Test av boksmat
Nå forsvinner denne fra butikkhylla
Joikakaker får ny innpakning. Den ikoniske metallemballasjen blir erstattet av en mer miljøvennlig innpakning. Bli med da Vi Menns matpanel testet boksmat tidligere i år.
Nå forsvinner den tradisjonelle boksen med joikaboller. Metallemballasjen blir byttet ut til fordel for en mer miljøvennlig pappboks, melder Nortura i en pressemelding.
Ifølge Børsen.no regner Nortura med å spare 300 tonn tonn metall på denne omleggingen.
Tidligere i år testet Vi Menns matpanel ferdigmat på boks. Her kom joikakakene ikke spesielt godt ut av testen.
Favoritt siden 1960
Joikaboller. Norges favoritt siden 1960 sier boksen og den glade samegutten på boksen er så herlig at jeg må kjøpe en boks hvert syvende år.
Rart at ingen samer blir krenka. 11 % reinsdyrkjøtt står det på boksen, ikke mye å joike for akkurat.
Juryen er skeptisk.
– Jeg var ikke spesielt fan av joikaboller som barn, og det smaker ikke godt nå heller. Kan det skyldes hjertekjøttet? Blodproteinen? Spør Astrid.
– Kaller du dette juryarbeid, du har spist en kvart bolle, påpeker jeg. Astrid presser i seg resten av en bolle og signerer en soleklar ener på terningen.
– Alt for salt og ikke godt, mener Mats, og jeg har samme opplevelse. Testens suverene jumbo. Og hvorfor står det joikakaker på boksen, det er da boller, ikke kaker.
Spaghetti à la Capri er en annen legende, cocktailpølser, capriboller og spaghetti i tomatsaus, i en herlig gugge. Ikke helt samstemt jury her.
– Litt for myk spaghetti, men med salt og pepper ble det godt, mente Astrid.
– Totalt overkokt spaghetti og lite smak, syntes Mats og jeg la til at sausen hadde en melete smak. Dommen ble nest siste plass.
I utlandet er utvalget av hermetikkmat større og rettene smaker bedre. I Norge er det ikke noe nytt på boks, mens folk kan velge og vrake innenfor ferdigretter i kjøledisken. Bokser selger dårligere. For 10 år siden kjøpte vi middag på boks for 300 millioner kroner. Nå er tallet 200 millioner, så boksen er ikke død. Juryen fant ut at noen av rettene var riktig gode, faktisk.
– Erter, kjøtt og flesk ser jo ikke bra ut, men dette er skikkelig kraftkost, masse kjøtt og flesk og smaker godt også, mente jeg.
Brun lapskaus var enda bedre.
– Retten både lukter og smaker ekte husmannskost. Denne boksen kunne jeg hatt med på hytta, erklærte Astrid.
Men det trøndernes nasjonalrett sodden som gikk helt til topps. Den berømte suppa toppet med velsmakende fårekjøtt så innbydende ut og smakte godt.
– Ypperlig, her savner jeg bare karsk og flatbrød, utbrøt Mats om testens vinner.
Festmat på boks
I Trøndelag blir sodden servert til dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse. Med flatbrød. Så slipper man å bruke tid på å planlegge menyen. Godt er det også. Sodd fra Trondhjems ble en knepen vinner da Vi Menn testet klassikerne på boks. Den kan trygt serveres både til hverdag og fest.
1. Sodd.
Flott utseende og nydelig på smak. Gi den gjerne et dryss pepper.
(terning 5)
2. Brun lapskaus.
Litt myk, litt små kjøttbiter, men god smak. Enda bedre med mer pepper.
(terning 5)
3. Erter, kjøtt og flesk.
Ser ut som kattemat, men skikkelig god kraftkost.
(terning 4)
4. Snurring
Delt jury. Lukt av varm høyballe (Astrid) og våt hund (Mats). God, krydret smak (Peter)
(Terning 3)
5. Lys lapskaus
Rar lukt, grøtete konsistens og lite smak.
(terning 2)
6. Spaghetti à la Capri
Forferdelig konsistens på spaghettien, melete smak på sausen.
(terning 2)
7. Joika
Smaker ikke godt og i tillegg alt for salt.
(terning 1)
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn
Denne saken ble første gang publisert 06/02 2020, og sist oppdatert 06/02 2020.