Stor test av konjakk
Guide til de gode kjøpene
Klikk har testet de 25 mest solgte konjakkene fra Vinmonopolet.
Ikke i noe land drikkes det så mye konjakk pr. innbygger som i Norge. Juletiden er høysesong for de edle, franske dråpene. Hele 1 870 358 liter ble solgt til sammen i 2007 av de 25 produktene vi testet.
Av de produktene vi testet fordelte seg slik på de ulike kvalitetene:
Cognac VS: 11 stk
Cognac VSOP: 7 stk
Cognac XO: 7 stk
Hva kjennetegner en god konjakk? Lenger nede i teksten kan du lese om klassifisering av konjakk. Men smaken skal, uavhengig av klassifisering, ha en fin balanse mellom frukt, alkohol og fat.
Les også:
Vi har testet 57 forskjellige juleøl
De beste kjøpene
Vi har kåret en vinner i de tre ulike klassifiseringene: V.S, V.S.O.P og X.O. Det ble en delt førsteplass i den øverste klassifiseringen, X.O.
BESTE V.S
Larsen Very Special Vikings', vnr 65, kr 345, 84 poeng.
Gyllenbrun på farve. Dufter av karamell, vanilje og hint av nøtter. Floralt preg. Rik og søtlig på smak. Rund og krydret i ettersmaken. Hint av kaffe, nøtter, bra fylde.
BESTE V.S.O.P
De Luze V.S.O.P., vnr 7916, kr 329,90, 86 poeng.
Mørk brun på farve. Dufter av karamell, sitrus og tørket frukt. Floralt preg med hint av kaffe. Rik og rund på smak, krydret og søtlig. Fyldig med karamell og vanilje i ettersmaken.
BESTE X.O
Sontelle X.O., vnr 14876, kr 389,90, 87 poeng.
Mørk brun på farve. Dufter av karamell og tørket frukt. Søtlig og rund på smak med noe floralt preg. Fatpreget og krydret i ettersmaken. Hint av sitrus og karamell.
Nansen X.O., vnr 33673, kr 400, 87 poeng.
Mørk brun på farve. Dufter av vanilje og sitrus. Noe karamell. Søtlig, krydret og fatpreget på smak. Mild, rund og lang i ettersmaken.
Klassifiseringer
Alle konjakker må være lagret minst 2,5 år på fat. Etter dette er det regler for de forskjellige klassifiseringer mht lagringstid. Klassifiseringen på en konjakk bestemmes av den yngste bestanddelen i blandingen. Offisielt regnes det med tre grader, men det finnes også en rekke andre benevnelser. De fleste lar seg likevel plassere innenfor en av disse tre gradene:
VS (Very Special), *** (Trestjerners/3 etoiles), Grand Cru (Rémy Martin), de Luxe, Prestige, Privilège: Lagring minimum 2 år på fat.
VSOP (Very Superior Old Pale), Vieux, Réserve, Qualité Rare: Lagret minimum 4 år på fat.
XO (Extra Old), Extra, Napoleon, Très Vieux, Age D'or, Vieille Réserve: Lagret minimum 6 år på fat.
For de eldste cognacene brukes også betegnelser som Hors d'Age og Paradis.
Brut og tradisjonell
Polet innførte for noen år tilbake en egen klassifisering hvor de skiller mellom brut og tradisjonell konjakk. Brut konjakk er helt uten tilsetninger, og fremstår som lysere, tørrere, fruktigere og er generelt mer transparente. Tradisjonell konjakk er tilsatt en del forskjellig som karamell, sirup og treekstrakt. Disse tilsetningene er helt lovlige og brukes for å sikre at konjakken fremstår med samme farge og smak.
Testpanel
I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som vinansvarlig på Bølgen & Moi Briskeby.
Testmetodikk
Alle produktene ble smakt blindt, det vil si at testpanelet ikke visste hvilke produkter som var med i testen. Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen. Produktutvalget er basert på det totale salget i 2007.
Denne saken ble første gang publisert 01/12 2008, og sist oppdatert 29/06 2017.