Test av juleakevitter

Test av 13 akevitter til jul

Alle var gode, men én var best.

<div style="">AKEVITT-VITENSKAP: Over 30 flasker akevitt ble innsendt til testen. <br></div>
AKEVITT-VITENSKAP: Over 30 flasker akevitt ble innsendt til testen.
Foto: Peter Nagy
Først publisert Sist oppdatert

jOver 30 akevitter ble innsendt til Vi Menns juleakevitt-test.

Så mange at det nesten ville vært litt uansvarlig å teste dem alle sammen på en og samme dag, og vi skar ned til 13 essensielle akevitter du kan drikke denne jula.

Eller resten av året, for den saks skyld.

Juryen besto av Kaja Tinderholt, innehaver av akevitt-skjenke­stedet Fyret, Lasse Lukacs, akevitt­entusiast, Aleksander Bergan, redaksjonssjef i Alt om Fiske og undertegnede fra Vi Menn.

Her er det gitt karakterer fra 1 til 6.

Test: Topp 3 akevitter:

Gammel Opland Juleaquavit

6/6

Kaja: Denne var kjempegod. Varmer bra.

Lasse: Sitrus, appelsin, mandarin … holder alt den lover.

Gilde juleaquevit

5/6

Lasse: Smak av vanilje, sjokolade og sitrus.

Mats: Akkurat sånn en juleakevitt skal smake

Strand juleaquavit

5/6

Aleksander: Denne er fin, denne kan jeg drikke foran bålet i peisen.

Mats: Nydelig flaske, ser ut som medisin fra gamle dager.

Les også: Drakk du dette, kunne du ende på asyl eller som morder. Men du får det på Vinmonopolet

Test av 10 akevitter til:

Meir Juleaquavit

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

5/6

Mats: Klassisk akevittaroma

Aleksander: Denne var streit, litt spenstigere enn en Toyota.

Atlungstad juleaquavit

4/6

Kaja: Den smaker mandarin.

EKSPERTENE:Lasse og Kaja har begge en interesse for akevitt, førstnevnte blogger om øl og akevitt, mens Kaja driver Fyret i Oslo, som har spesialisert seg på akevitt.
EKSPERTENE:Lasse og Kaja har begge en interesse for akevitt, førstnevnte blogger om øl og akevitt, mens Kaja driver Fyret i Oslo, som har spesialisert seg på akevitt. Foto: Peter Nagy

Lasse: Ganske fin, litt skarp alkoholsmak.

St Peters Julekveld

4/6

Aleksander: Denne smakte litt … østblokk.

Mats: Den smaker litt overraskende, men jeg synes den er god.

Les også: Stor test av juleøl

Oslo Håndverksdestilleri juleakevitt

4/6

Mats: Frisk! Lukter sprite.

Kaja: Denne er for dem som synes det er gøy med akevitter som er annerledes.

Inderøy juleaquavit

4/6

Mats: Denne smaker litt mer som en sommerakevitt.

Lasse: Det skyldes nok smaken av dill.

Jul på Helgeland

4/6

Lasse: Når nordlendingene lager noe er det mye sødme.

Kaja: Litt smak av sprite på slutten.

Arvesølvet juleakevitt

4/6

Aleksander: God smak, som varer.

Mats: Jeg likte den. Akevitt for nybegynnere.

Les også: Test av portvin

Berentsen Juleaquavit

3/6

<b><div><div style="FONT-FAMILY:</b">FYLL PÅ: Kaia er vant til å helle opp akevitt.</div></div></b>
FYLL PÅ: Kaia er vant til å helle opp akevitt.
Foto: Peter Nagy

Mats: Oj, den var veldig fruktig. Og litt klissete.

Aleksander: Smaker skumbanan. Dette er sånn kidsa drikker på fest.

Gullmunn juleakevitt

3/6

Lasse: Denne lukter litt destilleri.

Mats: Kanskje mer en urtedram enn akevitt. Denne kan man shotte.

Håvaldsen juleaquavit

3/6

Lasse: Denne smakte litt grønnsåpe, litt granskudd.

Mats: Og lukter sanasol.

Les også (+) Den utrolige historien om fylleslaget på sykehuset

Akevitt året rundt

– Det var faren min som begynte å servere akevitt her fra omtrent 1997. Folk trodde jo han hadde gått fra vettet som serverte akevitt året rundt, forteller Kaja, som eier Fyret i Oslo.

I skrivende stund har hun 403 forskjellige akevitter på hyllene, de fleste fra ulike deler av landet.

– Vi har også noen fra Danmark, Sverige, Finland, Island og Frankrike. Dessuten lages det akevitt i USA, men det har jeg ikke fått tak i enda.

Hun forteller at for henne er det de fatlagra brune akevittene som er best.

– Det er de som er mest kos, avec-­akevittene, forteller hun.

Lasse er akevittentusiast, og liker dem best når de har sødme.

– Jeg liker at de smaker av vanilje, sjoko­lade, treverk og slike ting, forteller han.

Det som skiller akevittene fra år til år, er gjerne krydderne som er brukt.

– Det er det som gjerne forandrer seg. Strand sin akevitt synes jeg for eksempel ikke var så god i fjor, men i år likte jeg den kjempegodt, sier han.