Italienske fristelser
Det gode liv på Sardinia
God mat og god vin, vakker natur, lange strender, varme netter og mange timer med sol. Kan man ønske mer?
"Da Gud hadde skapt verden, samlet han restene og kastet dem ned på bakken og tråkket på dem. Slik ble Sardinia skapt," sier en gammel sardinsk historie. Og dermed har vi forklaringen på at de kaller øya for "Vårherres varme fotavtrykk".
På mange måter kan vi gi dem rett. Øya har litt av alt det gode liv en feriesulten gjest ønsker seg. Først og fremst kan øyboerne skryte av en syv måneder lang sommer. Fra april til slutten av oktober kan du nyte over 20 graders varme. Med sin rike og varierte kystlinje er stranden et opplagt valg, men øya har uendelig mye mer å by på.
Landskapet innbyr til fotturer, særlig i april, mai og juni. I juli og august er det for varmt med 25-30 graders varme. Du vil møte et fargesterkt landskap, med en blomsterprakt i fullt flor og en duft av lavendel og timian. September og oktober er også bra, men da møter du et landskap kledd i gull og brunt og en lokalbefolkning som holder på med innhøsting og soppsanking. Og kanskje en flokk villhester. Dagtemperaturene er fortsatt høye fordi sommervarmen ennå ikke har sluppet taket i fjellet.
På din vandring vil du garantert støte på de eldgamle nuraghene, forlatte steinhytter som visstnok ble bygd av et gåtefullt folk fra øya for lenge siden. Noen steder finnes det små byer av dem - og enkelte er slik plassert at om du klatrer på taket, får du en vanvittig utsikt.
Hummer og koraller
Alghero blir for øvrig omtalt som øyas perle. Byen ligger på nordvestkysten av øya og er utrolig sjarmerende med sin ekte sardinske stil. Langs sjøen er det en gigantisk bymur med et bredt fortau voktet av enorme palmer. Her er det et yrende liv om kvelden, og med utsikt til hav og bare hav innbyr dette til en romantisk promenade.
Den bakenforliggende byen er som en maurtue med smale, sjarmerende, uoversiktlige, bratte gater rikt forsynt med all verdens butikker. I annethvert butikkvindu kan du se de blodrøde korallene som byen er så kjent for. Her er designbutikker og lokale smykkekunstnere som har hengt seg på den trendy perle- og glassmoten. Hvis du er svært interessert i shopping, anbefales du å ta lokaltoget til provinshovedstaden Sassari. Der er utvalget større og billigere.
Alghero er en ekte fiskerlandsby og spesielt kjent for sin hummer og sine sardiner. Det er lovlig å drive fangst på den fra mars til august, og du betaler 10 euro for 100 gram.
Byen er proppfull av barer og restauranter, og det fine er at du kan velge i alle prisklasser. Har du lyst på en rask og enkel italiensk lunsj, anbefaler vi Il Ghiotto på Piazza Civica 23. Finn din plass før klokken 12.30, for da setter hordene med turister inn, tett fulgt av lokalbefolkningen. De har fire lunsjretter på menyen fra 10 til 15 euro - og når det er tomt, så er det tomt.
Området rundt Piazza Sullis koker om kvelden, og har du god råd, kan det være moro å innta middagen på Il Pavone på Piazza Sullis 3/4. Her koster maten mellom 40 og 50 euro, men så er den til gjengjeld helt fantastisk, med en god variasjon mellom middelhavsretter og nyskapende sardinske retter. For øvrig er byen kjent for sin eventyrlige hjemmelagede iskrem.
Nord for sentrum er den vakreste stranden, og der ligger hotellene som perler på en snor.
Reisefakta
Fly direkte Oslo Lufthavn Gardermoen-Cagliari med SAS, fra kr 800 én vei. Flytid på 3,5 time.
Fly via Roma (Gardermoen-Roma) med for eksempel Sterling fra kr 650 én vei. Alitalia flyr kontinuerlig strekningen Roma-Cagliari.
Star Tour tilbyr pakketurer til Sardinia. Bo én uke i Alghero (pris pr. person er kr 3.600), eller la deg friste av et flott opplegg med bilturer rundt på øya, kr 6.895 pr. person. Da flyr du til Alghero, der guiden møter deg med all nødvendig informasjon.
SAS, tlf: 05400, www.sas.no
Sterling, tlf: 815 58 810, www.sterling.no
Alitalia, www.alitalia.com
Star Tour, tlf: 08100, www.startour.no
Landsbygda nord for Alghero kan være verd et besøk, særlig for arkeologisk interesserte. Her finnes mange spennende ruiner - og hvorfor ikke innta lunsjen på en bondegård i nærheten? Her finnes også en vingård, Sella e Mosca, og de tilbyr omvisning på kveldstid. Dette er øyas mest kjente vingård, og de har hatt produksjon siden 1899. Omvisningen viser gammel og ny produksjonsteknikk, du får smaksprøver og selvfølgelig anledning til å handle.
Luksusliv
Etter noen dager omgitt av det ekte og ursardinske kan det kanskje friste med den rake motsetning? Da anbefaler vi et besøk i Porto Servo på nordøstkysten ved Costa Smeralda.
Etableringen av denne kyststripen har en spesiell historie. I 1961 kjøpte nemlig den styrtrike playboyen Aga Kahn og noen av hans rike venner en stripe kystlinje av noen fattige bønder. Den var 10 kilometer lang og 8000 hektar stor, og "hovedstaden" er altså Porto Servo.
Planen var å anlegge luksusboliger for deres likesinnede. De innførte streng byggeskikk som ikke hadde noe med Sardinia å gjøre, og valgte en stil med inspirasjon fra Hellas, Nord-Afrika, Spania og Italia. Resultatet er blitt en helt særegen by. I høysesongen er det et yrende liv her, til tross for et svimlende prisnivå. Havnen i Porto Servo har plass til 650 båter, skjønt yachter er egentlig et bedre ord. Når Europas jetsett stiger i land om ettermiddagen, er det som å sitte ringside en catwalk. Da vil du få et godt innblikk i det siste, det lekreste og dyreste av klær og tilbehør.
Byens hjerte er Piazzetta. Her er det noen restauranter med flott utsikt over havet og stive priser - en liten cola, for eksempel, koster 5 euro. Bakenfor ligger forretningene tilbaketrukket med diskré eleganse. Vi som er vant til fargerike stativer utenfor enhver Syden-butikk, trodde ved første øyekast at alt var stengt. Det var det ikke. Dørene er lukket for å holde på den svale aircondition-luften, og salgsstativer utenfor forekommer ikke. Her finner du alle de eksklusive merkene, både de italienske, franske og amerikanske.
Italienske matvaner gjør ikke akkurat feriegleden mindre. Det sies at italienerne bruker store deler av sin våkne tid til å planlegge det neste måltidet, eller minnes det forrige. De starter dagen lett - en kaffe og et rundstykke, croissant eller brioche, men allerede ved lunsjen er det enkle prinsippet forlatt.
Sardinia står stille fra klokken 13 til 17. Da unner de seg en stor lunsj og en god siesta. Gjør det, du også.
Italienske fristelser
Man skulle tro at en øy som Sardinia hadde lange og rike fisketradisjoner. Slik er det ikke. Lokalbefolkningen ser på seg selv som gjetere og foretrekker å spise kjøtt. Men fastlandspåvirkningen har fått fiskematen til kjøkkenbenken, og de har lært seg å tilberede den.
En ekte italiensk middag starter med en forrett, antipasto - rett og slett en liten appetittvekker, bitte litt munngodt og litt vin og vann. Det kan være reker, blåskjell og blekksprut. Da ber du om "Frutti di mare". Velger du "Da terra", får du sardinsk pølse, spekeskinke og røkt flesk.
Overnatting
Alghero
- Residence Europe: 120 euro for et dobbeltrom pr. natt inklusive frokost.
- Alma di Alghero: 150 euro for et dobbeltrom pr. natt inklusive frokost.
Sassari
- Hotel Vittorio Emanuele: Et sjarmerende hotell i sentrum. 79 euro for et dobbeltrom pr. natt inklusive frokost.
- Hotel Carlo Felice i sentrum: 68 euro for et dobbeltrom pr. natt inklusive frokost.
Cagliari
- Italia, i sentrum: 92 euro for et dobbeltrom pr. natt inklusive frokost.
- Hotel Mediterraneo, i sentrum: 120 euro for et dobbeltrom pr. natt inklusive frokost.
Mer informasjon om hotellene og andre alternativer finner du på www.booking.com
Til mellomrett, primo piatto, anbefaler vi "Spagetti la vongole" - pasta med blåskjell. Hvis den sardinske pølsen faller i smak, kan du prøve "malloredus", som er små pastakuler med tomatsaus og sardinsk pølse. Deretter serveres secondo piatto, hovedretten, og det er som regel kjøtt eller fisk. Hvis du ønsker grønnsaker til, må det bestilles for seg.
Skal du avslutte på italiensk vis, avslutter du med dolce, som betyr "søtt". Sardinias dessertbord har alltid vært preget av tilgangen på naturlige råvarer, blant annet den smakssterke bitre mandelen som de lager søte kjeks, "amarettes", av. Ellers anbefaler vi "Dolcifesta". Det er mandel og appelsinbiter dynket med øyas spesielle honning.