gram til dESIlITER:

Slik regner du om gram til desiliter

Du bør ikke slumpe med ingrediensene.

HVOR MYE? Å måle opp ingrediensene riktig kan være avgjørende for å få et best mulig resultat når man baker.
HVOR MYE? Å måle opp ingrediensene riktig kan være avgjørende for å få et best mulig resultat når man baker. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

I matlaging er det ofte slik at vi kan være kreative og ta ingrediensene litt på slump.

Dette er ikke like enkelt når det gjelder baking. Her bør man være mer nøye med å følge oppskriften dersom man ønsker et best mulig resultat.

– Baking er kjemi

– Baking er på en måte litt mer kjemi. Om man ikke følger målene, så vil man oppleve en mer eller mindre klissete deig. Kanskje en deig som er vanskelig å jobbe med og som ikke vil heve som den skal, forteller Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver hos MatPrat.

Matrådgiver Anette Fjelleng Hansen.
Matrådgiver Anette Fjelleng Hansen. Foto: Matprat

– Etter hvert som man har bakt mye, vil man lære seg å for eksempel «kjenne» på om deigen trenger litt mer mel. Men for de fleste er det jo ikke slik, legger hun til.

Hun får støtte av bake-entusiasten Kristine Ilstad, som står bak bloggen «Det søte liv» .

– I motsetning til ved matlaging, er det veldig viktig å være nøye med målene når man baker, ellers kan baksten lett mislykkes. Det beste trikset er å følge oppskriften nøye, så kan man heller spare kreativiteten til pyntingen etterpå, råder hun.

Les også: Lavkarbo for nybegynnere

Smør fremfor lettmargarin

Man bør for eksempel bruke smør i stedet for lettmargarin fordi smøret gjør kakene sprø, mens margarinen slipper vann og gir et dårligere resultat. Med smør menes meierismør, eventuelt fast margarin, men ikke myk plantemargarin.

Fast margarin og smør har mye av de samme egenskapene, men smør gir mer av den gode smaken, som man gjerne vil ha i kakene.

Plantemargarin er laget av planteoljer. De myke, vegetabilske margaranintypene er ikke egnet til baking blant annet fordi kakene ikke blir sprø.

– Man bør også passe på at eggene er i str. M, nettopp fordi at et egg i str. L eller XL kan gi mer «væske». Mange velger også å doble oppskriften fordi de ønsker flere kaker. Men, her kan man raskt ende opp med et dårlig resultat, påpeker Hansen, og utdyper:

– Både fordi det kan bli feil med mål på krydder, gjær, natron, hornsalt og annet, eller fordi man ikke rekker å steke ferdig alt før røren har tyknet helt. Skal man for eksempel lage krumkaker bør man heller lage røren i to omganger, slik at resultatet blir bra og man samtidig får så mange kaker man ønsker.

Avhenger av matvare

I følge Ilstad er det ingen universell regel som alltid kan brukes for en omregning fra gram til desiliter (dl). Når det gjelder flytende væske, vil som regel 100 gram tilsvare omtrent 1 dl.

– Når det gjelder tørrvare, avhenger det imidlertid veldig av hvilken type matvare det er snakk om.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Det er selvsagt best å bruke en vekt, men man kan fint også bruke desilitermål, spiseskjeer eller teskjeer. Har man ikke tilgang på dl-mål heller kan man bruke en kaffekopp.

Les også: Dette er forskjellen på kakao og varm sjokolade

– I gamle dager brukte man ofte kopp-mål som måleenhet, så det kan jo være en nødløsning dersom man ikke har noe annet. Jeg vil ikke anbefale det fordi kopper jo finnes i mange ulike størrelser, men i snitt vil ofte et standard krus romme 3 dl og en kaffekopp 1,5 dl, forklarer Ilstad.

Ikke bank melet i bordplaten

Skal man bruke dl-mål bør man ikke banke dette i bordplaten når man måler opp – da kan målet bli feil fordi melet legger seg mer kompakt.

– Man bør også bruke strøkne spiseskjeer eller teskjeer, og ikke toppede. Som en tommelfingerregel kan man si at en ts er 5 ml, og en ss er 15 ml. Bruk oppmerkingen på smørpakken, og har ikke pakken oppmerking, så se på totalmengden: Del i to, deretter i to og så videre, helt til du har regnet deg frem til mengden du trenger, råder Hansen.

Denne tabellen fra Matprat.no gir deg en oversikt over noen av de mest brukte matvarene:

Ingrediens

1 dl veier

1 ss veier

Hvetemel

60 g

10 g

Grovt mel

55 g

10 g

Havregryn

40 g

7 g

Maizena

50 g

8 g

Potetmel

70 g

15 g

Salt

 

20-25 g

Sukker

90 g

18 g

Melis

60 g

10 g

Sirup

125 g

20 g

Rosiner

60 g

 

Margarin eller smør, smeltet

90 g

15 g

Olje

90 g

15 g

Semulegryn

70 g

15 g

Ris, langkornet, rå

80 g

13 g

Ris, rundkornet (grøtris), rå

90 g

15 g

Erter, bønner, linser

80 g

 

Kakao

40 g

7 g

Kokosmasse

40 g

 

Syltetøy

125 g

20 g

Hvitost, revet

40 g