Oppskrift på enkle sauser
De enkleste sausene
Disse gjør maten din bedre. Og morsommere.
Det finnes to kategorier sauser. De enkle og de kompliserte. Til de kompliserte hører alle som du må koke kraft og de som bruker egg som bindemiddel (bearnés, hollandaise etc.).
Så har du alle de andre. De som du kan lage i en fei uten verken å beherske noen teknikker eller ha veldig mye tid.
De fleste av disse sausene krever egentlig ikke oppskrifter, bare en idé.
Her kommer mine forslag (det vil si: Det var mange gode svar i forumet, så jeg har stjålet grovt herfra.):
Pestosaus
Crème fraice
Pesto
Bland 2-3 spiseskjeer pesto i ca 2 desiliter crème fraîche.
Passer til: Pasta, fisk og kylling
Frisk yoghurtsaus
Yoghurt
Finhakket agurk
Finhakk agurken. Bland det med yoghurt. (Bruk omtrent en halv yoghurt til to desiliter yoghurt).
Passer til: Fisk og vegetarmat.
Søt sennepsaus
Aprikossyltetøy
Sennep
Bruk den sennepen du liker best. Bland omtrent like mengder sennep som syltetøy.
Passer til: Fisk, oksekjøtt, svinekjøtt og kylling.
(Kan også brukes til pensle ovnsbakt laks med).
Enkel karrisaus
Karri
Smør
Ha en spiseskje karri i en stekepanne og ca 100-150 gram smør. Fres godt og server.
Passer til: Fisk og grillet kjøtt
Frisk soyasaus
soyasaus
lime
Saften fra en lime blandes med en teskje soyasaus.
Passer til: Laks og annen fisk
Balsamicosaus med buljong
Balsamicoeddik
Buljong
Kok ned balsamico til det tykner. Tilsett buljong. Kok til det tykner igjen.
Passer til: Kjøtt og kylling
Rødbetesaus
Sylta rødbeter
Crème fraîche
Kjør rødbeter og crème fraîche sammen med en stavmikser. (Sjekk den kule fargen!). Bruk ca 2 desiliter
Passer til: Oksekjøtt, (f. eks stekt kjøttdeig), kylling, fisk og svinekjøtt.
Balsamico med smør
Balsamicoeddik
Smør
Kok ned balsamico til det tykner. Montèr med smør.
Passer til: Kjøtt og fisk
Enkel cognacsaus
Cognac
Stekesjy (det som er igjen etter du har stekt kjøtt)
Smør/fløte
Ha Cognac i stekepanna med biffsjy. Varm opp, sett fyr på (eller bare kok det ned til en spiseskje omtrent). Rør inn smør i firkanter (og kanskje en fløteskvett).
Passer til: Biff
Cognacsaus
Smør
Cognac
Ha to, tre spiseskjeer konjakk i en kjele. Kok opp. La det putre i et lite minutt før du tar platen av varmen. Ha i 4-6 spiseskjeer smør, en og en, som du pisker inn.
Passer til: Oksekjøtt, kjøttkaker, kylling og svin.
Sennepssaus
Sennep
Crème fraîche
Bland en spiseskje sterk sennep med ca fire spiseskjeer crème fraîche.
Passer til: Kjøtt, fisk og kylling.
Den enkleste hvitvinssausen
Hvitvin
Smør
Slå i et halvt glass hvitvin i stekepanna eller langpann du har stekt fisk i. Rør inn smør i firkanter (og kanskje en fløteskvett).
Passer til: Fisk
Appelsinsaus
Appelsin
Smør
Klem saften ut av en appelsin. Kok inn til omtrent en spiseskje. Rør inn smør i firkanter (og kanskje en fløteskvett).
Passer til: Fisk og and
Sterk saus til fisk
Crème Fraîche
Wasabi/pepperrot
Bland sammen et beger Crème Fraîche og smak til med wasabi eller revet pepperrot.
Passer til: Laks og annen fisk
(Over 10.000 følger nå Sjuve på Facebook!)
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her
Les også:
En oppskrift på glutenfri kake for alle
Her er det beste ostekake-knepene
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 08/05 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.