OPPSKRIFT SMÅRETTER JUL
Perfekte småretter til nyttårsaften
Velg deg ut en eller to av rettene, eller lag alle. Passer både til en kosekveld eller i selskap.
Julepølse på grovt brød
Ca. 12 stk.
1 julepølse/medisterpølse
1 pk. pumpernikkel el annet rugbrød
12 svisker
RØDBETSALAT:
1 glass (500 g) syltede rødbeter
2 epler
1 sjalottløk
3 ss majones
3 ss kremfløte
1 ts karve
½ ts salt
1 ts sukkerkarse til pynt eller friske urter som timian eller oregano
Ta skinnet av pølsen og del den i ca. 12 biter. Stek bitene i smør til de får en liten stekeskorpe og blir gjennomvarme.
Rødbetsalat: Hell av rødbetlaken. Kutt rødbete, eple og løk i små terninger og ha det i en bolle. Bland majones og fløte, og vend dette inn i rødbetblandingen. Ha i karve og smak til med salt og sukker.
Del pumpernickelskivene i fire små skiver. Ha på ca. 1 ts rødbetsalat, medisterpølsebit og en sviske. Sett bitene fast med en liten pinne. Pynt med karse eller grønt krydder.
Les også: Bent Stiansens verste matopplevelser: – Arne Brimi laget det verste jeg har spist i hele mitt liv
Mulligatawny med kylling
8 miniporsjoner eller 4 vanlige porsjoner
100 g grønne linser
2 løk
2 ts karri
2 ss smør
8 dl kraft eller buljong
1 boks kokosmelk
1 dl kremfløte
1½ ts salt
3 kyllingfileter
Kok linser etter anvisning på pakken. Sil av vannet og avkjøl linsene.
Finhakk løk og fres den i en varm kasserolle med smør, sammen med karri.
Stek til løken er blank. Tilsett kraft/buljong, kokosmelk, fløte og linser og kok opp.
Skjær kyllingfiletene i små biter og ha det i kasserollen. La alt trekke i ca. 10 minutter eller til kyllingbitene er kokt.
Smak til med salt og pepper før servering.
Medisterboller med krydder
Ca. 16 små boller
500 g medisterfarse
2 hvitløkbåter
2 ss finhakket rosmarin
1 ts malt ingefær
2 ss smør
Chilipoteter:
16 minipoteter
3 ss smørchilipepper
1 ts flaksaltspyd
Bland farsen med finhakket hvitløk og krydder. Lag små boller og stek dem i smør på middels varm stekepanne i ca. 10 minutter, eller til bollene er gjennomstekte.
Kok potetene møre med skallet på. Smelt smør sammen med de nykokte potetene. Dryss over chilipepper og salt. Rør om til smør og krydder har blandet seg godt rundt potetene.
Sett poteter og medisterboller på spyd og legg på fat. Pynt med frisk rosmarin.
Les også: Tre portviner som passer til julens kaker og desserter
Hjemmelaget gravet laks med mors sennepssaus
8 porsjoner
800 g laksefilet med skinn
Rødbetlake fra 1 glass rødbeter
2 dl sukker
1 dl salt
3 ss kvernet pepper
8 einebær
4 kvister frisk timian
4 ss akevitt
SENNEPSSAUS:
4 eggeplommer
1 ss sukker
1 ss vineddik
3 ss grov sennep
2 ts tørr sennep
2½ dl rapsolje
3 ss hakket frisk dill
DILLPOTETER:
10 poteter
1½ boks crème fraîche
1 ts salt
½ ts pepper
4 ss finhakket dill
Renskjær laksefiletene. Bruk en pinsett til å nappe ut ben.
Bland sammen rødbetlake, sukker, salt og pepper i en skål. Knus einerbær og hakk timian og bland det inn.
Dekk en form som er stor nok til fisken med halvparten av sukker- og saltblandingen. Legg laksefileten oppå. Drypp over akevitt. Hell over resten av rødbetblandingen. Dekk formen med plastfolie og la stå i romtemperatur til sukkeret smelter og det begynner å danne seg væske i bunnen av formen. Snu fileten og sett den kaldt, gjerne med litt press i minst 24 timer, gjerne lenger.
Sennepssaus: Visp sammen eggeplommer, sukker, eddik og sennep til sennepssausen. Rør til sukkeret er oppløst. Spe inn olje i en tynn stråle under jevn visping. Tilsett hakket dill og smak til med salt og kvernet pepper.
Dillpoteter: Skrell potetene og skjær dem i terninger. La de koke til de er møre. Avkjøl. Bland inn crème fraîche, salt, pepper og finhakket dill.
Tørk laksefileten forsiktig med papir. Skjær fileten i tynne skiver og dander på et fat. Server med sennepssaus og dillpoteter.
Les også: Oppskrifter på de fire mest tradisjonelle julekakene
Bakt brie med julefrukter
8 porsjoner
500 g brie
3 ss flytende honning
Ca. 100 g blanding av div. nøtter og tørkede frukter
2 ss smør
Fjern emballasjen fra brien. Legg den på en ildfast tallerken. Bak osten midt i ovn ved 200° i 10–12 minutter.
Grovhakk tørkede frukter og nøtter og varm det i en stekepanne med smør og honning. Topp osten med frukt -og nøtteblandingen og server med det samme.
Terte med sjalottløk
6–8 porsjoner, avhengig av hvor mye annen mat som serveres
500 g sjalottløk
3 ss rørsukker
2 ss smør
4 kvister frisk timian
2 ss balsamico
1 ts pepper
1 ts salt
1 pk. butterdeig
Rens sjalottløkene og del dem i to på tvers. Sett løken til side.
Hell sukker i en ildfast, rund form (ca. 22 cm) og smelt til karamell. Ta formen av varmen og rør inn smøret. Tilsett timian, pepper og balsamico. Legg sjalottløkene tett i tett i formen med snittflaten ned.
Legg butterdeigsplatene på kjøkkenbenken drysset med litt mel, slik at butterdeigs-platene overlapper hverandre. Kjevle dem lett ut til en leiv som er ca. 2 cm større enn formen. Legg deigen over løken og klem den lett ned over løken.
Stek midt i ovnen ved 200° i ca. 25 minutter, eller til butterdeigen har fått fin og gyllen farge. Ta formen ut av ovnen og la den hvile et par minutter før du hvelver den over en skjærefjøl.