Eplekake med krem
Tre tips til bedre eplekake
Særlig det første tipset vil du like. Bedre og bedre lag for lag.
Eplekake med krem, uttales ofte som ett ord: Eplekakemedkrem.
Så rotfestet er eplekake og det rettmessige tilbehøret i den norske folkesjela. Med denne høstlige herligheten på bordet markeres inntoget av mørkere kvelder, soppturer i skogen og knitring fra peisen.
Eplekaka har en helt sentral rolle i høstens ritualer. Jeg ville faktisk ikke hatt høsten uten.
Og, skal vi være ærlige, er det eplekake vi ser mest fram til, sammen med fårikål og den obligatoriske lammesteken.
Eplekakens fysiologi kan grovt deles i tre: Grunnlaget (deigen), Førstelaget (eplelaget) og Topplaget (kremen).
Her følger tre tips, ett til hvert av lagene.
Eplekaka, grunnlaget
Bunnen på en eplekake lages på en deig bestående av mel, smør, salt, sukker og noen ganger egg (eller vann) for å binde deigen sammen.
Tips: Bland inn biter av marsipan. Da blir det mye bedre!
Eplekake, hovedlaget
Dette er laget med eplene. Del dem bare i klassiske båter og legg dem i overlappende sirkler inn mot midten.
Tips: Pensle bunnen med et veldig godt syltetøy. Eplesyltetøy er nydelig, men du må gjerne bruke aprikossyltetøy, for eksempel. Bruk gjerne litt av dette syltetøyet på toppen av eplene også. Det er enklere å pensle om du varmer det opp litt først.
Eplekake, topplaget
Dette er strengt tatt ikke et lag av kake, men det vanskelig å tenke seg eplekake uten krem (eller is). I alle fall om du bor i Norge.
Tips: Pisk gjerne krem (på den smarte måten) med sukker. Men, så gjør du følgende: Vend kremen inn i litt vaniljesaus.
Den kan du kjøpe ferdig, men det er overraskende enkelt å lage den selv, særlig med denne supre oppskriften.
Nedenfor finner du oppskrifter på eplekake som ikke nødvendigvis følger alle rådene. Men, nå som du har lest dette vet du at eplekake er lagarbeid - og da går alt litt enklere.
Denne saken ble første gang publisert 21/08 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.