FISKEGRATENG: GJØR TRADISJONSRETTEN ENDA BEDRE:

Fiskegrateng for feinsmeckeren

Fiskegrateng er god hverdagsmat. Med triks fra Eyvind Hellstrøm og andre kokker får du en festfin utgave.

SELVGJORT BEST: Frossen fiskegrateng kan smake OK, men den slår ikke den hjemmelagde.
SELVGJORT BEST: Frossen fiskegrateng kan smake OK, men den slår ikke den hjemmelagde. Foto: Foto: Kim Holthe/godfisk.no
Sist oppdatert
MER SMAK: Ved å bytte ut vanlig norsk hvitost med parmesan eller annen litt sterkere ost, får du ekstra smak på gratengen.
MER SMAK: Ved å bytte ut vanlig norsk hvitost med parmesan eller annen litt sterkere ost, får du ekstra smak på gratengen. Foto: Foto: istockphoto

Fiskegrateng er tradisjonsrik norsk kost, og en rett vi alle har et forhold til. Voksne liker det og barn liker det - til og med de som vanligvis rynker på nesen når det er fisk til middag, liker fiskegrateng.

Kombinasjonen av den gode konsistensen og den knasende sprø gratineringen gjør at vi må forsyne oss både to og flere ganger.

Å lage fiskegrateng er ikke noe hokus pokus, og dermed ikke noe vi bare bør overlate til masseprodusentene. Grunnoppskriften er enkel. Samtidig er det er uhyre lite som skal til for å jazze den opp. Resultatet blir nesten festmiddag.

Grønne innslag i fiskegratengen

Det vanligste er å bruke hvit fisk i fiskegrateng, først og fremst torsk, men alle typer fisk går an, også rød. Innslag av laks eller ørret gjør både smak og utseende mer spennende. Fisken kan være både fersk, saltet eller røkt.

Rester fra gårsdagens fiskemiddag er glimrende å ha i fiskegratengen. Om du bruker rå fisk, husk da på å lage den hvite sausen ekstra tykk. I motsatt fall blir gratengen for løs i konsistensen.

En håndfull små fiskeboller, stekte baconbiter, reker eller kreps kan med fordel også blandes inn i fiskegrateng.

Glem heller ikke innslag av grønt som erter, gulrot, maiskorn, purre, løk, hvitløk, squash, paprika eller små broccolibuketter. Noen av dem kan ha godt av et kort oppkok eller en tur i stekepannen først.

Stjernekokkens saus-triks gir bedre fiskegrateng

Makaronien bør kokes al dente, dersom du ønsker en fiskegrateng med en løsere konsistens.

Den hvite sausen kan du krydre etter smak. Salt, pepper og revet muskat er de tradisjonelle krydderne, men det finnes mange andre muligheter. Litt revet appelsinskall gir friskhet. Timian, persille, basilikum, gressløk og dill er gode "fiskeurter". Stjernekokk Eyvind Hellstrøm lager en fantastisk god fiskegrateng. Trikset hans er å ha litt revet parmesan i sausen.

For å fullføre verket kan du blande inn litt revet parmesan sammen med strøkavringen på toppen også.

Kokte poteter, smeltet smør eller sandefjordsmør, råkost eller en grønn salat er godt tilbehør til fiskegratengen.

Smakelig måltid!

Oppskrifter på fiskegrateng:

Fiskegrateng med to hemmeligheter

Trond Mois fiskegrateng

Wenche Andersens fiskegrateng med sandefjordsmør

Tørrfiskgrateng

Ørret- og risgrateng

Oppskrifter på andre gratenger:

Potet- og fennikelgrateng

Kyllinggrateng

Grønnsaksgrateng med cottage cheese

Blomkålgrateng

Blomkålgrateng med tomat og blåmuggost

Kilder: godfisk.no , egg.no

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også