Brokkoli
Du gjetter ikke hva som er inni
Dette er grønnsakhyllens skjulte gull. Du kaster den vel ikke?
Det er sjelden jeg ser noen ta vare på brokkolistammen - den går kategorisk rett i søpla. Merkelig nok!
Er du som meg, glad i brokkoli og anerkjenner "supergrønnsaken", ja, da går du glipp av store matopplevelser hver gang du stripper "busken" ren for blomster - og kaster stammen / stilken.
Nøtteaktig
Stammen av brokkoli har en frisk og nøtteaktig smak, den er saftig og sprø, og du kan spise den rå eller tilberede den. Du trenger ikke å skrelle den hvis ikke den er veldig trevlet.
Noe jeg selv synes er kjempegodt, er å skjære små firkanter av brokkolistamme som jeg drysser over salaten. Terningene gir passe tyggemotstand og gir salaten en mild sommerlig "grønn" smak.
Eller, jeg kutter den i passende biter og har det i lapskausen.
Godt med olivenolje og parmesan
Stammen av brokkoli er like vitaminrik som toppen, og kan brukes til det meste du kan bruke andre grønnsaker til; den kan strimles, snittes, skjæres i staver og friteres.
Eller du kan steke stavene i litt olivenolje og drysse over litt havsalt og hvitløk - og servere dette kaldt eller varmt.
Litt revet parmesan kan også være godt å drysse over, i så fall gjør retten seg noen minutter i ovnen.
Staver, rå eller tilberedt, kan også rulles i pancetta eller serranoskinke og serveres med en smud og lun hollandaise.
Søk, og du skal finne
Det finnes altså et hav av oppskrifter med stammen av brokkoli - noe et søk på Google avslører.
Men ikke søk på norsk. Ennå er det få som engasjerer seg i akkurat denne delen av planten, og det er lite å finne insipirasjon i.
Søkeordene som gir gode treff, er "recipes with stem of broccoli" eller "recipes with stalk of broccoli" - eller bare "broccoli stalk recipes".
Vel bekomme!
Denne saken ble første gang publisert 08/04 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.