Nordmenn griller hver uke

Ikke gjør disse grilltabbene

Nordmenn er trolig verdensmestere i grilling, men det gjør oss ikke nødvendigvis til grilleksperter.

<b>BRUK LOKKET: </b>Jo, røyk er bra. Bruk lokket anbefaler grillentusiast Eirik Kittelsen.
BRUK LOKKET: Jo, røyk er bra. Bruk lokket anbefaler grillentusiast Eirik Kittelsen. Foto: Peter Nagy
Først publisert Sist oppdatert

Nordmenn er verdensmestere i grilling. Halvparten av oss griller minst én gang i uken, viser en ny undersøkelse fra Norstat gjort på oppdrag fra nettbutikken NetOnNet.

– Over halvparten av alle nordmenn sier de griller hver uke. Det er et svært høyt tall, tatt i betraktning at undersøkelsen dekker alle aldersgrupper og alle typer boliger, deriblant alle de som bor i leilighet eller som på andre måter ikke har enkel tilgang på en uteplass med fast grill. Med fasiten i hånd, kan vi si at nordmenn elsker å grille! Det stemmer godt med trykket vi opplever, der vi ser at etterspørselen etter mer avanserte griller øker, sier NetOnNets retailsjef Peter Andersson.

LES OGSÅ: Tsjernobyl-ulykken time for time

Tre ting du bør unngå

Men, selv om vi griller ofte betyr ikke det at vi nordmenn nødvendigvis er verdens beste til å grille. Vi har spurt grillentusiast Eirik Kittelsen, som har gode resultater å vise til både i NM og VM i grilling, hvilke tabber folk flest gjør når de skal grille med tradisjonell grill med kull.

<b>STØRRE OG STØRRE: </b>Nordmenn griller ofte og vi kjøper stadig mer avanserte griller. Trenden går nå mot at flere vil ha utekjøkken.
STØRRE OG STØRRE: Nordmenn griller ofte og vi kjøper stadig mer avanserte griller. Trenden går nå mot at flere vil ha utekjøkken. Foto: Netonnet/Julia Edvardsson

– Den vanligste feilen er å bruke tennvæske. I tillegg bruker man gjerne altfor mye tennvæske dersom man likevel begår den feilen, sier Kittelsen.

– Hva er galt med å bruke tennvæske?

– Den setter rett og slett smak på maten, sier Kittelsen .

LES OGSÅ: Taser - slik virker politiets nye elektrosjokkvåpen

For mye kull i grillen

Den andre «dødssynden» som gjøres når man griller er å bruke for sterk varme. Det gjelder spesielt for kullgrill, siden varmen der kan bli svært intens.

– Bruker man for mye kull, blir det altfor sterk varme. Resultatet er at maten blir svidd på utsiden og rå inni. Dersom maten i tillegg har en smak av tennvæske, så er ikke det egnet for å imponere, sier Kittelsen .

Griller alt på en gang

Den tredje feilen mange gjør, ifølge Kittelsen , er å lage ferdig all grillmaten samtidig.

Tre tips for å bli en bedre griller

Eirik Kittelsen har deltatt i både NM og VM i grilling – eller barbecue, som det heter når det er proffene som konkurrerer. Han gir tre råd for den som vil grille med kull:

1. Kjøp et tennrør

Bruk et tennrør når du fyrer opp i grillen. Da slipper du å bruke tennvæske og grillen blir raskt varm.

2. Del grillen i to soner

Del grillen i to soner. I halve grillen har du kull, den andre halvparten er uten kull. Da kan du brune og steke på den ene siden og varme og ettersteke på den andre siden, som ikke er så varm.

3. Bruk lokket

Selv om en kullgrill blir varm nok til at man kan grille uten lokk, så vil lokket stenge inne en del av røyken, som bidrar til å sette smak på maten.

– Ikke legg all maten på grillen samtidig. Da ender du og gjestene bare opp med å spise kald mat. Legg på en rett av gangen. Da rekker gjestene å kose seg med maten mens den er varm, sier Kittelsen.

Vi griller mer enn amerikanerne

Man skulle tro at enkelte andre nasjoner har forutsetninger for å grille mer enn oss nordmenn. Vi har tross alt et vær som ikke alltid frister til matlaging utendørs.

Gass vs. kull

Grillentusiast Eirik Kittelsen sverger til å grille med kull.

– Det er en myte at det nødvendigvis går raskere med en gassgrill. Jeg klarer å ha varm kullgrill på 15 minutter om jeg må. Han sier også at en gassgrill kan være en «brannbombe» om man ikke er nøye med å rengjøre den av og til.

– Har det samlet seg opp mye fett nede i grillen, så kan dette ta fyr. Det slipper man med en kullgrill, hevder Kittelsen.

– Vi kjenner jo til amerikanerne som griller mye med deres barbecue, særlig i de sørlige statene. Tidligere undersøkelser fra US Census kom frem til at 79 millioner amerikanere, litt færre enn 1 av 4, hadde grillet det siste året. I tillegg kom det frem at cirka 5 prosent grillet flere ganger i uken. Nordmenn stiller i en helt egen liga når det kommer til grilling, også sammenlignet med den selvutnevnte barbecue-kongen, USA. Jeg tror vi trygt kan kåre nordmenn til de nye verdensmesterne i grilling – i hvert fall når det kommer til hvor ofte vi griller, sier Peter Andersson i NetOnNet.

LES OGSÅ: Sjekk denne BMW-en - BMW M8

Flere flytter kjøkkenet ut om sommeren

Undersøkelsen, som er gjennomført blant 1000 nordmenn av Norstat, viser også hvem som griller mest i løpet av sommerhalvåret.

<b>GRILLENTUSIAST:</b> Eirik Kittelsen er en ekte grillentusiast og har flere gode plasseringer i NM og VM i barbecue.
GRILLENTUSIAST: Eirik Kittelsen er en ekte grillentusiast og har flere gode plasseringer i NM og VM i barbecue. Foto: Peter Nagy

– Det er de etablerte, i alderen 40-49, som griller mest. Over 6 av 10 sier at de griller ukentlig eller oftere. Dette er mennesker som ofte har familie og kanskje har etablert seg med hus med gode muligheter for grilling på terrassen eller uteplassen. Vi ser at mange som har plass også ønsker å utvide sin uteplass med et komplett utekjøkken. Dette er uten tvil årets trend. Da sørger du for å ha vask og kanskje et kjøleskap ute ved grillen, og det blir nesten så du flytter kjøkkenet ut om sommeren, og dette er det flere og flere som gjør. Da kan de virkelig briljere med grillen, sier Andersson i NetOnNet.

Ifølge tallene fra undersøkelsen er det flest over 50 år som aldri griller. Likevel er det kun 17 prosent av de eldste som sier at de aldri griller, så også her er grilltrenden stor.