Til jordbær og bringebær
Jordbærvinen
Denne vinen er perfekt til både røde og mørke bær, samt vannmelon.

Det er sjelden vi har så varmt og fint vær over så store deler av landet samtidig, og med det er det høysesong for gode hvitviner, som chablis, sancerre og riesling. Og vi må for all del ikke glemme rosévin. Men til sommeren hører også jordbær og friske fruktsalater, og da trenger vi noe søtt, men samtidig friskt og fruktig, i glasset.
Det som ofte er førstevalget til denne typen desserter, er Moscato d'Asti, og den fra Vajra er kanskje den aller beste på det norske markedet. I tillegg til jordbær, er denne typen viner deilig til både mango, kiwi, papaya, pasjonsfrukt og ananas. Men er det hovedsakelig snakk om jordbær og andre røde og mørke bær, er det en annen type vin som passer enda bedre.
Brachetto d'Acqui
Moscato d'Asti og Brachetto d'Acqui (uttales braKETTå DAKKwi) har mye til felles. De er begge søte, friske og fruktige musserende viner med lav alkohol fra Piemonte i Nord-Italia. Forskjellene ligger i druen, hvor moscato er en hvitvinsdrue og brachetto en rødvinsdrue, og i området hvor druene dyrkes. Moscato d'Asti kommer (selvsagt) fra Asti-provinsen, mens Brachetto d'Acqui kommer fra området rundt byen Acqui Terme i Allesandria-provinsen, men overlapper også litt med Asti. Brachetto-druen dyrkes også i Roero-provinsen, men kalles der birbet.
Aroma av røde bær
Brachetto d'Acqui minner mye om Moscato d'Asti på både lukt og smak, men brachettoen har en litt mer rødbærsfruktig aroma, og passer derfor veldig godt til både jordbær, bringebær, blåbær og bjørnebær. Vinen er også glimrende til rabarbra og vannmelon.
Det finnes et godt utvalg av Brachetto d'Acqui på polet, men det er bare én av dem, fra Il Falchetto, som er i basis, og det er (heldigvis) en av de beste. Nærmere omtale av vinen finner du nedenfor.
Spennende oppskrifter
Norske bær er så gode helt naturell, eller kanskje med bare litt sukker og fløte, at mange lar det bli med det. Men om du har lyst å overraske gjester med en litt mer fancy dessert, kan du la deg inspirere av disse oppskriftene: