Éclairs oppskrift

Du tror du kan lage dem?

Klart det. Her er oppskriften.

OPPSKRIFT PÅ ECLAIRS: Den franske klassikeren lages du på denne måten. Sjekk oppskriften!
OPPSKRIFT PÅ ECLAIRS: Den franske klassikeren lages du på denne måten. Sjekk oppskriften! Foto: Foto: BBCLifestyle
Først publisert Sist oppdatert

Éclair er kanskje det navnet du ikke kan, men dersom du noensinne har latt øynene gli over de fristende diskene hos en fransk baker har du sett dem.

Nå du ser noen avlange, lekre kakestykker som ofte dekkes av et sjokoladelag, ja, da ser du éclair.

Utgangspunktet er altså å lage en pâte à choux. Denne deigen er en av hjørnesteinene i det franske kjøkkenet. En pâte à choux er en deig som lages av kokende vann, smør, mel og egg. Og sukker brukes når du skal lage dessert. For alle som har dristet seg til å lage gougère eller profiteroller er det en lek å lage de her.

Selv om det er sent å komme med forsetter nå, vil jeg fortsatt påstå at å lære å beherske den edle kunsten å lage pâte à choux er en god idé. Kan du det, så kan du altså lage en lang rekke imponerende ting som er vanskelig for en nordmann å uttale (vi repeterer: gougère, profiteroles, éclair).

Å lage en pâte à choux er faktisk mer moro enn vanskelig. Du har smør og vann i en kjele. Koker opp til smøret smelter, heller i siktet mel og rører til det blir jevnt. Så knekker du i egg som du rører inn (ett og ett). På få minutter har du en jevn og fin deig. Til éclair må du også ha i sukker (se oppskriften nedenfor).

Denne deigen legger du en og en spiseskjeer av om gangen dersom du lager profiteroller. Eller så sprøyter du den i avlange "fingre" om du skal lage éclair. Så steker du dem i ovnen til de er sprø (ca 25 minutter). Og det magiske da er at disse faktisk blir hule. Og det må vi utnytte.

Hva er éclair?

Du har nå bare gjort halvparten av det som kreves for å kvalifisere til éclair. En éclair må nemlig også fylles og dekkes.

Fyllet først: Det vanligste og klassiske er å fylle med en krem av vanilje, kaffe eller sjokolade. Om vi holder oss til franske termer er det en crème pâtissière vi nå snakker om. Custard på engelsk, eller eggekrem på norsk (selv om begrepene går litt om hverandre).

Denne kremen sprøytes med sprøytepose inn i den avlange baksten.

Nesten ferdig. For en éclair må også dekkes. Det vanligste er sjokolade. Men, bær er også vanlig.

Rachel Khoo har gitt oss en slik oppskrift. Du kan velge å følge den, men nå har du også noen andre alternativer.

Les også:

Oppskrift på lapskaus

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe