Test av akevitt

Her er den beste akevitten

Vi har testet de ti mest solgte akevittene.

Sist oppdatert

Testpanel og testmetodikk

I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Grefsenkollen i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle produktene ble smakt blindt. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Her er Klikks test av akevitt!

Vi har nettopp publisert den enorme juleøltesten - og testen av konjakk.

Vår test av akevitt

Denne gangen valgte vi ut de ti mest solgte akevittene. Det betyr at på denne listen finner de alle fleste en akevitt de kjenner.

Med unntak av den danske Aalborg-akevitten er all akevitt laget i Norge (av Arcus).

Hvit akevitt?

Norske akevitter er fatlagrede. Det er fatene som gir farge til akevitten. Men, det er ikke så enkelt. Det er nemlig bare nyere fat som gir fra seg farge. Simers akevitt er også fatlagret, men er blank. Det er nettopp fordi den lages med eldre fat. Svenske og danske brennevin som selges som akevitt er sjelden lagret på fat og er ofte blanke på farge.

Hva slags fat er akevitt lagret på?

Norsk akevitt lagres på fat (tønner) som først er brukt til å lagre Sherry på (sherry er spansk hetvin). Det betyr at man kan finne ganske tydelig sherrysmak på mange akevitter, særlig akevitter som lages med ferske sherry-fat (for eksempel rakfiskakevitt).

Etter hvert som vi bruker sherryfatene til å lagre brennevin, blir fargestoffet stadig mindre helt til det ikke lenger avgir noe som helst. Da kan vi lage fatlagrede akevitter som blir blanke.

Testmetode

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark.

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også