Test av sancerre og pouilly fumé 2013
Supre sommerviner
Sancerre og pouilly fumé er som skapt for sommerens sjømat og salater. Her er de beste kjøpene.
Populære vintester
Når det blir lysere og varmere, skifter vi vinvanene våre også mot det lyse. Det blir mindre rødvin (bortsett fra til grilling), og mer rosévin og hvitviner som chablis og riesling.
En annen hvitvin som vi gjerne forbinder med sommeren, er sancerre. Og vi må også ta med naboen på andre siden av Loire-elven, pouilly fumé, som også er laget på druen sauvignon blanc. Begge disse vinene er friske, som chablis og riesling, men de har en mer uttalt fruktighet enn chablis, og ligner sånn sett mer på riesling. Men aromabildet er anderledes, og mer "grønt", i retning stikkelsbær, nesle og solbærbusk.
Drøye dusinet
Vi ville gjerne finne ut hva som er de beste sancerre og pouilly fumé på det norske markedet, og konsentrerte oss om polets basissortiment og pris under 200 kroner. Der fant vi ti sancerre og tre pouilly fumé, og vi har testet alle tretten. Anmeldelser av de fem beste finner du nederst i denne artikkeln, men først tar vi med en liste over de som ikke nådde opp:
Joseph Mellot Sancerre le Montarlet 2012 - 85p
Natter Sancerre 2011 - 85p
Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly-Fumé 2011 - 85p
Dageneau Pouilly-Fumé 2011 - 84p
Joseph Mellot Pouilly-Fumé le Chant des Vignes 2011 - 84p
Domaine de la Villaudière Sancerre 2012 - 84p
Paul Buisse Sancerre 2012 - 83p
Les Montalchins Sancerre 2011 - 81p
Sancerre og mat
Både sancerre og pouilly fumé er gode allroundviner til både fisk og skalldyr. De passer også til salater, asparges og den hvite franske geitosten, chèvre. Her er noen gode oppskrifter:
Denne saken ble første gang publisert 30/05 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.