Overrasker i sommerøl-test: – Jeg er veldig usikker på om dette egentlig er et øl, men den var god!
Mange var bra, mye mindre greit og noe veldig overraskende da Vi Menn testet årets sommerøl.
Tradisjonen med sommerøl strekker seg mange hundre år tilbake i Norge, da mange gårder brygget øl til sommersesongen.
For å tiltrekke seg best mulig gode arbeidsfolk til slåttonn var det viktig å lage best mulig øl, men samtidig ikke et øl som satte dem ute av stand til å utføre arbeidet.
Testpanelet besto denne gang av Vi Menns grafiske designer Cecilie, vår markedssjef Camilla, en tidligere ansatt som gjerne ville være anonym, la oss kalle ham Adrian Aleksander og undertegnede.
Med oss på laget hadde vi ekspert Jørn Idar Almås Kvig, redaktør for Ølportalen og forfatter av Sommerølboka som kom ut første gang i 2016.
Forfriskende
Vi lar eksperten forklare oss hva et sommerøl er.
– Et sommerøl slik vi kjenner det i Norge, er et sommerøl en meget lys og leskende øl. En klassisk norsk sommerøl er gjerne i butikkstyrke, og har mindre smak og bitterhet enn for eksempel en vanlig pilsner. I dag finner man også mange sommerøl fra de mindre håndverksbryggeriene rundt om i landet, som ikke er så opptatt av å følge de store bryggerienes definisjon av sommerøl. De eksperimenter gjerne med litt andre stiler og ingredienser, men beholder likevel den forfriskende og leskende kvaliteten som kjennetegner et godt sommerøl, forteller Jørn Idar.
Se også: Sjekk sommerøl-testen fra 2021
Han forteller at utviklingen fortsetter fra i fjor, da vi så mange fruktige sommervarianter.
– Trenden blant de store bryggeriene i år er tilsetninger av frukt- og bæraromaer, og et fokus på å implementere de i LITE øl. Dette er øl som har mindre alkohol og mindre kalorier enn ordinært øl, og der ser vi at de store bryggeriene nå gjerne tilsetter aromaer som mango, blodappelsin og andre mer eller mindre eksotiske frukter, forteller han.
Les også: (+) Fylleslaget på sykehuset
Sommerøl
Borg – Never ending sommerøl
AA: En god tørstedrikk! Lys og fin, og man kan lett ta fem på rappen av denne på en varm sommerdag. Kanskje med en liten smak av oppgulp på slutten der.
Eksperten: Superlett og frisk, og den lukter litt bakst.
Terningkast: 4
Fredrikstad sommerøl
Cecilie: Den bruser litt mer enn Borg, men smaker litt kjedelig.
Mats: Denne vokser i munnen på meg, om det er lov å si.
Eksperten: Den ser jo veldig fin ut, med skum og farge, men smaker litt søtt og er litt ubalansert.
Terningkast: 3
Hansa
Mats: Boksen er litt villedende, det er jo aldri lysblå himmel i Bergen.
Camilla: Den har mye smak, og heller mot vanlig pils. Denne er god.
Ekspert: Man kan kjenne råvarene; du merker smaken av sitrus fra humla og bakverk fra malten.
Terningkast: 5
Tuborg
Camilla: Denne føltes litt tam, selv om designet lover noe annet.
Mats: Den er litt for safe.
Ekspert: Det er en klassisk Tuborg; litt rund, litt søt og litt ubalansert. Og litt metallisk.
Terningkast: 3
Aass Ankerpils
AA: Denne er veldig god. Tar meg tilbake til bredden av Drammenselva, for litt laksefiske og øl i sola. Den har en litt søtlig greie som jeg liker. Et veldig lettdrikkelig øl.
Ekspert: Det er en svak smak av søt frukt. Den mangler litt bitterhet og sitrus, men har bra maltpreg og smaker korn.
Terningkast: 5
Les også: (+) «Edderkoppen» opererte i gruvene i 20 år før han ble tatt
Mack Isbjørn sommer
AA: Synes denne smaker litt … hodepine.
Camilla: Denne gir assosiasjoner til sommer i Nord-Norge, med midnattssola.
Eksperten: Den første som smaker noe annerledes. Alle de andre litt like, denne har et litt tropisk preg.
Terningkast: 5
Nordlands sommerøl
AA: Denne smaker som når du har løpt lenge fra politiet, med blodsmak nederst i halsen.
Ekspert: Den smaker metallisk og litt gammelt. Det er noe som heter astringent, der man har tatt ut mer stoffer enn man har lyst til fra maltet.
Terningkast: 2
Dahls Sommerøl
Cecilie: Denne har litt besk ettersmak.
Camilla: Den smaker som øl i plastglass.
Eksperten: Det er humla. Dahls-humle er jo normalt mer sommerlig enn dette.
Terningkast: 2
Ringnes Skjærgårdspils
Cecilie: Denne likte jeg. God sitrussmak, som flater ut litt på slutten.
Mats: Desidert best hittil, dette er sommer.
Ekspert: Fint øl, med litt kunstig ettersmak.
Camilla: Den var god.
Terningkast: 6 - testvinner vanlig sommerøl!
Aass sommerøl
Camilla: Den smakte litt rart, men egentlig godt.
Cecilie: Jeg synes ikke den var så god, den smaker nesten litt svette.
Eksperten: Den har litt diacetyl som er en kjemisk reaksjon som inntreffer når sukker blir gjort om til alkohol. Det gir litt smørsmak, og gjør den litt feit i munnen.
Terningkast: 4
Arctic Beer fra Mack
Cecilie: Lett, godt og sitrusaktig på smak. Passe brusende, og overraskende god.
Eksperten: Litt appelsin-preg på lukt og balansert.
Terningkast: 5
Lite-varianter
Isbjørn Lite
Cecilie: Det lukter godteri, men smakte veldig rart! Ikke fruktig, bare rart.
Eksperten: Det smaker pez, syntetisk. Det smaker useriøst.
Terningkast: 2
Ringnes Lite Sommer
AA: Dette var ikke noe godt.
Cecilie: Det smaker vingummi. Grusomt.
Ekspert: Det virker som om de prøver å nå et publikum som ikke liker øl.
Terningkast: 2
Dahls Sitrus lite
Cecilie: Lukter mer frukt enn det smaker. Denne er litt flat og dvask.
Eksperten: Ufresh sitrus-smak. Den er syntetisk og minner litt om håndsåpe.
Terningkast: 3
Hansa Litchi IPA Lite
Cecilie: Den har fine bobler, om man skal si noe positivt, resten er stryk.
Ekspert: Smaker lite og lukter lite. Litchi er et litt rart utgangspunkt, og resultatet er en intetsigende øl.
Terningkast: 2
Mack Banan IPA lite
Mats: Banan i øl! Dette representerer egentlig alt som er galt med ølbransjen. Likevel er det den beste av Lite-variantene.
AA: Den smaker litt banan-fluor, og forventer i grunnen en liten leke.
Ekspertene: Grønn bitterhet, lite karbohydrater. Jeg hadde litt lyst til å hate denne, men greier det ikke.
Terningkast: 4 - testvinner Lite-varianter!
Åpen klasse
Frydenlund Juicy Bær
Mats: Jeg er veldig usikker på om dette egentlig er et øl, men den var god!
Camilla: Den var veldig god og frisk. Veldig sommerlig og leskende.
Eksperten: Det er et syrna berliner weisse, med syrlighet fra melkesyre. Den kan få folk til å ville smake ekte berliner weisse.
Terningkast: 6 - testvinner åpen klasse!
Hansa ananas IPA
Cecilie: Den er litt for søt, jeg trodde den skulle være mer fruktig. Litt flat.
Eksperten: Verken smaker eller lukter ananas. God bitterhet.
Terningkast: 3
Hansa mango IPA
Cecilie: Mindre søt enn ananasen, så smakte bedre.
AA: Jeg ble litt skuffet, men vet ikke hvorfor. Mango var bedre før.
Eksperten: Det smaker boks-mango. Det virker som om de har skrudd igjen på humla fra tidligere år, og dette er ikke samme øl som tidligere år.
Terningkast: 4
Åpen åpen klasse
Hansa Roséøl
Cecilie: Den lukter bedre enn den smaker.
Camilla: Den leverer som det står på pakningen, den var god.
Mats: Ikke er det øl, ikke er det vin.
Eksperten: Fruktvin og øl, og jeg føler meg nesten litt feminin når jeg drikker den.
Terningkast: 4
Morgendagens juleøl
På Ringnes Brygghus tester de som vanlig ut morgendagens konsepter. Her kan bryggerimester Øyvind Langgård og daglig leder Hans Ingi Tryggvason leke seg med nye oppskrifter, i samarbeid med merkevaresjefene til Ringnes, Schous og Frydenlund.
– Frydenlund Too Good To Go er et vårøl inspirert av ølstilen märzen, fra Tyskland. Jeg ringte opp To Good To Go, som er et sted og en app som har et fokus på å stoppe matsvinn. De var fantastiske, og vi fikk en 25 kg sekk med wienerbrød, solboller, hveteboller og croissanter fra Too Good To Go, og tilsatte dette i mesken, forteller Hans Ingi. Han forteller at Brygghuset luktet som bakeri under prosessen.
Schous har gått for en IPA denne gang, etter at pilsen deres har gått som en kule i butikker og barer de siste årene.
– Vi hadde lyst til å se om vi kan tillate en humlebasert Schous, og har gått tilbake til IPA-røttene, med en litt mer gammeldags stil fra da IPA var helt nytt, fortsetter Tryggvason.
Ringnes har på sin side gått for en ingefærvariant – Ringnes Ginger.
– Dette er en litt uvanlig vri på en belgisk favoritt – en belgisk blond tilsatt ingefærjuice. Den er inspirert av, og inneholder samme gjær som La Chouffe Blonde, forteller Øyvind Langgård. Han beskriver ølet som et perfekt matøl, som passer godt til fet fisk og fete oster.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 29 2022