Brokkoli

Du gjetter ikke hva som er inni

Dette er grønnsakhyllens skjulte gull. Du kaster den vel ikke?

BROKKOLI: Hva med noen fristende brokkolichips?
BROKKOLI: Hva med noen fristende brokkolichips? Foto: Gry Catinka Wold
Sist oppdatert

Det er sjelden jeg ser noen ta vare på brokkolistammen - den går kategorisk rett i søpla. Merkelig nok!

Er du som meg, glad i brokkoli og anerkjenner "supergrønnsaken", ja, da går du glipp av store matopplevelser hver gang du stripper "busken" ren for blomster - og kaster stammen / stilken.

Nøtteaktig

Stammen av brokkoli har en frisk og nøtteaktig smak, den er saftig og sprø, og du kan spise den rå eller tilberede den. Du trenger ikke å skrelle den hvis ikke den er veldig trevlet.

Noe jeg selv synes er kjempegodt, er å skjære små firkanter av brokkolistamme som jeg drysser over salaten. Terningene gir passe tyggemotstand og gir salaten en mild sommerlig "grønn" smak.

Eller, jeg kutter den i passende biter og har det i lapskausen.

Foto: Gry Catinka Wold

Godt med olivenolje og parmesan

Stammen av brokkoli er like vitaminrik som toppen, og kan brukes til det meste du kan bruke andre grønnsaker til; den kan strimles, snittes, skjæres i staver og friteres.

DYPPE: Her har jeg laget to krydderblandinger, taco og egen miks. Til høyre er eggestanden, som jeg dypper chipsene i aller først.
DYPPE: Her har jeg laget to krydderblandinger, taco og egen miks. Til høyre er eggestanden, som jeg dypper chipsene i aller først. Foto: Gry Catinka Wold

Eller du kan steke stavene i litt olivenolje og drysse over litt havsalt og hvitløk - og servere dette kaldt eller varmt.

Litt revet parmesan kan også være godt å drysse over, i så fall gjør retten seg noen minutter i ovnen.

Staver, rå eller tilberedt, kan også rulles i pancetta eller serranoskinke og serveres med en smud og lun hollandaise.

Søk, og du skal finne

Det finnes altså et hav av oppskrifter med stammen av brokkoli - noe et søk på Google avslører.

Men ikke søk på norsk. Ennå er det få som engasjerer seg i akkurat denne delen av planten, og det er lite å finne insipirasjon i.

Søkeordene som gir gode treff, er "recipes with stem of broccoli" eller "recipes with stalk of broccoli" - eller bare "broccoli stalk recipes".

Vel bekomme!

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også