OPPSKRIFT SMÅRETTER JUL

Perfekte småretter til nyttårsaften

Velg deg ut en eller to av rettene, eller lag alle. Passer både til en kosekveld eller i selskap.

JULEPØLSE MED RØDBETER.
JULEPØLSE MED RØDBETER. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Julepølse på grovt brød

Ca. 12 stk.

1 julepølse/medisterpølse

1 pk. pumpernikkel el annet rugbrød

12 svisker

RØDBETSALAT:

1 glass (500 g) syltede rødbeter

2 epler

1 sjalottløk

3 ss majones

3 ss kremfløte

1 ts karve

½ ts salt

1 ts sukkerkarse til pynt eller friske urter som timian eller oregano

Ta skinnet av pølsen og del den i ca. 12 biter. Stek bitene i smør til de får en liten steke­skorpe og blir gjennomvarme.

Rødbetsalat: Hell av rødbetlaken. Kutt rødbete, eple og løk i små terninger og ha det i en bolle. Bland majones og fløte, og vend dette inn i rødbetblandingen. Ha i karve og smak til med salt og sukker.

Del pumpernickelskivene i fire små skiver. Ha på ca. 1 ts rødbetsalat, medisterpølsebit og en sviske. Sett bitene fast med en liten pinne. Pynt med karse eller grønt krydder.

Les også: Bent Stiansens verste matopplevelser: – Arne Brimi laget det verste jeg har spist i hele mitt liv

Mulligatawny med kylling

8 miniporsjoner eller 4 vanlige porsjoner

100 g grønne linser

2 løk

MULLIIGATAWNY.
MULLIIGATAWNY. Foto: Svein Brimi

2 ts karri

2 ss smør

8 dl kraft eller buljong

1 boks kokosmelk

1 dl kremfløte

1½ ts salt

3 kyllingfileter

Kok linser etter anvisning på pakken. Sil av vannet og avkjøl linsene.

Finhakk løk og fres den i en varm kasserolle med smør, sammen med karri.

Stek til løken er blank. Tilsett kraft/buljong, kokosmelk, fløte og linser og kok opp.

Skjær kyllingfiletene i små biter og ha det i kasserollen. La alt trekke i ca. 10 minutter eller til kyllingbitene er kokt.

Smak til med salt og pepper før servering.

Medisterboller med krydder

Ca. 16 små boller

500 g medisterfarse

2 hvitløkbåter

2 ss finhakket rosmarin

1 ts malt ingefær

2 ss smør

Chilipoteter:

16 minipoteter

3 ss smørchilipepper

1 ts flaksaltspyd

MEDISTERBOLLER.
MEDISTERBOLLER. Foto: Svein Brimi

Bland farsen med finhakket hvitløk og krydder. Lag små boller og stek dem i smør på middels varm stekepanne i ca. 10 minutter, eller til bollene er gjennomstekte.

Kok potetene møre med skallet på. Smelt smør sammen med de nykokte potetene. Dryss over chilipepper og salt. Rør om til smør og krydder har blandet seg godt rundt potetene.

Sett poteter og medisterboller på spyd og legg på fat. Pynt med frisk rosmarin.

Les også: Tre portviner som passer til julens kaker og desserter

Hjemmelaget gravet laks med mors sennepssaus

8 porsjoner

800 g laksefilet med skinn

Rødbetlake fra 1 glass rødbeter

2 dl sukker

HJEMMELAGET GRAVLAKS OG SENNEPSSAUS.
HJEMMELAGET GRAVLAKS OG SENNEPSSAUS. Foto: Svein Brimi

1 dl salt

3 ss kvernet pepper

8 einebær

4 kvister frisk timian

4 ss akevitt

SENNEPSSAUS:

4 eggeplommer

1 ss sukker

1 ss vineddik

3 ss grov sennep

2 ts tørr sennep

2½ dl rapsolje

3 ss hakket frisk dill

DILLPOTETER:

10 poteter

1½ boks crème fraîche

1 ts salt

½ ts pepper

4 ss finhakket dill

Renskjær laksefiletene. Bruk en pinsett til å nappe ut ben.

Bland sammen rødbetlake, sukker, salt og pepper i en skål. Knus einerbær og hakk timian og bland det inn.

Dekk en form som er stor nok til fisken med halvparten av sukker- og saltblandingen. Legg laksefileten oppå. Drypp over akevitt. Hell over resten av rødbetblandingen. Dekk formen med plastfolie og la stå i romtemperatur til sukkeret smelter og det begynner å danne seg væske i bunnen av formen. Snu fileten og sett den kaldt, gjerne med litt press i minst 24 timer, gjerne lenger.

Sennepssaus: Visp sammen eggeplommer, sukker, eddik og sennep til sennepssausen. Rør til sukkeret er oppløst. Spe inn olje i en tynn stråle under jevn visping. Tilsett hakket dill og smak til med salt og kvernet pepper.

Dillpoteter: Skrell potetene og skjær dem i terninger. La de koke til de er møre. Avkjøl. Bland inn crème fraîche, salt, pepper og finhakket dill.

Tørk laksefileten forsiktig med papir. Skjær fileten i tynne skiver og dander på et fat. Server med sennepssaus og dillpoteter.

Les også: Oppskrifter på de fire mest tradisjonelle julekakene

Bakt brie med julefrukter

8 porsjoner

500 g brie

3 ss flytende honning

Ca. 100 g blanding av div. nøtter og tørkede frukter

2 ss smør

BAKT BRIE MED NØTTER.
BAKT BRIE MED NØTTER. Foto: Svein Brimi

Fjern emballasjen fra brien. Legg den på en ildfast tallerken. Bak osten midt i ovn ved 200° i 10–12 minutter.

Grovhakk tørkede frukter og nøtter og varm det i en stekepanne med smør og honning. Topp osten med frukt -og nøtteblandingen og server med det samme.

TERTE MED SJALOTTLØK.
TERTE MED SJALOTTLØK. Foto: Svein Brimi

Terte med sjalottløk

6–8 porsjoner, avhengig av hvor mye annen mat som serveres

500 g sjalottløk

3 ss rørsukker

2 ss smør

4 kvister frisk timian

2 ss balsamico

1 ts pepper

1 ts salt

1 pk. butterdeig

Rens sjalottløkene og del dem i to på tvers. Sett løken til side.

Hell sukker i en ildfast, rund form (ca. 22 cm) og smelt til karamell. Ta formen av varmen og rør inn smøret. Tilsett timian, pepper og balsamico. Legg sjalottløkene tett i tett i formen med snittflaten ned.

Legg butterdeigsplatene på kjøkkenbenken drysset med litt mel, slik at butterdeigs-­platene overlapper hverandre. Kjevle dem lett ut til en leiv som er ca. 2 cm større enn formen. Legg deigen over løken og klem den lett ned over løken.

Stek midt i ovnen ved 200° i ca. 25 minutter, eller til butterdeigen har fått fin og gyllen farge. Ta formen ut av ovnen og la den hvile et par minutter før du hvelver den over en skjærefjøl.