Seks gode oppskrifter på linser
Den helsebevisste, den miljøbevisste, den økonomiske og gourmeten – linser tilfredsstiller dem alle.


Linser var lenge temmelig utrendy saker i Norge. Med unntak av helsekostfanatikere og veggiser, var det vel knapt nok noen som lot seg friste. Men det er det blitt en endring på. Nå serverer til og med de fineste restauranter linser som tilbehør til sine lekkert danderte retter. Det er da gjerne de små og dyre franske puylinsene - de står nemlig spesielt høyt i kurs hos kokkene.
Seks gode oppskrifter:
Kyllingfilet på linse- og spinatseng
Linsesuppe med kokos og koriander
Indisk linsestuing (daal) med røde linser
Stekt breiflabb med grønne linser
Fire gode grunner til linsenes popularitet
1. Linser er sunt
Høyt innhold av proteiner gjør at linser er en god erstatter for kjøtt. Proteiner gir stor metthetsfølelse, samtidig som det ikke øker blodsukkeret - helt i tråd med slankende lavkarbo kosthold à la Fedon Lindberg. Proteinene i linser og belgfrukter er ikke av samme type som kjøtt. Det anbefales derfor å spise kornprodukter i samme måltid for at kroppen skal kunne nyttegjøre seg proteinet. I tillegg til proteiner, inneholder linser en god del fiber og mineraler.
2. Linser er miljøvennlig
Ved å erstatte kjøtt helt eller delvis med linser og bønner bidrar du positivt til drivhuseffekten.
3. Linser er billig
Med litt ekstra som løk, litt krydder og ris kan en pose linser mette svært mange. De sveller også mye opp under koking. Aller billigst er linser i "innvandrerbutikker", i helsekostforretninger er de en del dyrere.
4. Linser smaker godt
Som tilbehør til kjøtt og fisk, i supper og stuinger og salater - linser høyner måltidet.
India har en stor andel vegetarianere, og de spiser mye linser. Det gjør at det finnes mange spennende oppskrifter på blant annet indisk dal (linsegrøt). Middelhavskjøkkenet byr også på en god del retter med linser.
Les også:
Lev sunnere med middelhavskosthold
Kilder: «Belgfrukter - ny, gammel nordisk basismatvare?» av Fedon A. Lindberg og Marte Ottesen, «Indisk mat på norske fat» av Niru Kumra (Holm & Tangen Forlag 2004)