Test av juleøl i klasse F
Test av juleøl fra polet
Vi har testet 21 norske juleøl som du får tak i på Vinmonopolet.
Poengskalaen
Vi benytter oss av 100-poengsskalaen til Robert Parker Jr. ved all testing av alkoholholdig drikke.
Det er kun poengene 50-100 som blir benyttet, noe som selvsagt kan føre til full forvirring, men det er bygget på amerikanske karaktersystemet som brukes i skoleverket.
Vi bruker Parker-skalaen fordi dette er et internasjonalt, anerkjent poengsysmet som de fleste andre bruker. Dette mener vi gjør det enklest for våre lesere.
Dersom du foretrekker fyldige og smaksrike juleøl, bør du ta deg en tur på polet. Det er dette som er det egentlige, tradisjonsrike norske juleølet.
Juleølet du nå får kjøpt i butikken, ble først populært da det sterke ølet ble trukket fra butikken og tvunget over i polhyllene.
I år har vi valgt å samle norske juleøl, både fra macro- og microbryggeri, i en gruppe.
Alle juleølene er i klasse F og begynner med en alkoholstyrke på seks prosent.
Nøyer du deg med juleøl fra butikk, kan du lese hva du bør kjøpe her.
Les også:
Godsaker fra Drammen og Flåm
I år bør du prøve Aass Juleøl Premium. Den er hele ni prosent og den er på bestillingsutvalget til Vinmonopolet.
Testpanelet ga den hele 92 poeng, to poeng foran andreplassen som Ægir Julebrygg stakk av med. Den er ikke like sterk, men inneholder syv prosent alkohol.
Aass Juleøl Premium, varenummer 51220, 35,80 kroner, 92 poeng
Dyp brungyllen på farve med lavt skum. Syrlig duft med hint av fiken og dadler. Lett oksidert preg. Meget god fylde med rik og flott smak preget av dadler og et lite innslag av karamell.
Sødmefull, men likevel fin friskhet. Lang ettersmak med lite hint av bitterhet og fin syrlighet. Et meget godt juleøl.
Dette juleølet kan du gjerne drikke alene dersom du synes det blir for kraftig til julemat.
Ægir Julebrygg, varenummer 59213, 68,50 kroner, 90 poeng
Brungyllen på farve med lavt skum. Litt sær duft av dadler og kjøttbuljong. God fylde med rik og sødemfull smak.
Juleølet har også ganske fin bitterhet, men mangler noe friskhet til å nå helt til topps.
Dette juleølet kan du drikke til det meste av julemat. Prøv det gjerne til ribbe eller pinnekjøtt.
Les også:
Testpanel
Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite.
Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkohol. Løite er ølekspert med bred erfaring.
Testmetodikk
Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier:
Farve, skum, duft, smak og ettersmak.
Poeng for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best.
Pris er ikke vurdert.
- Ved usikkerhet på flaskevariasjon er det testet fra flere flasker av samme produkt.
- Ved usikkerhet på poengplassering, er det produktet testet to ganger i et finaleheat.
Denne saken ble første gang publisert 20/11 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.