LIMONCELLO:
Tradisjonsrik likør fra Italia
"Hele" Italia lager sin egen limoncello. Nå kan du gjøre det samme.
Limoncello skal ha sin opprinnelse i Sør-Italia, men populariteten har gjort at den lages flere steder i landet. Mange småprodusenter, og familier med husmødrene i spissen, legger sin ære i å lage limoncello med særpreg. Deres egen er selvsagt den beste.
Følgelig er det svært mange oppskrifter på limoncello, selv om det er små variasjoner over ingrediensene sitron, sukker, vann og sterk sprit.
Jo sterkere, jo bedre
Limoncello er uklar lysegul på farve og smaker friskt av sitron, med da uten å være sur. Årsaken er at det ikke blir brukt sitronsaft, men bare det gule på sitronskallet. Tradisjonen tro, skal det være sitroner fra kysten mellom byen Amalfi og Sorrento, som blir plukket akkurat i det de skifter farge fra grønt til gult. Men alle typer sitron duger. Velg faste sitroner med tykt og fint skall som du vasker godt for å få bort smuss og voks.
Det skrellede sitronskallet legges på sprit. I Italia bruker de helst 96 % som er effektiv for å trekke ut mest mulig sitronsmak. 60 % går også fint, men ikke noe svakere. Du kan kombinere med litt brunt brennevin for å gi en mer kompleks smak på limoncelloen.
Sukring gjør du etter smak - italienerne har stor sans for det søte, mens vi nordmenn trolig velger å dempe ned sukkerbruken.
Damedrikk?
I Italia går sitronlikøren for å være en drikk som først og fremst er for damer.
Mens italienske menn drikker grappa eller brandy etter måltidet, slurper fruene iskald limoncello fra små glass. Både likør og glass kommer direkte fra fryseren.
Limoncello kan være søt , ja visst. Men det er faktisk ikke "søtt skvip" som er hovedinntrykket du sitter igjen med etter å ha drukket ekte italiensk limoncello. Dette er sterke saker! Så høyst sannsynlig er det ikke bare mødre og venninner som vil sette pris på å få en flaske hjemmegjort limoncello i julegave.
På kortet kan du skrive tips om at noen dråper limoncello setter en spiss på desserter med f.eks. frukt og iskrem. I tillegg kan den brukes som forfriskende innslag i drinker.
Se også:
Kilder: "Tøffe drinker" av Jan Vardøen (Cappelen 2003), wikipedia.org
Denne saken ble første gang publisert 10/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.