12 ting å lage med tyttebær
Tyttebæret trenger din hjelp.

Det er lett å stivne i et fast mønster, om du skjønner hva jeg mener. Tyttebæret havner som regel på et glass med gelatin, certo og masse sukker.
Det er ikke noe galt med det, men det skader ikke med litt variasjon. Såpass skylder vi tyttebæret. For tyttebæret har nemlig noen veldig fine, skjøre og syrlige kvaliteter ved seg som kan utnyttes bedre.
Så la oss ta en idédugnad på hva du kan gjøre med tyttebæret.
Det første jeg tenker på er trollkrem. Dersom du ikke husker hva det er, kan jeg minne deg på det: Pisk eggehvite, bær og sukker (1 dl sukker, 5 dl bær) til det blir lyst og luftig. Enkel dessert.
Les også: Mine ti beste kokebøker
Les også: Slik har du ikke laget eplekake før
Kaker med tyttebær
Det enkleste er kanskje å bruke tyttebærene i kaker. En idé jeg liker godt er å lage krydderbrød med tyttebær.
En opplagt vinner er eplekake med tyttebærsyltetøy. Oppskriften finner du her.
Jeg ser også for meg at man kan blande inn tyttebær ostemassen (med sukker, vanilje, egg) til en ostekake.
Les også: De vanligste feilene på kjøkkenet
Les også: Kickstart formen etter ferien
Andre desserter
En klassiker er tyttebær med pære. Prinsippet er enkelt: skrell pæra og kok den i tyttebær, sukker og krydder. Her finner du en oppskriftsvariant.
Å lage tyttebærgele er enkelt. Du trenger bare sukker og gelatin. Jeg har ikke prøvd, men det skulle være moro å blande med rips, og/eller eplesaft. Med vanliljesaus til, kanskje?
Andre idéer
- Blande litt tyttebær inn i kokt kål og servere med grov vossakorv.
- Bland tyttebær og multer (ah!, fine farger!) og server til stekt makrell.
Tyttebær i saus
Stek noen sjalottløk i smør, ha i tyttebærgelé og eventuelt litt eddik så har du en flott saus til for eksempel bakt laks.
Som søt saus til vaniljeis: Kjør tyttebær og sukker sammen med en stavmikser.
Har du andre ideer? Bruk kommentarfeltet nedenfor!