Lynraskt herremåltid

Skav er samenes svar på kebab: løvtynne skiver av rein, som stekes lynkjapt. Det blir like godt med hjorteskav.

Publisert

Vi er på rypejakt i Børgefjell på seinhøsten. Nede i dalen skinner sola på røde høstfarger. Øverst i fjellet, der rypene har trukket opp, er det snøføyke og storm i vindkastene. Det er dit vi skal. Det er der vi skyter rypene – Svein får to, jeg får én.

Etterpå tusler vi ned til dalen og finværet igjen. Jeg er ganske sliten. Da disker Svein opp med et herremåltid: Han lynfreser hjorteskav i stekepannen, og serverer hjertesalat og tyttebær som fargerikt følge. Det er energi i hver bit!

– Kok alltid kaffe etter et slikt måltid, viltkjøtt og kaffe kler hverandre i smakene, tipser Svein.

Hjorteskav med hjertesalat

(2 porsjoner)
300 g hjorteskav/reinskav
100 g sopp, gjerne selvplukket
100 g løk
100 g smør
1 hjertesalat
Salt og nykvernet pepper
Tyttebær

Slik gjør du

Hjorteskav: Fres ca. 50 g smør i pannen. Del salaten i fire båter og stek i pannen til den er mør. Legg salatbåtene over på et fat. Tilsett resten av smøret og stek kjøttet.

Finkutt sopp og løk og ha i pannen når kjøttet begynner å bli ferdig. Smak til med salt og pepper. Legg salaten over og topp med tyttebær, nyplukkede eller fra fryseren.

Peter Nagy er journalist i Egmont Publishing og skriver blant annet for Vi Menn og Villmarksliv. Svein Jæger Hansen er kjøkkensjef på Hotel Scandic Meyergården i Mo i Rana. Svein Jæger Hansen er nå også aktuell med boka "Jæger Hansens Villmarkskokebok". Vi gjør oppmerksom på at boken er utgitt av Egmont Publishing som også eier SIDE3.no.