UKENS BESTE VINKJØP:
Ukens vin er økologisk
Vinen kommer fra dette området: Mendoza
<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=&ie=UTF8&ll=-33.321349,-69.89502&spn=6.42423,4.394531&z=6&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">View Larger Map</a> </small> </p> </div>
Tilbudet av økologisk mat og drikke blir sakte, men sikkert, bedre her på berget. Dette gjelder også på vinfronten, hvor stadig flere produkter finner veien inn i Vinmonopolets lister.
Nå er ikke økologisk vin noe nytt. Mange av de aller beste vinprodusentene i verden driver organisk, dvs uten kunstig gjødsel eller plantevernmidler. Stadig flere av disse går sogar over til biodynamisk drift, hvor de følger anvisningene til Rudolf Steiner, med månefaser og det hele.
Disse produsentene lager fantastisk vin, men så er også prisene minst like fantastiske. Det som imidlertid er viktig å få med seg i denne sammenhengen, er at her har ikke hovedpoenget vært å drive økologisk bare for å være politisk korrekt. Nei, disse produsentene gjør dette rett og slett for å kunne lage best mulig vin. Men da er det også fryktelig mye annet som må være i orden.
Ovennevnte eliteprodusenter gidder ikke engang å sertifisere seg som økologiske. Du finner flere av dem i Polets lister, de fleste i bestillingsutvalget. Men er de listet opp blant de økologiske vinene bakerst i listen? Nei.
Der finner vi derimot mye søl. Produsenter som enten skal være politisk korrekte, eller vil kaste seg på "hypen", da de skjønner at dette er et marked i vekst. Men, som vi allerede har nevnt ovenfor, er det veldig mye utover det rent økologiske som må stemme hvis man skal lage god vin. Og glemmer man det, blir det nettopp søl. Økologisk riktignok, men fremdeles søl.
Før vi greier å gjøre leserne fullstendig desillusjonerte, må vi få ile til og si at det heldigvis finnes unntak. Og det trenger ikke å koste så mye heller, noe ukens vinanbefaling er et godt eksempel på. Det er en rødvin fra produsenten Zuccardi i Mendoza-distriktet i Argentina. Malbec er vel det nærmeste man kommer en "nasjonaldrue" i Argentina, og den dominerer også i denne vinen med sine 95 prosent av miksen. De resterende 5 prosent utgjøres av bonarda.
Santa Julia Organica Malbec 2007, vnr 10304, kr 85, 82 poeng.
Karakteristikk
Rødfiolett på farve. Ren og moden duft av mørke bær med hint av krydder og urter. Til å være en så billig vin, er den forbausende rik, fyldig og sødmefull på smak. Den har også brukbar syre, ganske lang ettersmak og tydelige, men meget fine tanniner. Praktisk med skrukork.
Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også et par år i kjelleren, uten at den nødvendigvis vinner noe særlig på det. Dette er en typisk kjøttvin, og den passer til både okse, lam og vilt. Om du tåler litt snerping, kan du fint drikke den på egenhånd som kosevin. Den passer også til faste, vellagrede oster som parmesan, gruyère, cheddar m.fl.
Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:
Biff med chilismør og hvitløkmos
Lammestek med saltbakte poteter og rødvinsaus
Reinsdyrfilet med sopp- og rømmesaus med tyttebær
Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:
Glimrende valpolicella til både fisk, pizza og pasta
Rimelig, frisk og slank hvitvin
Denne saken ble første gang publisert 02/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.