Test av juleøl 2013

Test av juleøl med polstyrke

Vi har testet 51 typer. Her er det noen skikkelig gode øl.

Oslo/studio 20131114; Klikk.no: Test av juleøl
Oslo/studio 20131114; Klikk.no: Test av juleøl Foto: Foto Petter Berg/Egil Nordlien HM Foto
Først publisert Sist oppdatert

Testpanel og metodikk

Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farge, skum, duft, smak og ettersmak.

Poengene for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert.

  • Ved usikkerhet på flaskevariasjon, er det testet fra flere flasker av samme produkt
  • Ved usikkerhet om poengplassering er produktet testet to ganger i et finaleheat.

Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite.

Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke.

Løite har bred erfaring blandt annet som øldommer i Nordbrygg og som klikks ølekspert gjennom mange år.

Vi har akkurat testet juleølet med butikkstyrke. Det juleølet som selges i vanlige butikker har en styrke på opptil 4,75 prosent. Er ølet sterkere selges det via Vinmonopolet.

Nå har turen kommet til ølet for de viderekommende - altså det som er sterkere enn det som selges i butikk.

Vi har testet så og si alle typene i år, og endte opp med 51 varianter av dem du kun får kjøpt på Vinmonopolet.

Men først, spander noen minutter og se hvordan du skjenker ølet riktig i glasset. Det er den enkleste metoden for å få ølet til å smake bedre.

Favorittene

Vi har to norske og et belgisk øl på topp i år. Panelet var svært begeistret for vinneren: Nøgne Ø Special Holiday Ale. Her fant de et øl som var veldig rikt og konsentrert på smak med fin sødme og avstemt bitterhet.

På andre plass følger Noël de Silenrieux, et øl som er lett å drikke og har god konsentrasjon, sødme og lengde.

Berntsens Juleavec kapret tredjeplassen, et rikt og konsentrert øl.

Det er juleøl som gjelder enten du skal spise juletorsk, den aller beste ribba eller pinnekjøtt. Riktig øl til riktig mat er viktig.

Ifølge Sigrid Strætkvern hos Drikkeglede kan du følge disse enkle prinsippene når du skal velge øl til maten:

  • Tørt og friskt øl før fruktig eller søtlig øl
  • Lett og friskt øl før kraftig og fyldig øl
  • Svakt øl før sterkt øl
  • Lett øl til lett mat
  • Smaksrike øl til kraftig mat
  • Ølet bør ha minst like mye sødme som maten
  • Leskende øl til salt mat
  • Bitre eller sterke øl til fet mat

Da garanterer vi suksess.

Les også:

Vi har testet de beste konjakkene

Slik lager du en velkomstdrink med bare to ingredienser

Ribbe for viderekommende