Vin og lagring
Vin skal oppbevares mørkt og kjølig
Det beste du kan gjøre for vinen, er å ha en egen lagringsplass for den.
- Den største brøleren folk gjør når det gjelder oppbevaring av vin, er å la den ligge i det åpne veggeskapet over kjøkkenviften, sier Anders Roås Stueland, varefaglig hospitant hos Vinmonopolet.
Han forteller at for høy temperatur og lys er det som påfører vin raskest og størst skade. Blir vinen liggende for lang tid under slike forhold vil det etterhvert inntreffe en såkalt madeirisering, som gir vinen en uønsket bismak.
- Har du fått eller kjøpt en dyr og god vin, men ikke har tilgang på et godt sted å lagre den, er det bedre å drikke den med en gang. La den for all del ikke bli liggende på kjøkkenet, sier Klikks vinekspert Arnie Stalheim .
Generelt er det slik at vin utvikler seg raskere jo høyere temperaturen er, men når det blir for varmt blir det mer skade enn utvikling.
Ifølge Vinmonopolet er den ideelle lagringstemperaturen mellom 8 og 12 grader, og vinen må lagres mørkt og med en luftfuktighet på 60 til 70 prosent.
Les også: Polets ti beste rødviner
Mørkt, kjølig og fuktig
- Spørsmålet er jo hva man vil med vinen når man kjøper den, sier Arnie Stalheim.
- Du må jo ønske at den skal utvikle seg til noe bedre dersom du lagrer den. Jeg ser stadig bilder i blant annet interiørmagasiner hvor det er stablet vin på kjøkkenet. Men lagring bare fordi det er stilig å ha vinflasker stablet på kjøkkenet, er det ingen mening i.
Stalheims råd, dersom man ønsker å lagre vin, er enten å finne et egnet rom i boligen som er mørkt, kjølig og fuktig, eller å skaffe seg et vinskap.
Luftfuktigheten har også stor betydning for vinens lagringsdyktighet. For tørr luft vil medføre at korken tørker, som igjen kan føre til at luft kommer inn i flasken.
Resultatet av dette kan bli at vinen blir til eddik. Derfor er det viktig at flasken ligger flatt, slik at det hele tiden er fuktighet på korken.
Vinmonopolet anbefaler at luftfuktigheten bør være 60 til 70 prosent der vin lagres.
Les også: Bli kvitt bunnfallet i vinen
Drikk opp vinen
Ifølge Vinmonopolet er det forskjell mellom lagring og oppbevaring av vin:
"Lagring skal forbedre vinens kvalitet gjennom modning. Oppbevaring har som mål å bevare vinens kvalitet mellom innkjøp og konsum.", står det på deres nettsider.
- Folk har en tendens til å blande serveringstemperatur og lagringstemperatur, supplerer Stalheim.
Hans råd til dem som ikke har egnede lagringsmuligheter, er å styre unna viner som er beregnet for lagring.
- Så sant vinen ikke er egnet for lagring, drikk den opp, er hans tydelige oppfordring til vinelskere.
- Det meste av vinen man får kjøpt er konsumferdig, sier Roås Stueland.
- Skal man lagre vin utover fire til fem år krever det spesielle egenskaper av den.
Les også: Pappvin er ferskvare
Svekkes allerede etter én uke
Ifølge Stalheim skal en god vin være både frisk og fruktig. Blir den lagret i uheldige omgivelser svekkes fruktigheten, og vinen kan også få et oksidert preg.
Stalheim forteller at en vanlig rødvin. beregnet for konsum, vil kunne endre karakter allerede etter én ukes lagring i romtemperatur.
Les også: Slik avslører du dårlig vin
Modningslagring
I Vinmonopolets prislister er hver vin markert med enten en stående eller liggende flaske. Stående betyr at vinen er konsumferdig, mens liggende flaske forteller at den fortsatt kan lagres. På internettsidene til Polet er det beskrevet om vinen kan lagres eller ikke.
Det kan for eksempel stå "En del utviklet, fortsatt lagring anbefales" eller "Konsumferdig, men kan fortsatt oppbevares."
Tanken bak lagring av vin er at den skal få utvikle et mer mangfoldig aromabilde. Man snakker om såkalt modningslagring, som blant annet betyr at garvestoffene blir bløtere.
Siden vinens lagringsevne i hovedsak regulerers av blant annet garvestoffer (tanniner), er det først og fremst rødvin som er best egnet for lagring. Men det finens også hvitviner som er lagringsdyktige, som det heter.
Les også:
Lancôme må bevise at rynkekremen funker
Denne saken ble første gang publisert 10/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.