Alle oppskriftene du trenger på julekakene
Julekaker slik du kjenner dem.

Her har vi samlet alle de klassiske oppskriftene på julekakene.
Uansett om du foretrekker fattigmann eller goro finner du det du trenger her.
Det er bare å bla seg gjennom og bestemme seg for hvilke syv man skal bake. Ikke sant?
Eller har du lyst til å prøve noe helt nytt? Prøv vår sjokoladekake med juleøl!
Klassisk julekake 1: Brune pinner
Pinner som ikke er pinner.
De er mye mer populære enn du skulle tro. Kanskje er det fordi de er så enkle.
Klassisk julekake 2: Sirupsnipper
Diamanter med mandel

De skal ha en form som "ruter" i kortstokken med taggete kant. Og så er det en bit av en skåldet mandel på hver kake. Mandelen presses forsiktig ned i deigen før steking.
Klassisk julekake 3: Berlinerkranser

Kom med seilskute?
Noen mener denne kaken kan føres til Tyskland, ikke helt overraskende. Det som imidlertid gjør det vrient å stole på er at denne historien peker på at kakene kom fra byen Eckernförde, og kaken skal ha fått navnet Eckerførdekaken. I seilskutetiden skal denne oppskriften ha kommet via Colin Archer til Arendal.
Vi venter i spenning på at Berlinerkransforskingen gir oss bedre resultater og nye innsikter. (For øvrig er byen Eckernförde kjent for søtsaker, men ikke kaker, iskrem!).
Klassisk julekake 4: Fattigmann
Pussig navn på en kake med konjakk.
Den opprinnelige oppskriften forteller at vi skal spandere noen dråper konjakk i denne kaken. Da kan vi tippe at det er derfor den har fått navnet - når du har bakt disse er du nemlig blakk.
Norske emigranter lager også fattigmann, men kaller dem for "futimonbuckles". I Sverige kalles fattigmann for "klenäter", i Danmark heter de "klejner" og på Island kleinur. Det er mulig at de har sitt opphav i Italia hvor de heter "cenci fritti" - som betyr friterte filler.
Klassisk julekake 5: Goro

Gode råd om goro.
Opprinnelig kaltes de "gode raad", eller "god råd". Nå har vi uansett trukket det sammen til "goro". Sammen med krumkaker er disse å regne som særnorske - det er ikke mange andre enn nordmenn som baker disse.
Firkantede jern som trengs til å bake denne typen kaker finner vi i Europa, særlig nord-Europa fra 1400-tallet.
Klassisk julekake 6: Kokosmakroner
Europeiske kaker.

Kokosmakroner er kjent i hele Europa. Noen mener de kommer fra Italia opprinnelig (uten kokos, antagelig) hvor de ble laget av munker. Katarina av Medici tok dem med seg (det vil si kokkene hennes) til Frankrike da hun giftet seg med franskekongen i 1533 (sammen med masse andre oppskrifter).

Kakene er også godt kjent i Tyskland og England. Det finnes mange varianter i flere land, for eksempel lages dem med hasselnøtter og honning i Spania hvor de kalles carajito.
Klassisk julekake 7: Sandkaker
Gjør dem kulere.
Sandkaker ber om å bli fylt. Gjør det! Krem og multesyltetøy er bare ett alternativ.
Klassisk julekake 8: Serinakaker
Hvem var Serina?
Det vet vi rett og slett ikke. Vi kan bare håpe at noen finner det ut en dag.
Klassisk julekake 9: Krumkaker
Veldig norske julekaker
Krumkakene er særnorske. De har riktignok noen slektninger i Tyskland og i den italienske pizzelle, men krumkaker slik vi kjenner dem lages bare her. Og av etterkommerne av norske utvandrere i Amerika.
Klassisk julekake 10: Smultringer

Fra Tyskland opprinnelig.
Det finnes oppskrifter på smultringer i tyske kokebøker fra 1700-tallet. Da ble de laget med hjortetakksalt. Det er ikke så vanlig lenger. Bakepulver brukes av de fleste.
Klassisk julekake 11: Risboller
Den beste risen du har smakt

De er morsomme å lage. Kjøpe puffa ris, lag eggedosis med delfiafett og smeltet sjokolade. Bland sammen og la det stivne.
Klassisk julekake 12: Pepperkaker
Gamle kaker
Pepperkakene kom til Norge omkring 1600-tallet, i følge Henry Notaker i boka Ganens makt. Har de ikke gått av moten ennå, kommer de ikke til å gå av moten på en lang stund ennå.




