Fårikål med øl

Øl gjør susen

Jeg har lagd fårikål med både lyst og mørkt øl. Det var to ulike opplevelser, men godt begge ganger.

<b>FÅRIKÅL MED ØL:</b> I stedet for vann brukes det øl når fårikålen skal kokes. Det setter smak og aroma både på kjøtt og kål.
FÅRIKÅL MED ØL: I stedet for vann brukes det øl når fårikålen skal kokes. Det setter smak og aroma både på kjøtt og kål. Foto: Peter Nagy
Først publisert Sist oppdatert

FÅRIKÅL MED ØL: Jeg elsker fårikål og lager gjerne en kjele med to kilo kjøtt bare til meg selv. Da har jeg fårikål hele uka, eller i tre-fire dager.

Det er strenge regler for hvordan du lager denne retten. Har du i en gulrot eller et laurbærblad, er det ikke lenger ekte fårikål, da er du over i Irish Stew-terrenget.

LES OGSÅ: Slik lager du pintxos (tapas) på den lettvinte måten

<b>REGELBRUDD:</b> Usikker på om det fortsatt kan kalles fårikål, men godt er det.
REGELBRUDD: Usikker på om det fortsatt kan kalles fårikål, men godt er det. Foto: Peter Nagy

Fårikål uten vann, men med øl

Men i år byttet jeg ut vannet med øl. Første gangen med lyst øl, som fylte huset med en ganske mild aroma og ga fårikålen mer karakter og godsmak.

Neste uke prøvde jeg med mørkt øl, og det luktet så kraftig under kokingen at jeg fryktet noe var galt.

Men igjen, retten fikk mye mer smak, og det var godt. Av de to typene holder jeg likevel en knapp på lyst øl.

LES OGSÅ: Fire drinker menn liker - som du kan bestille i steden for gin & tonic

<b>PEPPER OG PEPPER:</b> Hel pepper i kjelen og grovkvernet pepper på kjøttet. Pøs på.
PEPPER OG PEPPER: Hel pepper i kjelen og grovkvernet pepper på kjøttet. Pøs på. Foto: Peter Nagy

Oppskrift: Fårikål med øl (4 porsjoner)

  • 2 kg fårikålkjøtt
  • 1 hodekål
  • ½ liter øl, lys eller mørk
  • Hel pepper
  • Grovkvernet pepper
  • Salt
  • Poteter

Fårikål med øl: Fremgangsmåte

<b>RIKELIG MED KÅL:</b> Fyll kjelen helt og klem kålen ned – det er plass til alt. 
RIKELIG MED KÅL: Fyll kjelen helt og klem kålen ned – det er plass til alt.  Foto: Peter Nagy
  • Grovkutt kål, gjerne i båter.
  • Salte og pepre alt kjøttet på den ene siden mens det ligger i pakken
  • Legg kål og kjøtt lagvis i kjelen, begynn og slutt med kål
  • Snu kjøttet når du legger det i kjelen, så får du saltet og pepret den andre siden
  • Ha i masse hel svart pepper også
  • Hell over en halvliter øl, eller vann for tradisjonell fårikål
  • La retten småkoke under lokk i tre timer, rugg på kjelen et par ganger, så ikke noe brenner seg fast
  • Server med kokte poteter, øl og akevitt.

Fårikåltips

  • Lag gjerne fårikålen kvelden i forveien, fårikål smaker nemlig aller best dagen etter
  • Fårikål blir best med fårikålkjøtt, kokekjøtt fra lammets skulder og nakke. Noen har fettangst og bruker lammelår i skiver. Det blir ikke like godt
  • Fårikål vant suverent da Norges nasjonalrett ble kåret i Nitimen for 40 år siden. Det gjelder fortsatt