Bakte tomater

Har du prøvd paellatomater?

Sjekk ut de geniale tomatene.

BAKTE TOMATER: Fyll tomatene med en mystisk paellablanding.
BAKTE TOMATER: Fyll tomatene med en mystisk paellablanding. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Sist oppdatert

Jeg liker ovnsbakte tomater.

Faktisk liker jeg ovnsbakte tomater mye mer enn rå tomater. Jeg har nemlig aldri vært tomatenes beste venn. Til gjengjeld bor jeg sammen med tomatenes beste kamerater.

Morgen, middag og kvelds, de folka som bor sammen med meg, de spiser tomater så det tyter ut av ørene på dem. (De er aldri syke, og jeg mistenker at det kan være en sammenheng).

Det er tomater på brødskivene, i matpakkene, som sidesnacks på middagsbordet, i salatene og som kveldskos. Og da har jeg ikke nevnt boksene med hermetiske tomater som går til pastasausen (sjekk for øvrig vår test av bokstomater - du trodde neppe DEN skulle vinne).

Jeg har for lengst sluttet å telle hvor mange plastbeger med cherrytomater som går med i løpet av en uke. Men den blå resirkuleringsposen med plastikk er alltid full.

Det er tydeligvis ikke nok med kjøpetomater. Det har gått så langt at de har begynt å dyrke tomater hjemme. Midtvinters, en gang i februar, kjøpes det inn noen ekstra gode tomater. Og så plukker små, flittige hender ut frøene i tomatene. Det plantes og vannes. I den mørke, nordiske vinteren ligner det lite gartneri hvor plantelyset lurer spirene opp av jorda. Nå det livnar i lundar flytter plantene ut. Og biene gjør som alltid jobben sin og et lite mirakel senere begynner knoppene å komme.

Gudene skal vite at de tomatene er noe annet enn kjøpetomater. De kan også jeg spise rå uten plikten som propell.

Tomater er best i ovnen

BAKTE TOMATER: De bakte tomatene ble en del av tapasbordet. (nesten helt ytterst, på kortsida, lengst unna).
BAKTE TOMATER: De bakte tomatene ble en del av tapasbordet. (nesten helt ytterst, på kortsida, lengst unna). Foto: Foto: Christopher Sjuve

Oppbevaring av tomater

Ikke legg tomatene i kjøleskapet. Det beste er å dem i romtemperatur.

Et tips for å unngå bananfluer er å skaffe en grønnsaksklokke som du setter over tomatene, men et tøytrekk så fluene ikke kommer til, men som likevel ikke er lufttett.

Men, eller gjør jeg bare så godt jeg kan. Jeg spiser dem nesten pliktskyldigst, men jeg makter ikke å spise dem i sånne mengder (så hender det av og til jeg begynner å snufse, kanskje det henger sammen, ja).

Så, jeg baker tomatene. Og det siste jeg har gjort må jeg få lov å skryte av: Jeg lager nemlig paellatomater.

Joda.

Det handler om å finne paellaens smaker og så putte dem inn i tomatene.

Hørtes det mystisk ut?

Vel, slik gjør du det: Ta "hatten" av tomatene, skrap ut innmaten med en teskje. Kjør innmaten med en stavmikser sammen med paellaris, paprika, safran, olje, hvitløk, løk og kraft. La det stå en liten stund før du fyller opp tomatene med denne blandingen.

Så bærer det inn i ovnen. Og da ender du opp med, nettopp, paellatomater.

De kan du servere akkurat som du vil. De passer jo absolutt som tapas, men de kan servers som forrett eller siderett. De kan til og med serveres som et lite måltid i seg selv. I alle fall som en lunsj.

Når det er sagt får ikke en sånn rett lov til å spille en sentral rolle, med mindre jeg er alene hjemme.

Hos meg ble de en del av dette tapasbordet, med fennikel og rømmedipp, sardiner, ertesuppe (i kaffekopper), smørstekt loff (soldiers), fennikelsalami, oliven, mozzarellasalat med chili og basilikum, karamelliserte pastinakk, bakt lyr, potatoeskins, sardinsmør, bakt sjalottløk (?) og, selvsagt, kjøttkake med rå cherrytomater (dem om det).

Tomatene kan du bare kanskje få øye på nesten helt ytterst i bilde, på kortenden av bordet.

Oppskriften finner du nedenfor. Server dem akkurat sånn du vil!

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Denne saken ble første gang publisert 17/09 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også