Michelin-kuppene
Her gjør du gourmetkuppene
Her får du mest for penga.
Jeg tilhører klanen av folk som lever for å spise (i motsetning til dem som spiser for å leve), og elsker å gå på en god restaurant.
Jeg har ikke noe i mot å gå på et sted hvor du betaler 2000 kroner for en lunsj (det var riktignok verdens beste lunsj). Problemet er bare at de færreste av oss har råd til å gå på disse stedene hele tiden.
Og noen ganger, dog sjelden, kan det hende at jeg ikke vil ha et endeløst måltid av lekkerheter.
Noen ganger har jeg bare lyst på et overdådig, deilig stykke eplekake, eller kanskje kylling med råspennende tilbehør, eller bare noen superfrekke ostesmørbrød.
Hva gjør jeg om jeg ikke vil lage det selv? Jo, jeg finner en restaurant.
Michelin guider oss
I disse dager kommer Michelinguiden ut. Michelinguiden har lenge vært den mest autoritære guiden til de beste restaurantene (og hotellene) i Europa. De senere årene har de også utvidet til New York og Japan.
Le guide rouge er mest kjent for å dele ut de ettertraktede Michelinstjernene.
Det som er mindre kjent er at de også plukker ut de stedene du får mest for pengene - en slags guide til dem som ikke vil bruke tusenvis av kroner på middag.
I Michelin-guiden kalles en slik rating "Bib gourmand".
I utgaven for New York heter det at du skal få to gode retter og et glass vin for 250 kroner.
Prisnivået er gjerne litt lavere i New York, men det gir en god pekepinn på prisnivået.
Her er oversikten over stedene de har plukket ut i Norden:
Norge
By |
Sted |
Oslo |
Oro Bar & Grill |
Oslo |
Restaurant Eik |
Danmark
By |
Sted |
København |
Famo |
København |
Frederiks Have |
København |
Kanalen |
København |
Kødbyens Fiskebar |
København |
L'Altro |
København |
Le Sommelier |
København |
Oubaek |
Sverige
By |
Sted |
Göteborg |
Familjen |
Göteborg |
La Cucina Italiana |
Göteborg |
Tvåkanten |
Stockholm |
Ulla Winbladh |
Stockholm |
Brasserie Bobonne |
Stockholm |
Den Gyldene Freden |
Stockholm |
Edsbacka Bistro |
Stockholm |
Fjäderholmarnas Krog |
Stockholm |
Proviant |
Stockholm |
Rolfs Kök |
Stockholm |
Sjögräs |
Denne saken ble første gang publisert 17/03 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.