Oppskrifter på elg
Fire lekre oppskrifter på elg!
Vi ba en av landets unge superkokker om å lage elgmiddag. Sjekk oppskriftene!

Anders Sjøblom er oppvokst i Lierne i Trøndelag. Et sted hvor elgen aldri er langt unna.
- Hva er din beste matopplevelse?
- Opptil flere, men jeg har spist mye godt i Spania. Jeg liker tapas-ideen. Mange småretter tar bort stresset ved å spise. Man sitter og plukker en hel kveld. Hvis jeg skal velge én matopplevelse må det være en lærlingetur til Barcelona, hvor vi spiste på tapasbaren Estrella. Vi fikk en desserttapas som stort sett var en liten, bitter sjokoladebit på en brødkrutong, litt salt og olivenolje. Jeg skjønner hvorfor det var godt nå, men da jeg smakte det ble jeg nesten satt ut.
Les også: Fell elgen med flagg
- Hva spiser du hjemme?
- He-he. Det blir mest brødskive og kebab. Jeg lager lite mat hjemme. Akkurat mens madamen har vært på ferie, har det gått mye i stekt ris.
- Hva med råvarer?
- Jeg er veldig glad i å jobbe med fisk. Laks er morsom, men ikke som hovedrett. Den tåler det meste, bort sett fra varmebehandling. Jeg liker den best rå. Kjernetemperatur på 30 °C er fint. Den er også god å steke, men den blir lett tørr.
Tar du en bit rå laks og en bit kokt laks er det ikke tvil om hva som smaker best.
- Hva er det sterkeste matminnet fra du var barn?
- Det må være bestemors mjukbrød. Hun lagde det i en egen vedfyrt steinovn. Bestefar måtte fyre og kjevle. Og bestemor stekte. Fersk mjukbrød med masse smør. Da ble jeg glad. I tillegg husker jeg godt kjøttsuppa til modern. Det var vanlig kjøttsuppe på elgbein med melboller i. Klimp kalte vi det.
Les også: Her feller de den første elgen
Anders har brukt produkter fra Løvenskiold, men det går fint å lage elgkaker og elgburger selv, bare du får tak i elgkjøtt. Det har ofte vært et problem å få tak i ferskt elgkjøtt i sesongen. La oss håpe at elgkjøttet også havner i butikkene og ikke bare er å få tak i ved å bestille fra de forskjellige jaktlagene. Det er ikke alle som jakter på skogens konge selv. Elgen burde kunne bli en tilgjengelig vare i både fersk og frossen tilstand. Oppskriftene er til fire personer.
ELGPØLSE MED SPRØSTEKT SVINEKJAKE, JORDSKOKKPURÉ OG KYLLING- OG TRØFFELGLACE
Les også: Elgjakt i høyfjellet
Elgpølse
200 g kvernet elgkjøtt
100 g kvernet spekk
2 ss potetmel
1 dl melk
50 g tørket aprikos
50 g svinekjake, kan droppes
1 ss nitritsalt
1 egg
Kjør kjøtt, salt og egg i foodprocessor. Spe med melk og spekk. Bland inn kuttet aprikos og svinekjake Farsen stappes i svinetarm og trekkes ved 65 °C i en kjele med vann med buljong i 7-8 minutter.
Jordskokkpurè
100 g jordskokk
1/4 l melk
1 ss crème fraîche
salt og pepper
Skrell jordskokken og kok den mør i melk. Kjør den til en grov purè med crème fraîche. Krydre etter smak.
Kylling- og trøffelglace
1 l kyllingkraft
2 ss sukker
4 ss hvitvinseddik
1 dl hvitvin
3 sjalottløk
4 fedd hvitløk
3 ss smør
1-2 ss trøffelolje
Karamellisèr sukkeret og ha i løk og hvitløk. La det svette ut fuktigheten. Tilsett eddik og vin og kok det hele inn. Ha i kyllingkraften og kok ned til den begynner å tykne. Brun smøret og kok det ut med litt sitron. Montèr sausen med smøret og trøffelolje.
ELGSTEK MED SOPP, ROTGRØNNSAKER OG GREMOLATA

Les også: Hvor er storoksen?
1 kg surret elgstek av lår eller bog
3 gulrøtter
1 sellerirot
2 portobellosopp
50 g shitakesopp
50 g kongeøsterssopp
6-8 tørkede sherrytomater
4 mandelpoteter
3 dl rødvin
6 dl elgbuljong
1 laurbærblad
1 liten bunt timian
Krydre steken godt med salt og pepper og brun den i en jerngryte. Kok ut gryta med vin og tilsett buljong, timian og laurbærblad. La steken trekke i gryta med lokk i ovnen på 150 °C i 3-4 timer. Tilsett sopp, grønnsaker og mandelpotetene mot slutten av steketiden. Strø over gremolata før servering.
Gremolata
1/3 bladpersille
1/3 hvitløk
1/3 sitronskall
1 ss olivenolje
Alt finkuttes og blandes sammen.
ELGBULJONG MED KJØTTKAKER OG PEPPERROTKREM
Les også: Elg igjen på kvoten

Elgbuljong
4 kg elgbein som skank, ryggbein
4 gulrøtter
1 sellerirot
1 løk
4 fedd hvitløk
1 laurbærblad
1/2 l rødvin
vann som dekker bena
en liten bunt timian
noen dråper tabasco
salt og pepper
Brun alt godt i en kjele og kok ut med vinen. Fyll så opp med vann som dekker bena. Kok opp og skum av. La kraften trekke i 6-8 timer. Sil av kraften og reduser den litt. Smak til med salt, pepper, sitron, noen dråper tabasco og litt finhakket timian.
Pepperrotkrem
6 ss crème fraîche
3 ss fløte
1 ss hvitvinseddik
1 ss revet pepperrot
1/2 plate gelatin
Pisk fløte og crème fraîche til det får en stiv konsistens. Bland i eddik, pepperrot og gelatin.
Kjøttkaker
200 g kvernet elgkjøtt
1 egg
1 ss potetmel
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ts allehånde
1¿2 dl melk
smør til steking
salt og pepper
Bland pisket egg og potetmel inn i det kvernede kjøttet. Spe med melk og bland sammen til en grov og litt fast farse. Tilsett krydder og finhakket løk. Form farsedeigen til passende kaker og stek dem lett i en panne. Trekk dem ferdig i elgbuljongen.
ELGBURGER MED FRITERTE LØKRINGER, CHIPS, TOMATMOS OG SUR COLESLAW
Les også: Storviltjegerens huskeliste
800 g ytrefilèt av elg

1 ss sort pepper
1 ss shezuan pepper
1 ss korianderfrø
1 kanelstang
smør til steking
Krydderet svis i en panne og støtes i en morter. Filèten kuttes i 200 gram store stykker. Vend kjøttet i krydderet og svi av filètene godt i smør. Stek kjøttet ferdig i ovn, ca. 6 min på 180 °C. Saltes etter smak.
Burgerbrød
1/2 dl olivenolje
1 dl melk
2 dl vann
250 g hvetemel
250 g grovt rugmel
150 g kalamataoliven
25 g gjær
2 ss salt
Bland alt tørre og spe med lunken melk, vann og gjær. Ha i oliven og salt. Elt deigen godt i 15 min.
Bak deigen ut i runde små brød og stek dem på 180 °C i 10 minutter.
Løkringer
2 middels store kepaløk
1 egg
pankomel til frityrsmete
hvetemel
god frityrolje
salt etter smak
Kutt løken i passende skiver og vend dem i mel, egg og pankomel som er utblandet til smete. Du kan også benytte deg av tempuramiks. Fritèr løkskivene i olje på 160 °C til de er gylne. Drypp dem av på et bakepapir. Salt dem lett ved servering.
Chips
4 mandelpoteter
salt og pepper
Høvle potetene tynt og pensle skivene med smør. Krydre dem med litt salt og pepper. Stek skivene sprø i ovnen på 180 °C.
Tomatmos
6 modne plommetomater
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
noen dråper tabasco
litt presset sitron
salt og pepper
Flå tomatene og ta ut innmaten. Svi tomatkjøtt, løk og hvitløk på svak varme til en tørr konsistens. Kjør blandingen til en purè. Smak til med salt, pepper, tabasco og presset sitron.
Syrlig coleslaw
4 ss sukker
6 ss epleeddik
1/2 kålhode
0,33 l eplemost
1/2 dl hvitvin
100 g bacon
litt karve
Kålen finstrimles og karamelliseres i sukkeret i en panne. Kok ut med væsken. Tilsett finhakket bacon og karve. Kok blandingen inn på svak varme til det er tørt. Avkjøl.
Majones til coleslaw
1 egg
2 eggeplommer
1 sitron
1 dl olivenolje
1,5 dl soyaolje
1 ss grov sennep
1 gulrot
1 bit ingefær
1/4 eple
Pisk eggene med sennepen og spe med oljen. Bland majonesen i surkålen. Tilsett revet gulrot, eple og ingefær. Smak til med litt salt, pepper og presset sitronsaft.