seig og uspiselig.
Kun fantasien setter grenser
Det som er så fantastisk med potetstappe er at den kan smakes til i det uendelige.
Mosen er god i seg selv, bare rørt med melk eller fløte, en klatt smør, salt og reven muskat.
Men prøv å smake den til med f.eks. hvitløk, friske urter, spinat, parmesan eller soltørkede tomater. Kok potetene sammen med gulrot, selleri- eller persillerot. Eller du kan prøve noe helt nytt, og lage stappe av søtpoteter.
Potetmos med gulrot og appelsin
Potetmos med kastanjepuré og cognac
LES OGSÅ:
Kilde: Toril Gulbrandsen, matfaglig konsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (frukt.no)
