Test av sør-afrikanske rødviner
Stadig bedre rødviner
Er du på jakt etter mye smak til relativt moderate priser, bør du ta en nærmere titt på sør-afrikanske rødviner.
Populære vintester
Desto kaldere det blir i været, desto kraftigere kjøttmiddager, og desto heftigere rødviner. Det er jo lammesesong, og da er rioja noe av det beste du kan drikke til denne flotte råvaren. Det går også an å ta seg en pause i blant med litt sjømat, og da passer det ofte veldig godt med sancerre eller pouilly fumé.
Men vi skal holde oss til rødvinene, og av det kraftige slaget. Vi skal nemlig til Sør-Afrika. Her har de laget vin siden boerne ankom på midten av 1600-tallet. Vinproduksjonen fikk imidlertid først et voldsomt oppsving mer enn 300 år senere da apartheidstyret falt og handelsboikotten ble avviklet. Dette førte til både kapitalinnsprøytning og kvalitetsforbedringer, og sør-afrikansk vin er inne i en god trend.
Pinotage og steen
Det aller meste av vinproduksjonen i Sør-Afrika finnes i en bue langs kysten og sentrert rundt Capetown og Kapp det gode håp. Triangelet Stellenbosch-Paarl-Franschhoeck, et kort stykke inn i landet fra Capetown, er historisk sett kanskje det viktigste vinområdet, men det kommer stadig flere til.
Når det gjelder druer, har Sør-Afrika to særegenheter. Blant de røde finner vi pinotage, som er en krysning av pinot noir og cinsault. Den viktigste druen er likevel den allestedsnærværende cabernet sauvignon, selv om det også dyrkes andre druer etterhvert, hvor kanskje syrah/shiraz er den mest vellykkede.
På hvitvinssiden finner vi steen. Dette er ikke en særegen drue i seg selv, det er faktisk chenin blanc, som vi kjenner fra Loire-dalen i Frankrike. Det særegne er at det eneste stedet hvor denne druen dyrkes i større volumer utenfor Loire, er i Sør-Afrika. Ellers finner vi noen allestedsnærværende hvitvinsdruer også, hvorav chardonnay og sauvignon blanc er de viktigste.
Rødviner under 150 kroner
Vi ville gjerne finne ut hvordan det står til med kvaliteten på de sør-afrikanske rødvinene, og vi bestemte oss for å teste viner mellom 100 og 150 kroner. I dette prisleiet finnes det ganske få viner i basis, så vi utvidet med viner i bestillingslisten fra produsenter vi vet vanligvis leverer god kvalitet. Innen vår deadline hadde vi fått inn 13 viner, og anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor.
Det var veldig tett i toppen, og Allesverloren gjorde det veldig skarpt, med tre viner blant de fem beste. Men det var Porcupine Ridge Syrah som tok førsteplassen. Både denne og tre av de andre vinene er imidlertid i bestillingslisten, så hvis du vil handle inn allerede til helgen, skal du velge andreplasserte Allesverloren Tinta Barocca, som er tilgjengelig i basis. Hyggelig priset er den også.
Rødt kjøtt
Alle våre fem beste viner er av det kraftige slaget, og når det gjelder mat til disse, må det bli rødt kjøtt, det være seg okse, lam eller vilt, gjerne også i form av gryteretter. Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinene.
Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og madeirasaus
Denne saken ble første gang publisert 04/10 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.