fryse ned supper
Slik fryser du ned supper
Her finner du oppskrifter på noen av våre beste supper, og gode tips til nedfrysing.
Det begynner å bli høstlig, og da er tiden inne for å lage gode og varmende supper. Men blir ikke det litt mye styr til hverdags når du er sliten etter en lang dag på jobb, tenker du kanskje? Du skal jo både skrelle og hakke grønnsaker og renskjære kjøtt.
Her kommer fryseren til unnsetning.
Fryse ned suppe
Fryser du ned suppe, er det veldig kjapt å varme den opp igjen - akkurat hva du trenger i en travel hverdag. Da er det bare å servere suppen med godt brød og smør ved siden av, så har du et fullverdig måltid.
Nederst i denne artikkelen finner du oppskrifter på noen av våre beste supper, men før vi kommer så langt, skal vi gi deg noen gode råd om hvordan du skal fryse ned supper.
Tips ved nedfrysing
Ha suppen i en plastbeholder med lokk. Tupperware er én type, og det finnes mange andre på markedet også. Ikke fyll plastburken helt opp, men la det være 2-3 cm klaring opp til lokket. Suppen utvider seg nemlig når den fryses ned. Legg plastfolie på overflaten av suppen. Dette gjør at du unngår at det danner seg frost/iskrystaller på toppen.
Du skal aldri sette en beholder med varm suppe rett ned i fryseren. Da stiger temperaturen i hele fryseren, og det vil vi ikke ha noe av. Sørg derfor for at du lar suppen komme ned til romtemperatur før du setter den i fryseren, eksempelvis ved å la suppen stå på kjøkkenbenken.
Synes du dette går for tregt, kan du sette beholderen i et vannbad med isbiter.
Hvilke supper egner seg så for nedfrysing?
Klare supper basert på kjøtt og/eller grønnsaker er det bare å fryse ned som de er. Også supper som er kjørt til puré i blender eller med stavmikser er fine å fryse. Det kan hende de mister litt av den glatte konsistensen sin, men da er det bare å frese suppen opp på nytt når du varmer den opp. Supper basert på bønner og linser er også frysevennlige.
De fleste supper tåler tre måneder i fryseren, og de mest frysevennlige, som vi har nevnt ovenfor, tåler opp mot et halvt år.
Smarte triks for de vanskelige suppene
Det finnes imidlertid en del supper hvor det er lurt å ta noen forholdsregler før du skal fryse dem ned. Her er noen tips for hvordan du skal komme deg rundt problemene.
I supper med grønnsaker i terninger kan det være lurt å ikke koke dem for hardt i første omgang. Husk at de får en ekstra runde med varmebehandling når du varmer opp suppen. Spesielt gjelder dette poteter i terninger, som fort kan løse seg opp og gjøre suppen grøtete i konsistensen.
Kremete supper er også problematisk, da de lett kan skille seg eller få en litt kornete konsistens. Sørg derfor for å ikke ha fløte, rømme, crème fraîche eller yoghurt i suppen før du fryser den ned. Ha dem heller oppi når du varmer opp suppen igjen.
Men hva med kokosmelk? Her er meningene delte. Noen sier at dette går helt greit å fryse, mens andre mener at suppen får en litt kornete konsistens. Her er det bare å prøve seg frem.
Mat i suppe
Fisk og skalldyr i supper kan få en litt ugrei bismak når du varmer opp suppen. Sørg derfor for å ha sjømaten i suppen først når du varmer den opp igjen. Det tar jo bare noen få minutter å få den gjennomvarm.
Supper med pasta bør du unngå å fryse ned. Da blir nemlig pastaen fort ganske grøtete. Kok heller opp pasta mens du varmer opp suppen, og så har du pastaen oppi suppen.
Det er godt med urter i suppen. Relativt delikate urter som basilikum og bladpersille bør du først ha i suppen når du varmer den opp. Mer robuste urter, som rosmarin, salvie og timian tåler frysing bedre.
Supper som er jevnet med maizenna eller egg, bør ikke fryses, da de kan få en litt ugrei konsistens ved oppvarming. Ha heller egg og maizenna i når du varmer opp suppen.
Til slutt noe som nærmest sier seg selv: Ikke frys ned suppe med garnityr som taco chips, revet ost, pesto, hardkokt egg eller lignende. Dette har du på helt til slutt når suppen er oppvarmet og skal serveres.
Tips ved oppvarming
Når du skal varme opp suppen må den først tines. Det er flere måter å gjøre dette på, hvor kanskje den beste er å gjøre det i kjøleskapet over natten, eller mens du er på jobb. Har du hastverk, kan du kjøre suppen i mikroen. De fleste mikroer har en egen defrostfunksjon som du kan bruke.
Du kan godt gjøre suppen ferdig i mikroen, ellers bruker du en kasserolle med lokk på komfyren over moderat varme. Hvis du er redd for at suppen skal svi seg, kan du heller varme den opp med å sette hele kasserollen i stekeovnen med lokk på.
Finn frem termosen
Suppe er godt til både lunch, middag og kvelds. Men du kan også finne frem termosen og fylle den opp og ta suppe med deg på tur. Det er deilig med en kopp varm suppe ute i skog og mark i den skarpe høstluften. Du kan også sende suppe på termos med ungene på skolen, så får de et kjærkomment avbrekk fra matpakken.
Nedenfor finner du oppskrifter på noen av våre beste supper. Følger du forholdsreglene vi har skissert ovenfor, kan du helt sikkert fryse ned disse også.