Gratinering

Deilig med gratinering

Det er nesten ikke den ting du ikke kan gratinere. Her er tips og gode oppskrifter.

GRATINERT: Her er det aubergine som har fått seg en omgang.
GRATINERT: Her er det aubergine som har fått seg en omgang. Foto: Foto: Alf Börjesson / frukt.no
Sist oppdatert

Å gratinere har forskjellige betydninger, men den de fleste av oss har et forhold til, er å ha noe under grillelementet i ovnen, slik at du får en fin og gyllen farve.

De fleste tenker på reven ost, og det er ikke noe i veien for det, men du kan gratinere med eggeplommer, brødsmuler, hvit saus etc. Det viktigste er at du får en fin og rik duft og smak med gratinering.

Noe av det aller deiligste du kan lage med gratinering, er macaroni and cheese.

Deilige oppskrifter

Vi har plukket frem et halv dusin flotte oppskrifter med gratinering (du finner dem nedenfor), og de viser noe av spennet som er mulig med gratinering.

Gratinert løksuppe er en klassiker, men hvorfor ikke prøve gratinerte brødskiver oppi en god, hjemmelaget tomatsuppe? Kjempedigg!

Den evige klassikeren fløtegratinerte poteter har vi selvsagt tatt med, og gratinert blomkål er jo bare nydelig. Du kan servere det med stekte baconterninger, eller som i vår oppskrift, med spekeskinke.

For en middelhavsvri, kan du prøve gratinert aubergine med couscous.

Også sjømat

Hvis du trodde at det bare var kjøtt, poteter, pasta, grønnsaker og den slags som kan gratineres, må du tro om igjen. Vi runder nemlig av med to oppskrifter på gratinerte skjell. Den første er blåskjel gratinert med en provencalsaus, mens den andre er riktig så luksuriøs, og noe du kan prøve ut som forrett når du skal ha gjester: champagnegratinerte østers.

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også