17. mai-buffet
Alt du trenger til 17. mai-buffeten
Her finner du flotte oppskrifter og gode tips til koldtbord 17. mai.
Buffet eller koldtbord er en stor og god tradisjon til 17. mai. Om du velger å servere, eller snarere anrette, dette som frokost, brunch eller lunch, betyr mindre. Innholdet blir nemlig det samme.
Når du skal sette sammen en buffet, er det viktig å få brød og smør på plass først. Hvorfor? Alt det andre er valgfritt, men brød og smør MÅ du bare ha, uansett. Det er vel de færreste forunt å bo slik til at det finnes muligheter for ferskt brød på selveste 17. mai. Og kanskje blir det vel mye styr å bake selv. Du skal gjerne bake en kake også. Da er det bare å handle brød inn i forkant og fryse det ned. Sørg gjerne for å ha to typer brød tilgjengelig, f.eks. loff og en grovere type.
Smør er heller ikke nødvendigvis bare smør. Bruk gjerne smør fra norske småskalaprodusenter, som f.eks. Røros og Avdem; det er mer smak i det. Kviteseidsmøret er også godt, og har kanskje bedre tilgjengelighet.
I det følgende skal vi gå gjennom en hel rekke med forskjellige ideer til hva du kan servere på en 17. mai-buffet. Om du ikke vil ta en spansk en, og servere en tapasanretning, er det en ganske norsk profil på det hele, som seg hør og bør på nasjonaldagen. Linker til oppskrifter finner du enten underveis i teksten, eller så har vi lagt ved oppskrifter nederst i artikkelen.
Vi lister opp en hel drøss med forskjellige ting, og det er ikke meningen at du skal gå for absolutt alt. Plukk de tingene du vet du liker, eller nye ting du synes ser interessante ut.
Fisk og skalldyr
Vi starter med sjømaten. Det enkleste av alt, er reker. Brød og smør har du allerede, og da er det bare å fylle en stor bolle med reker og servere majones og sitron ved siden av.
Røkelaks er standard inventar i en buffet. Du trenger bare å skjære laksen opp i skiver og servere den sammen med eggerøre. Og slik blir eggerøren perfekt.
Blåskjell er kanskje mer utradisjonelt, men er forbausende lett å stelle i stand. Og så har vi jo sild. Kjøp ferdig sild på glass, gjerne to typer, f.eks. sursild og tomatsild, eller varier med andre typer, som sherrysild, akevittsild eller sennepssild.
Kjøtt og fjærkre
Spekemat er også standard inventar i en buffet. Mens du ellers kanskje går for italienske eller spanske spekeskinker og -pølser, er 17. mai dagen du bør vurdere å gå helnorsk: fenalår, spekeskinke, fårepølse etc. Se om du finner spekemat fra småskalaprodusenter; den er ofte bedre enn den som kommer fra storindustrien.
Roastbiff er også greit å ha på en buffet, og den kan du servere rett og slett bare med remulade og ringer av rødløk. Ellers er det alltid godt med potetsalat til roastbiff, og potetsalat går også godt til spekematen.
Kylling hører også med. Om dere blir mange gjester, kan du fremfor å steke mange små kyllingbryst vurdere å ovnssteke et kalkunbryst, som du så skjærer opp i skiver. Noe av det beste tilbehøret som finnes til kylling og kalkun, er waldorf-salat.
Ost er så enkelt
Ost er like enkelt å servere som reker. Det er bare å pakke ut ostene og anrette dem på et fat, men sørg for at de får temperert seg litt før du setter dem på bordet; da smaker de så mye mer.
Vi synes at vi skal holde på det norske temaet også når det gjelder oster. Det lages mye veldig god ost av småskalaprodusenter for tiden, og noen av de aller beste er Kraftkar, Munkeby, Fjelldronning og Holtefjell XO. Se om du får tak i én eller flere av disse. Godt tilbehør til osten er fikenmarmelade eller valnøtter vendt i honning.
Det søte til slutt
Ingen 17. mai-buffet er fullkommen uten en kake, og pavlova er etterhvert blitt selveste 17. mai-kaken. Pynter du den med friske bær, er det jo lett å få den til å fremstå i rødt, hvitt og blått. Sørg gjerne for å ha en konfekteske tilgjengelig også.
Ungene vil sikkert også ha iskrem, og la dem nå få lov til det. De vil kanskje også ha pølser, og det er jo lettvint. Du trenger bare brød og/eller lomper, samt sennep og ketchup.
Drikke til buffeten
Med så mange forskjellige typer mat, er det bortimot umulig å få noen perfekt match hva angår drikke, med mindre du har forskjellige typer drikke til hver eneste rett, og det blir jo et voldsom styr.
Øl går greit til det meste, og igjen vender vi oss mot norske småskalaprodusenter, i dette tilfellet mikrobryggerier. En lys, men smaksrik øl av typen lager, pale ale eller saison vil passe godt til det aller meste du har av mat på bordet. Det er mange mikrobryggerier som har øl av disse typene.
Et annet godt alternativ er musserende vin, og da må du få med deg våre fem anbefalte musserende i forskjellige prisklasser.
Husk også å ha et alkoholfritt alternativ tilgjengelig. Ungene vil nok ha brus, mens de voksne nok vil ha et tørrere og mer matvennlig alternativ. Det lages etterhvert mye frisk og god eplemost her til lands, og igjen er småskalaprodusentene i fremste rekke. Ringi, Egge og Balholm er alle gode navn i så måte.
Denne saken ble første gang publisert 15/05 2017, og sist oppdatert 26/06 2017.