Norske jordbær
Derfor er norske jordbær best
Det er ikke bare patriotismen som gjør av vi synes norske jordbær er best i verden.
Visste vi det ikke, norske jordbær er selvfølgelig best i hele verden!
Og det er ikke for å være patriotiske at vi kan si det, vi kan faktisk banke i bordet med hardbarka, vitenskapelig fakta.
Men hvorfor er det slik?
Derfor 1: Foredlet for å smake godt
Det er faktisk vitenskapelig bevist at de norske bærene er aller best.
- Norske jordbær smaker godt av flere grunner, opplyser Even Bratberg.
Han er statskonsulent i hagebruk, og jobber ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, tidligere kjent som Landbrukshøyskolen på Ås.
For det første så har vi andre sorter bær her i Norge enn det de har i utlandet.
Vår foredling av bærsorter er nemlig basert på at jordbærene skal smake godt, mens i utlandet dyrker de sorter som er blitt foredlet slik at de skal holde seg lenge i butikken - deres foredling er basert på holdbarhet og ikke smak.
- Vi har et annet bruksmønster. Her i Norge spiser vi jordbær, gjerne med sukker og fløte, mens i utlandet blir de brukt til dekorasjon og småsnacks, forteller Bratberg.
Derfor 2: Sakte modningsprosess
For det andre har vi et kjøligere klima her i landet. Perioden fra blomst til moden frukt er mye lenger, og det gjør at det er mer aromastoffer i bærene og de smaker derfor mye bedre.
- Utlendinger blir faktisk overrasket over hvor godt norske jordbær smaker, sier statskonsulenten.
Modnes bærene fort, får de rett og slett dårligere smak.
Den sakte modningsprosessen, kombinert med mye lys i modningssesongen, gjør at smaken blir ekstra god. Det er dermed en fordel å dyrke jordbær i nordligere strøk.
- De norske bærene får flere lystimer. Dessuten har vi en relativt lav temperatur her i Norge, noe som gjør at bærene modnes sakte. Bæret får dermed tid til å utvilke aromastoffer, forteller Einar Risvik, som jobber på Matforsk og som har doktorgrad i sensorikk.
Derfor 3: Høstes når de er modne
I tillegg blir de norske bærene høstet når de er modne. Hele modningsprosessen foregår ute i åkeren og i solen.
Bær som fraktes over lange avstander derimot, for eksempel fra California eller Italia, blir gjerne høstet når det kun er antydning til rødt i bærene, og modnes under transporten. Dette gjør at de har mindre aromastoffer, og smaker mindre.
- Smaken dannes i siste fase av modningen. Når bærene plukkes når de er grønne, har de derfor lite smak, sier Risvik.
Ikke bare smaker de norske bærene godt fordi de får lov til å bli modne i solen, de inneholder også mer vitaminer og antioksidanter på grunn av den lange vekstsessongen. Helsegevinsten er altså større når du spiser solmodne, norske bær.
Derfor 4: Neste gang du kommer over en kurv med norske bær må du ikke gå forbi.
Les også:
8 velsmakende oppskrifter med jordbær
Sommerlige og herlige jordbærdrinker
Tilbake til Klikk Mat