Slik blir hverdagen bedre
Følg tipsene og spis god mat.

Hverdagsmat, hva er det?
Vi kan raskt bli enige om at hverdagsmat er mat man ikke serverer i helgene. Men, der stopper også vår konsensus om hverdagsmat.
For noen spiser bacalao på en tirsdag. Og andre spiser carbonara i helgene.
Når jeg nå skal sette opp noen regler om hva som kan betraktes som hverdagsmat er de subjektive. Vel vitende om at hva som er hverdagsmat varier med ulike livsfaser, sosiale oppvekstvilkår, humørsvingninger, inspirasjonskilder, impulser, nærbutikkens utbud, hvor lenge det er til lønning og en rekke andre faktorer gjør jeg meg likevel opp en mening om hva som er hverdagsmat:
§1. Tidsbruk: Aktiv matlaging bør ikke ta for lang tid. Aktiv matlaging defineres til matlaging som involverer arbeid med full oppmerksomhet, som hakking, skjæring, steking og lignende. § 1.1 Herunder gjelder ikke f. eks "utvanning over natten". Det regnes ikke som "aktiv matlaging". § 1.2 Herunder gjelder heller ikke gryter som skal kokes over lang tid, for eksempel en time, ettersom det heller ikke er "aktiv matlaging". § 1.3 Det bør være begrenset tidsbruk av "aktiv matlaging", men 30 minutters engasjement på kjøkkenbenken diskvalifiserer ikke en rett som hverdagsmat. § 2. Ingredienser: Hverdagsmat bør i størt mulig grad anvende rimelig tilgjengelige ingredienser. § 2.1 Det er akseptabelt å bruke mindre tilgjengelige ingredienser om de allikevel er i hus. § 3. Smak: Kravet til at hverdagsmaten skal smake godt er ugjendrivelig. §3.1 Det er ikke et krav til hverdagsmaten at den skal være "svært god", svært god defineres her som "helgemat". § 4 Pris: Hverdagsmat skal ikke være kostbar og i stor grad ikke overgå det som til enhver tid regnes som et rimelig budsjett |
Omtrent slik. (Er det flere paragrafer som må tilføyes, eller noen som burde endres eller defineres strammere, så bruk kommentarfeltet nedenfor).
Oppskrifter på hverdagsmat
Jeg har samlet et knippe oppskrifter med hverdagsmat som oppfyller disse kravspesifikasjonene.
Den første er en rett med kyllingklubber, honning og mandler.
Les også: