Rakfisk i pytten
Denne varianten av rakfisk har du ikke prøvd
Nyt rakfisk på nye måter. Pytt-i-panne med rakfisk er supergodt. Prøv også rakfisk som tartar og tapas.
Rakfisk er noe av det beste jeg vet, og jeg spiser gjerne fisken alene, for å kjenne smaken av et flott håndverk med dype røtter i norsk mattradisjon. Tenk at en metode for å ta vare på fangsten også er så godt å spise.
Når jeg treffer noen som ikke liker rakfisk, ber jeg dem tenke på blåmuggost når de smaker. Smaksmessig er de fettere, og begge blir til gjennom en gjæring der melkesyrebakterien formerer seg helt avsindig. Men liker de ikke blåmuggost heller, blir det verre.
PRØV OGSÅ: Oppskrift på verdens beste gulasj
Smør fremhever smaken
Rakfisk nytes tradisjonelt med lefse, mandelpotet, rødløk, smør og rømme, men her er tre varianter du garantert vil like. De smørstekte potetene i pytt-i- panne-retten fremhever smaken av rakefisk. Hvor er rømmen, spurte kompisen min. Jeg synes rømme dekker over smaken av rakfisk, men må du, så må du.
OPPSKRIFT: Pytt-i-panne med rakfisk
(4 porsjoner)
- 600-800 g rakfisk
- 4 egg
- 8 kokefaste poteter
- 50 g smør
- 1 rødløk
- sylteagurker
- 6 skiver syltede rødbeter
- Gressløk
- Nykvernet pepper
Kutt potetene i små terninger og stek dem myke i smør på middels varme. Kok egg i ni minutter og skyll i kaldt vann like lenge. Skrell og kutt i båter. Grovkutt løk, rødbeter og agurk. Ha de varme potetene og stekesmøret på fatet rett før servering. Topp med tilbehøret og fete biter rakfisk.
Hvor mye rakfisk pr person? Beregn 150-200 gram per person.
Smart rakfisk-tips
Kjør rakfisk, vårløk, en skvett akevitt, litt rømme og kvernet pepper kjapt til en mousse i en kjøkkenmaskin. Smør moussen på en lefse og rull sammen.
PRØV OGSÅ: Skav - hurtigmat på samisk vis
Fakta om rakfisk
Rakfisk ikke er en norsk oppfinnelse. Andre land har fermentert fisk hele 5000 år tilbake i tid. Norsk rakfisk lages ofte av ferskvannsfisk som ørret, laks, røye, harr og sik, men kan også lages av abbor og sild. Mer fakta om Rakfisk finner du hos Wikipedia.