Test av rimelig sauvignon blanc
Friske og fruktige
Viner laget på sauvignon blanc er gode til både fisk og skalldyr. De er også glimrende til vårens nye asparges.
Sauvignon blanc er en av verdens mest utbredte hvitvinsdruer. Viner laget på denne druen har i likhet med mange andre hvitviner aromaer av sitron og eple, men i sauvignon blanc finner man også stikkelsbær og mer "grønne" aromaer, som asparges, solbærblader, nesle og nyslått gress. Av og til tipper det over, og da kan man også finne ting som kattepiss og svette.
Typiske eksponenter for denne druen finner vi i Loire-dalen i Frankrike med sancerre og pouilly fumé. Er du ikke så begeistret for dette aromabildet, burde du kanskje heller satse på en chablis eller en tysk riesling.
Førstevalget til asparges
Det "grønne" preget i sauvignon-vinene gjør at de passer som hånd i hanske til asparges, og nå er jo den i sesong. Den hvite, franske geitosten chèvre går også veldig godt sammen med sauvignon. Og så passer passer jo selvsagt denne vinen til det aller meste av fisk og skalldyr. Den er også god som aperitiff eller "terrassevin".
Fransk dominans
Selv om sauvignon blanc etterhvert nå dyrkes i omtrent alle land hvor det foregår vinproduksjon, er arnestedet Frankrike fremdeles ganske dominerende i polets lister. Da vi skulle hente inn viner til denne testen, valgte vi å legge oss på et ganske lavt prisnivå (under kr 125), og vi valgte oss viner fra basissortimentet, så slipper du å gå via bestillingslisten, og kan handle inn før helgen. Til slutt havnet vi på ni viner, hvorav seks kom fra Frankrike, og en hver fra Argentina, Chile og New Zealand. Alle vinene var laget på 100% sauvignon blanc, bortsett fra bordeaux-vinen Ch. Bonnet, som hadde 65%.
De fem beste kom alle fra Frankrike, og du finner anmeldelser av dem nedenfor. Det ble delt førsteplass, og begge disse vinene kom fra nabodistriktet til chablis, Saint-Bris.
Vi har allerede vært innom hva sauvignon blanc passer til i matveien. Her er oppskrifter på noen gode retter som passer til.
Asparges med spekemat og smørsaus
Denne saken ble første gang publisert 26/04 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.