Fisk i folie
Fisk i folie på grillen
Fisk i folie er kanskje den enkleste måten å grille fisk på.
De fleste griller kjøtt, men det er få som velger å grille fisk. Kanskje er du redd for ikke å få det til? At fisken skal svi seg fast i grillen, og så går den i stykker når du skal flytte på den?
Slapp av! Det finnes løsninger på disse problemene, og kanskje det enkleste av alt, er å bake fisk i folie på grillen.
Fisk i folie
Foliebaking er verdens enkleste ting. Du starter med aluminiumsfolie, som du bretter dobbelt, slik at du er sikker på at det ikke går hull på den.
Sørg for at du har et stykke som er såpass stort at du har plass til både fisk og grønnsaker oppå. Husk at du også skal kunne brette den sammen på toppen.
Ha så på en liten klunk olje eller en klatt smør, pluss en skvett tørr hvitvin eller en skvis sitron, så legger du på snittede grønnsaker. Bruk gjerne samme type grønnsaker du ville brukt i en fiskesuppe: løk, hvitløk, purre, gulrot, sellerirot og fennikel.
Legg så på et stykke fiskefilet, f.eks. laks, ørret, torsk, breiflabb, steinbit eller kveite. Ha gjerne litt smør eller olje på toppen også, salt og pepper, pluss litt urter; både dill og gressløk er godt.
Så pakke du sammen foliepakken og legger den på grillen og legger ned lokket. Da vil det ta 10-15 minutter før det hele er ferdig, litt avhengig av størrelsen og tykkelsen på fiskestykket, og hvor fint du har snittet grønnsakene.
Les også: Grillet asparges er nydelig som tilbehør til grillretter av fisk og kjøtt
Grillet laks og annen fisk
Du kan lage foliepakkene i porsjonsstørrelser, eller bake større fileter til flere personer.
Du kan også bake hel, rund fisk, f.eks. laks. Da følger du samme fremgangsmåte, men du kan legge sitronsskiver og urter i buken på fisken, så får du enda mer smak. Her trenger du også noe mer steketid, 20-25 minutter skulle holde.
Du kan også variere grønnsakene utover de vi har foreslått ovenfor, med paprika, squash og brokkoli.
Du kan også gjøre en asiatisk vri på det hele, med vårløk, chili, revet ingefær og en skvett soyasaus, og erstatt gjerne hvitvin/sitron med lime.
I og med at du allerede har grønnsaker i pakken, trenger du ikke så mye tilbehør. Godt brød er det aller enkleste, men du kan også bake hele småpoteter med skall vendt i olje, salt og pepper i en bakke på grillen. Kokt ris passer også godt.
Les også: Tilbehøret som passer perfekt til grillmat
Nedenfor finner du tre oppskrifter på fisk bakt i folie på grillen. Bruk dem som de er, eller bruk dem som utgangspunkt til å improvisere.