Drinker for menn
Fire drinker du kan bestille i steden for gin tonic
Negroni. Gimlet. Old Fashioned. Morning Glory Fizz. Lær deg navnene, så slipper du å bestille GT i baren neste gang.
Det gjentar seg hver eneste gang jeg er på byen: Jeg skal bestille en drink, er kanskje påseila, og rullegardinen er nede.
«Hei, jeg tar en, jeg tror jeg tar en ... en ... en ... eh, jeg tar en gin tonic, jeg.»
Etter 30 år på bar er det fortsatt den eneste drinken jeg husker når promillen runder 1,5.
Drinker menn kan like
Derfor ba jeg bartender Yunus Yildiz lære meg noen nye navn på karslige drinker som røsker i drøvelen. Yunus var daglig leder i tre år på Himkok, Oslo-baren som nylig ble rangert som verdens 19. beste i prestisjetunge «The World’s 50 Best Bars».
Nå styrer han Svanen/D.G.Æ., en nyåpnet cocktailbar på Karl Johans gate i Oslo, i lokalene til det gamle Svaneapoteket fra 1896.
Drinker du kan lage hjemme
Yunus tryller frem spraybokser med angostura og medisinflasker med absinth og shaker og mikser som den proffen han er. Men ingen fare, dette klarer alle hjemme, lover han, og alt i drinkene kan kjøpes på polet – inkludert absinth.
– Gimlet er en gammel engelsk drink, oppfunnet av legen Sir Thomas D. Gimlette, som ville gi sjømenn sitrus for å motvirke skjørbuk, sier Yunus.
Den smaker enda bedre med en sånn artig historie.
Smaken av gull
– Negroni er artig. Hver for seg er ingrediensene grusomme, i hvert fall Campari og vermouth, men sammen blir det gull. Denne har jeg drukket hundrevis av, sier han.
Yunus råder folk til ikke å være så nøye på oppskriftene.
– Hvis du for eksempel ikke har bourbon til Old Fashioned, så prøv med konjakk. Det blir også godt, lover han.
Oppskrifter:
Negroni
Bland like deler (for eksempel 3 cl) gin, Campari og vermouth (Martini Rossi) og hell over i et glass med isbiter.
Pynt med en skive appelsinskall.
Gimlet
Ha 5 cl gin, 2 cl limejuice og 2 cl sukkerlake (like deler sukker og vann kokes opp og røres sammen) i en shaker med isbiter. Shake godt og hell over i et glass.
Old Fashioned
Ha 5 cl whisky (helst bourbon), 3 dråper Angostura Bitter og 1 cl sukkerlake i et glass med isbiter. Rør lett sammen med en coctailpinne og hell over i et glass. Pynt med en skive appelsinskall.
Morning Glory Fizz
Ha 5 cl blended scotch whisky, 3 cl sitronjuice, 2 cl sukkerlake, 0,5 cl absinth og eggehvite fra 1 egg i en shaker med isbiter. Shake godt og hell over i et høyt glass.