17 kaker å velge mellom til 17. mai

17 kaker å velge mellom til 17. mai

Se hvilken du skal lage!

FLOTT SYN: Charlotte russe består av fromasj og rullekake som er montert sammen.
FLOTT SYN: Charlotte russe består av fromasj og rullekake som er montert sammen. Foto: Foto: Aina Hole/melk.no
Sist oppdatert

Vi må ha kake på 17. mai!

Foruten om karbonader, bunader, korps, skolegårder, pølser (pølsebrød!), iskrem, grunnlov og kanonader handler denne dagen om kaker.

Masse kaker.

Og særlig pavlova - for den som tør.

Tradisjonene varierer fra familier til familie. Hvilke kaker som kommer på bordet bestemmes også av kakebakerens evner og preferanser.

Jeg, for eksempel, har alltid likt sjokoladekaker bedre enn bløtkaker.

Ber du meg lage en kake blir det sjokoladekake - og aller helst denne strålende stortrommekaken (som Julia Child ga oss).

Jeg har samlet et solid knippe med kaker for enhver ganelyst. Alle oppskriftene finner du nedenfor. Vi begynner med bløtkakene.

 

 

Bløtkake til 17. mai

Om du vil være trendy er det "nakenkake" som gjelder. Det er en høy og fin bløtkake, men som er litt mindre bløt enn andre bløtkaker.

Eller vil jeg slå et slag å legge et lokk av deilig marsipan på kaken, i denne videoen ser du hvordan det gjøres.

Har du noen gang opplevd at det blir mye kake igjen?

Jeg også. Løsningen kan være enkel: Lag en mindre kake - du finner oppskriften på "miniatyrkake" nedenfor.

 

 

 

Bærkakene til 17. mai

Det er alltid lekkert å pynte med bær. De fleste bløtkaker tar seg bedre ut med bær. Litt synd at vi ble ferdige med grunnloven før bærene var i sesong. Men, nå kan vi finne (dyre og) friske bær i butikkene året rundt.

Jeg har inkludert en bringebærkake og to jordbærkaker her. Den ene jordbærkaken er litt mer utradisjonell. Her er jordbærene faktisk krydret med pepper. Høres rart ut?

Bare prøv å se hvordan det funker ved dele et jordbær i to og la det få et lite dryss fra pepperkverna. Veldig mange blir glade i denne overraskende kombinasjonen.

Den andre jordbærkaken er mer tradisjonell.

 

 

Marengskaker til 17. mai

Vi kommer jo ikke utenom pavlova! Kaken er oppkalt etter ballerinaen Anna Pavlova (1881-1931). Marengskaken fikk navnet etter et sagnomsust (og ikke helt bekreftet) besøk i Wellington, New Zealand i 1926. Den er like populær "down under" som den er her. 

Jeg tar også med en marengskake med banan og sjokolade - det er vinneren av en bakekonkurranse vi hadde for god tid tilbake.

 

 

Sjokoladekaker til 17. mai

Er du som meg, så er det sjokoladekakene som fanger din oppmerksomhet på kakebordet. Min favoritt er sjokoladekaken med mandler (Julia Childs favorittkake).

 

Du finner også et par andre kaker. Og jeg klarte ikke å dy meg: For det som ikke vil, kan eller har tid så kan du lage verdens enklest småkaker. Det er munnfullstore biter av sprø cornflakes-kaker. Alt du behøver å gjøre er å varme opp fløte, ha i litt lønnesirup og litt appelsinskall (om du vil), før du rører inn og smelter knekt sjokolade og heller det over små former med cornflakes. Du kan også lage en stor og bryte det opp når det stivner.

 

 

Iskake til 17. mai

Om 17. mai handler om is og kake må iskake være midt i blinken. Du finner oppskriften på oreoiskake nedenfor.

En mer norsk variant får du i iskaka med multer. Har du tid og lyst til å lage en skikkelig 17. maikake er dette kaka for deg. Det beste er at du kan lage den på forhånd!

 

 

Andre kaker

Til slutt har jeg med to kaker som skiller seg litt ut fra de andre.

Det første er en super sitronterte som smaker så mye av sitron at du vil få bakoversveis.

Og avslutningsvis får du en flott charlotte-russe! Først lager du en rullekake som du skjærer i skiver. Skivene legger du i bunnen av en plastdekket bolle. Så fyller du bollen med fromasj og gelé. Når det stivner tipper du den på hodet.

Vips! Så er det 17. mai! Det er bare å la kanonene smelle!

 

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også