Pub til pub

Londons mest historiske puber

En tur til London er ikke komplett uten besøk på pub. Her er vår guide til noen av de beste og mest klassiske vannhullene.

<b>MAYFLOWER:</b> Rett ved Themsens bredder i bydelen Southwark, ligger den sjarmerende puben Mayflower, en av Londons mest historiske og trivelige puber. Det norske flagget på veggen skyldes at Sjømansskirken ligger like ved.
MAYFLOWER: Rett ved Themsens bredder i bydelen Southwark, ligger den sjarmerende puben Mayflower, en av Londons mest historiske og trivelige puber. Det norske flagget på veggen skyldes at Sjømansskirken ligger like ved. Foto: Sverre Bjørstad Graff
Først publisert

Engelskmenn elsker å ta seg en øl på pub. Det er en del av tradisjonen. Like erkebritisk som busser i to etasjer og røde postbokser. Og med 3600 puber i London, finnes det noe for enhver smak.

Her er åtte gamle London-puber for deg som tørster etter både øl og historie.

Berømt skip

Sjarmerende Mayflower er akkurat slik vi forestiller oss at en gammel, engelsk pub skal se ut. Her er det dempet belysning, mørke trebjelker og samleobjekter – hvorav flere kan knyttes til utvandringen til USA. Det siste er ikke så rart, for Mayflower er også navnet på skipet som de første pilegrimene brukte. De amerikanske etterkommerne legger gjerne en tur innom når de besøker London, skal vi tro Jamie i baren.

– Det ble faktisk sagt at noen av bjelkene i bygningen kom fra «Mayflower». Det kan ha vært sant på et tidspunkt, men de strøk nok i så fall med i blitz­bombingen under krigen. Hele bygningen måtte gjenoppbygges etter det. Men kjelleren her er gammel, den er fra 1550, forteller Jamie.

Dette virker som en pub der du lett kan bli venn med andre gjester. Eller er det kanskje bare meg? Vi kjøper en porsjon med babyblekksprut, drikker en pint og suger inn inntrykkene. The Mayflower har en ganske stor terrasse mot Themsen der pinten med fordel kan nytes dersom været tillater det.

<b>LANGS THEMSEN:</b> Prospect of Whitby ligger i Wapping, ikke langt unna Mayflower på andre siden av Themsen.
LANGS THEMSEN: Prospect of Whitby ligger i Wapping, ikke langt unna Mayflower på andre siden av Themsen. Foto: Sverre Bjørstad Graff
<b>ELVEPUB:</b> Sarah Allen i baren driver tradisjonsrike Prospect of Whitby, som sies å være den eldste elvepuben i London.
ELVEPUB: Sarah Allen i baren driver tradisjonsrike Prospect of Whitby, som sies å være den eldste elvepuben i London. Foto: Sverre Bjørstad Graff

Pirater og spøkelser

Om gulv kunne snakke, ville det kanskje fortalt om da pirater, smuglere og annet pakk herjet på Prospect of Whitby som fikk tilnavnet The Devil´s Tavern. Steinhellene på gulvet skal i hvert fall være de originale fra 1520, ifølge Sarah Allen som driver den tradisjonsrike elvepuben. I dag er det langt mer siviliserte forhold på Prospect of Whitby, og vi lar oss særlig begeistre av uteterrassen og den sjarmerende andreetasjen. Titter du litt rundt og leser oppslagene på veggene, vil du kanskje også se at puben kan skilte med et eget husspøkelse. Dette bekreftes av Sarah. – Når jeg har nattskiftet, ber jeg alltid åndene om å oppføre seg. Det gjelder jo å være på godfot med dem, sier hun med et smil.

Prospect of Whitby ligger langs Themsen i Wapping, og har du først tatt turen dit bør du vurdere et stopp innom puben Town of Ramsgate, som også har terrasse mot Themsen og som ligger ved siden av kulturminnet Wapping Old Stairs, noen trappetrinn rett ut i Themsen.

<b>BERØMTHETER:</b> På Ye Olde Cheshire Cheese har litterære storheter som Charles Dickens (han var visst på alle pubene i vår liste), Mark Twain og Sherlock-skaper Sir Arthur Conan Doyle alle frekventert. Kanskje ville de gi næring til kreativitetens flammer?
BERØMTHETER: På Ye Olde Cheshire Cheese har litterære storheter som Charles Dickens (han var visst på alle pubene i vår liste), Mark Twain og Sherlock-skaper Sir Arthur Conan Doyle alle frekventert. Kanskje ville de gi næring til kreativitetens flammer? Foto: Sverre Bjørstad Graff

Den mest kjente?

Bortgjemt i et smug rett innenfor avisgata Fleet Street ligger det som kanskje er Londons mest kjente pub. Den er i hvert fall den med det morsomste navnet: Ye Olde Cheshire Cheese. Den opprinnelige puben her skal ha åpnet allerede i 1530, men gikk tapt i bybrannen i 1666. Allerede året etter hadde man imidlertid åpnet ny pub på samme sted. Det handler vel om prioriteringer.

Dette er for øvrig ikke stedet for deg som liker å sitte ved vinduet og titte på verden utenfor. Dette er stedet for deg som foretrekker sagmugg på gulv og lys så vidt over pysjamasnivå. Som elsker kriker og kroker og som heller ikke er redd for å stange hodet i bjelker og lave tak. På grunn av kjendis­statusen som historisk pub, tiltrekker Ye Olde Cheshire Cheese seg mange turister. Kommer du på kvelden er sjansen større for også å treffe lokalt klientell.

<b>THE OLD BELL:</b> Avisgata Fleet Street kan slå i bordet med flere berømte vannhull. Ett av dem er The Old Bell.
THE OLD BELL: Avisgata Fleet Street kan slå i bordet med flere berømte vannhull. Ett av dem er The Old Bell. Foto: Sverre Bjørstad Graff

Murere og journalister

Befinner du deg først på Ye Olde Cheshire Cheese, kan du nærmest bare snuble over veien og bunkre opp hos The Old Bell etterpå. Det har vært gjort i rundt 300 år. Først kom murerne, som skulle bygge opp byen etter brannen. Deretter ble puben et yndet stamsted for journalistene i Fleet Street.

Her er det mørke, grønnmalte vegger og en stor bar midt i lokalet med et godt utvalg med lokal ale og en grei meny for den som trenger en matbit. Dessverre virket betjeningen litt i det fåmælte hjørnet da vi besøkte puben. Forsøk på dialog ble stort sett møtt med nikk og enstavelsesord. Men romslig og god plass, det var det. Og flere stikkontakter ved bordene, skulle man føle for å jobbe litt i fred mens man tar seg et glass.

<b>YE OLDE MIDTRE:</b> Det hersker litt uenighet om når Ye Olde Mitre ble bygget. Puben selv hevder det var i 1546. Historikere mener imidlertid at det først skjedde i 1773, som jo fortsatt er fryktelig lenge siden.
YE OLDE MIDTRE: Det hersker litt uenighet om når Ye Olde Mitre ble bygget. Puben selv hevder det var i 1546. Historikere mener imidlertid at det først skjedde i 1773, som jo fortsatt er fryktelig lenge siden. Foto: Sverre Bjørstad Graff

Dronningens dans

<b>BORTGJEMT:</b> For å finne puben Ye Olde Mitre må du først inn i dette trange smuget ved juvelergata Hatton Garden. Du kan takke oss senere.
BORTGJEMT: For å finne puben Ye Olde Mitre må du først inn i dette trange smuget ved juvelergata Hatton Garden. Du kan takke oss senere. Foto: Sverre Bjørstad Graff

Ye Olde Mitre går for å være en av Londons vanskeligste puber å finne. En anekdote forteller om en mann som bodde seks år i området, uten noen gang å finne den. Mannen må nok ha slitt med mer enn bare retningssans, for med GPS på mobilen og litt velvilje innabords, klarte vi da å finne den historiske puben på tredje forsøk.

Ye Olde Mitre, eller «det gamle bispehue», har ikke det aller største lokalet. Til gjengjeld er det bra med plass på utsiden. Vi ser lett for oss at stedet passer ekstra godt på litt varme sommerdager, hvor du kan ta deg en øl for å feire at du klarte å finne frem.

Om du likevel vil sitte inne, spør etter restene av det gamle kirsebærtreet. Ifølge én gammel myte skal dronning Elizabeth I, hun med det røde håret og de svarte tennene, en gang ha
danset rundt treet med en av sine kavalerer.

<b>THE CROSS KEYS:</b> Interiøret til trivelige The Cross Keys ved Covent Garden domineres av noe messing her og noen utstoppede dyr der. Innimellom er det både Beatles- og Elvis-gjenstander.
THE CROSS KEYS: Interiøret til trivelige The Cross Keys ved Covent Garden domineres av noe messing her og noen utstoppede dyr der. Innimellom er det både Beatles- og Elvis-gjenstander. Foto: Sverre Bjørstad Graff
<b>SKÅL:</b> The Cross Keys er en type pub vi gjerne kommer tilbake til, igjen og igjen. Her er artikkelforfatteren med en sider.
SKÅL: The Cross Keys er en type pub vi gjerne kommer tilbake til, igjen og igjen. Her er artikkelforfatteren med en sider. Foto: Sverre Bjørstad Graff

Blant de triveligste

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Det er vanskelig ikke å la seg sjarmere av vesle Cross Keys. Det handler både om fasaden, dekket av blomster og slyngplanter, men også om innredningen – som vi best kan beskrive som maksimalisme uten noe synlig narrativ, foruten holdningen om at «more is more».

Dette er ikke den eldste puben i London, men den er nok absolutt en av de triveligste. Her føler vi oss velkommen fra første stund, og vi bestiller raskt en sider fra Eric i baren. Eric er general manager og ser ut til å havne i lystig passiar med de fleste som tar turen innom.

– Fordi jeg bor i øverste etasje her, er denne puben både det første og siste jeg ser hver dag. Den er på en måte vindfanget mitt, en livsstil, forteller Eric.

Cross Keys ligger ikke langt unna Covent Garden, og har vært et populært vannhull i området i over hundre år.

Den eldste

<b>SEVEN STARS:</b> Det anbefales ikke å ta med hele vennegjengen til Seven Stars. Puben er hyggelig, men har litt liten plass.
SEVEN STARS: Det anbefales ikke å ta med hele vennegjengen til Seven Stars. Puben er hyggelig, men har litt liten plass. Foto: Sverre Bjørstad Graff
<b>DEN ELDSTE:</b> Det ser kanskje ikke ut slik fra utsiden, men Seven Stars i Westminster skal være den eldste puben i London, med en historie som går helt tilbake til 1602.
DEN ELDSTE: Det ser kanskje ikke ut slik fra utsiden, men Seven Stars i Westminster skal være den eldste puben i London, med en historie som går helt tilbake til 1602. Foto: Sverre Bjørstad Graff

Hadde vi ikke visst bedre, ville vi trodd at denne hyggelige puben var fra Victoria-tiden. Det er i hvert fall det miljøet og stemningen på innsiden forteller oss. Likevel synes det å være konsensus om at Seven Stars i Westminster faktisk er Londons aller, aller eldste pub, med en historie helt tilbake til 1602. Siden Seven Stars ligger rett ved Royal Courts of Justice, er puben trolig et åpenbart sted å legge feiringen dersom du har blitt strafferettslig frikjent. Eller ved motsatt utfall, et sted å ta en gravøl. Seven Stars har i hvert fall massevis av sjarm, men fordi den har begrenset med plass er det kanskje ikke stedet å ta med hele vennegjengen på Londontur.

<b>THE DOVE:</b> Vi kjøpte øl og velsmakende fish and chips på historiske The Dove ved Hammersmith.
THE DOVE: Vi kjøpte øl og velsmakende fish and chips på historiske The Dove ved Hammersmith. Foto: Sverre Bjørstad Graff

Rule Britannia og rekordbok

Vi kommer ikke utenom The Dove. Denne historiske puben i Hammersmith vest i London er av typen det er verdt å ta en omvei for. Under mellomlanding på Heathrow, har vi faktisk tatt tuben inn, bare for å dra på The Dove et par timer. Og det er ikke bare den trivelige stemningen vi faller for. Besøker du The Dove, er du en del av Londons rike historie. Her satt poeten James Thomson da han skrev «Rule,
Britannia». Og her sier myten at kong Charles II og hans elsker­inne Nell Gwynne møttes i smug. Kanskje satt de i det hemmelige vesle rommet til høyre for baren? Det er i hvert fall oppført i Guinness rekordbok som Storbritannias minste bar-rom, med plass til to personer eller færre. Perfekt for dem som liker å holde pubbesøket privat. Et lite, men utsøkt selskap, som mannen sa, han drakk alene.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 20 2023