Test av juleøl
Vi har testet juleøl
Vi har testet juleølet du kjøper i butikk. Her er det beste.
Testpanel og metodikk
Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farge, skum, duft, smak og ettersmak.
Poengene for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert.
- Ved usikkerhet på flaskevariasjon, er det testet fra flere flasker av samme produkt
- Ved usikkerhet om poengplassering er produktet testet to ganger i et finaleheat.
Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite.
Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke.
Løite har bred erfaring blandt annet som øldommer i Nordbrygg og som klikks ølekspert gjennom mange år.
HER ER TESTEN AV JULEØL MED POLSTYRKE 2013
Først dere, spandér noen minutter og se hvordan du skjenker ølen riktig i glasset. Det er den enkleste metoden for å få ølet til å smake bedre.
Det er juleøl som gjelder enten du skal spise juletorsk, den aller beste ribba eller pinnekjøtt.
Vi har testet så og si alle typene i år, men vi starter med det juleølet du får kjøpt i butikken. Det vil si 23 øl med alkoholstyrke inntil 4,7 %, og tre alkoholfrie.
Om kort tid kan du også lese testen av det sterke ølet du kun får kjøpt på polet. I motsetning til vinsmaking, der man spytter vinen ut igjen, må øl svelges for å få hele bildet av bitterheten. Dermed foregår blindtestingen av øl over flere dager.
Favorittene
Vi har to gjengangere og en nykommer på topp i år. Frydenlund med god sirupstonen i smaken, Tuborg med ganske bra smak med middels fylde, og nykommeren CB som god og velbalansert med konsentrasjon.
De to første har gjort det bra i tidligere tester, CB er en nykommer blant favorittølene.
Blant de alkoholfrie var Santa Claustaler vår favoritt. Testen av de alkoholfrie finner du helt nederst.
Øl til mat
Riktig øl til riktig mat er viktig, og i følge Sigrid Strætkvern hos drikkeglede kan du følge disse enkle prinsippene når du skal velge øl til maten:
- Tørt og friskt øl før fruktig eller søtlig øl
- Lett og friskt øl før kraftig og fyldig øl
- Svakt øl før sterkt øl
- Lett øl til lett mat
- Smaksrike øl til kraftig mat
- Ølet bør minst like mye sødme som maten
- Leskende øl til salt mat
- Bitre eller sterke øl til fet mat
Da garanterer vi suksess.
Les også:
Slik åpner du ølflasken med et papirark
Denne saken ble første gang publisert 28/11 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.