Test av juleøl 2024
Stor test av årets juleøl: Elleve seksere!
Det sterke er ofte det beste, men det kan bli for sterkt også. Her er årets viktigste test: Vi Menns test av juleøl.
Jula flommer over av juleøl, som seg hør og bør, det jula handler jo faktisk historisk sett om det; Man skulle drikke jól. Såpass viktig var det, at bønder var pålagt å lage øl til jul.
Sterkt skulle det også være, fra Setesdal het det blant annet at ølet skulle være så sterkt at når den tredje prøvesmakte, så skulle den første ha begynt å synge.
Vi fant det dermed naturlig å dele inn testen i to, der litt under halvparten ble prøvesmakt under Juleølpremieren, og de resterende, i hovedsak fra de store leverandørene, i Vi Menns lokaler.
Testpanelet
Mangeåring mat- og drikke-ekspert i Vi Menn, Peter Nagy, og undertegnede var med i begge tester, på premieren hadde vi også med Arnt Steffensen, forfatter av en rekke fagbøker om mat og drikke, mens Lasse Lukacs, Vi Menns ølekspert, var med på andre del av testen. I tillegg var kollega Astrid-Helen Holm med som fotograf og deltaker i testpanelet.
– De klassiske juleølene er bokkølstil i butikk- og polstyrke. Bokkølet var populært før andre verdenskrig, hvor pilsneren tok over som favorittøl blant nordmenn. Det litt mørkere og sterke bokkøl ble innført som juleøl, hvor det passer bedre til maten og årstiden, enn hva pilsnere gjør. Et godt juleøl burde ha god fylde med fin balanse mellom maltsødme og humlebitterhet, forteller Lasse Lukacs.
Eksperten
Arnt Steffensen er kokk og leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta, en fagforening for kokker og kjøkkenpersonell i offentlig sektor. Han er tidligere kantineleder og norgesmester i institusjonskokkfaget. Steffensen har skrevet flere bøker om brennevin og matkultur.
– Den viktigste trenden er jo at juleøl de siste årene har blitt avec, sier han.
Det er ikke lenger noe man drikker til middag, det går bra til kaffen og desserten også, og utfordrer alt fra konjakk til vin.
– Jeg synes det har vært veldig mange gode og spennende øl i årets juleølpremiere.
Butikkstyrke
Tradisjonelt juleøl skal aller helst ha polstyrke, det vil si over 6 prosent alkoholinnhold. Imidlertid skal man selvsagt ikke drikke for mye av det, så det kan lønne seg å ha noen mindre kraftige øl for å slukke tørsten under måltiden.
Felles for de fleste av butikkølene er at de nok mangler noe av fylden og bredden til de beste polølene, men det er jaggu mye godt å ta av her også.
Test av juleøl 2024:
Hansa Julebrygg
Mats: Litt honningaktig på smak, god og rund munnfølelse.
Astrid-Helen: Den er ikke så mektig, denne kan man drikke mye av.
Mats: For en start på testen!
Hansa juleøl
Peter: Jeg synes denne er frisk og fin, det kan fort bli litt for søtt med en del av de andre ølene. Stort pluss for en veldig fin boks.
Lasse: Denne er litt kjedelig. Sødmefull aroma, knekk og lakris, med litt tynn avslutning.
Dahls Julebrygg
Astrid-Helen: Litt slapp, det er ikke noe sting i den.
Lasse: Litt tynt, med litt brent karamell-type ting? Dette virker som et pliktløp fra Dahls.
Peter: Dette var kjedelig.
Berentsens juleøl
Peter: Tynn, men fin brent maltsmak. Her er det ingen sødme, bare det brente maltet.
Astrid-Helen: Litt kjedelig. Men veldig søt emballasje. Den ga julestemning.
Berentsens Jol
Peter: Denne var en godtepose. Litt karamell, uten for mye sødme. Søt og bitter samtidig.
Mats: Jeg er ikke like entusiastisk. Synes den smaker litt jord. Det er vel kveiken, sannsynligvis.
Ringnes juleøl
Astrid-Helen: Julebrusaktig på lukt, men smaker annerledes.
Lasse: Et klassisk juleøl, de vet hva de skal gjøre. Litt skumputer i lukta, og røde bær på smak.
Dahls juleøl
Mats: Jeg merker at jeg har blitt litt lei av butikkøl.
Lasse: Enkel og fin maltbase, knekk, tørket frukt, vanilje, lett bitterhet, men litt tynn avslutning.
Borg juleøl
Astrid-Helen: Denne smaker litt rart.
Mats: Det er nok Glomma du smaker der.
Lasse: Tynn aroma, smaker knekk og brent karamell og gammel kaffe, kryddertoner og litt kaffekaramell i ettersmaken.
CB juleøl
Peter: Her er det litt smak. Bitterhet fra noe brent.
Astrid-Helen: Jeg synes denne var ganske god, men det er kanskje fordi de forrige var mindre gode.
Aass juleøl
Mats: Litt bitterhet, litt sødme, godt balansert.
Lasse: Et helt greit butikk-juleøl, med gode toner av julekrydder.
Mack vellagret juleøl
Peter: Denne henger ikke helt sammen for meg.
Astrid-Helen: Smaker denne brent?
Lasse: Egentlig ikke ...
Astrid-Helen: Ikke det? Da kan jeg gå hjem.
Frydenlund juleøl
Mats: Litt mer mot det bitre igjen. Smaker Frydenlund, som er litt mer julete.
Astrid-Helen: Her har de helt tydelig prøvd på noe. Det er alltid gøy med noen som prøver på noe.
Peter: Og som får det til.
Mack god jul
Lasse: Her er det lette toner av knekk, tørkede frukter og hvetebakst. Fint krydderpreg, bløt knekkebrød.
Peter: Alt det? Jeg synes den bare var god, jeg.
Tuborg juleøl
Peter: Nå har vi en god steam nå. Jeg synes denne var god. Søt og julete.
Lasse: Veldig god. God sødme fra maltbase, knekk, fiken, sjokolade. God fylde, fin balanse sødme og bitterhet. Fin juleøl til middagen.
Mats: Det er ikke spesielt utfordrende akkurat, men treffer blinken klokkerent.
Nordlands juleøl
Astrid-Helen: Dagens fineste boks, så langt. Øl for estetikerne.
Mats: Mye sødme som forsvinner nesten umiddelbart.
Lillebjørns juleøl
Peter: Spennende smaksbilde. Den treffer litt annerledes
Lasse: Litt grønnsåpe. Akevittkrydder. Karve, anis og mye appelsinskall.
Mats: Grønnsåpe? Nå finner du bare på ting.
Fra juleølpremieren - butikkstyrke
Alle bryggerier som lager juleøl blir invitert til å vise fram hva de har laget i år, og enkelte tar med seg andre nyheter enn rene juleprodukter. Vi lot bryggeriene velge hver sin variant. De følgende er butikkstyrke
Jol – juleøl fra Terje Tysland, Frøya
Mats: Den lukter mer enn den smaker. Vet ikke hva Terje Tysland har med dette å gjøre, men ...
Arnt: God duft, med masse julekrydder, men smaker følger ikke helt opp, nei.
Julepott, Ægir
(Xmas Red Lager)
Mats: Det er ikke sikkert det er dette alle forbinder med «julepott».
Peter: Godt balansert, men mangler dybde.
Mistelstein, Ekeby
Peter: Mye smak til tross for lite alkohol.
Mats: Fikk ikke umiddelbart lyst til å kysse noen, selv om jeg holder den over hodet.
Tuftkall, Frøya
(Winter warmer)
Arnt: Den er helt grei, men faller litt gjennom.
Mats: Dette er litt bom for min del. Og hva er en tuftkall?
Poløl
Felles for polølet er at de har over 6 prosent alkoholinnhold, og altså selges på polet. I denne klasse finner vi også bokkølene, og et par andre varianter, som testens desidert sterkeste øl med 19 prosent alkoholinnhold.
Dahls juleøl, 6 %
Mats: Mye alkoholsødme på lukt, som Lasse sikkert ville sagt, men det blir en liten nedtur på smak. Leverer ikke helt det den lover.
Lasse: Smaken blir litt borte, og man må smatte litt for å finne den. Mye mildere smak enn aromaen lover.
Ringnes juleøl sterk, 6,3 %
Mats: God aroma, leverer enda bedre på smak.
Astrid-Helen: Ikke så mye mer å si enn at det var veldig godt.
Aass premium juleøl, 6,5 %
Mats: Her kommer smakene litt på rekke og rad, trillende nedover bakken.
Astrid-Helen: Litt halmsmak.
Mats: Svett stallgutt, tror jeg det heter på fagspråket.
Hansa juleøl, 6,5 %
Peter: Litt merkelig aroma
Lasse: Det er knekk, tørket frukt og hvetebakst.
Mats: Litt merkelig smak.
Lasse: Det er søtlig vørter, knekk og kaffe, litt besk ettersmak mot tobakk.
Berentsens julefnugg, 6,5 %
Mats: Her kjenner jeg både kaffe og tobakk, litt sødme, men absolutt ikke for mye
Astrid-Helen: Jeg kjenner den brente smaken, den kommuniserer veldig tydelig.
Mack God Jul, 6,5 %
Peter: Denne hadde fine julearomaer. Jeg kjente noe lys karamell, men den er balansert, og har ikke gått sødmefella som Mack fort kunne ha gjort.
Astrid-Helen: Ikke for mye eller lite av noe som helst. Passe.
Fredrikstad juleøl, 6,5 %
Astrid-Helen: Litt eksos. Et øl for oss som er vant til traktorpulling og slike ting.
Lasse: Lette toner av vørter knekk og tynn kaffe. Lett sødme, brente smaker gjennom malt, tørket frukt og søtlig sort kaffe.
Kong Vinter (E.C. Dahl), 7 %
Mats: Karamell, flytende brent karamell. Men frykter at dette er litt som å drikke klissete shots. Sikkert god for småunger.
Astrid-Helen: Den smaker ikke for mye, men sikkert spennende med mat hvis Lasse synes det er greit.
Berentsens The Holy Bock, 7,5 %
Astrid-Helen: Denne synes jeg ikke var så god.
Mats: Jeg likte den. Den er veldig søt, masse vanilje.
Peter: Flytende smørbukk
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, 7,5 %
Peter: Navnet skjemmer ingen. Denne var god.
Mats: Litt alkoholskarp lukt? Veldig søt. Litt oppvasksåpe på tampen.
Lasse: Veldig søtlig, litt støvete kjeller, pappaktig. Hint av krydder. Smaken har mindre sødme, middels fylde, vanilje, karamell og kryddertoner.
Tradisjonell julebokk (Mack), 9 %
Peter: Balansert. Godt brent, god sødme, men ikke for mye. Jeg sier mokkabønner.
Mats: Viser hvor viktig alkoholen er. Denne har veldig bra alkoholsødme.
Berentsen Jule Avec, 9 %
Astrid-Helen: Den var ikke helt i smak, men kan funke i små doser.
Mats: Julebrygg i særklasse, sier dem. De lover mye. Litt røkt smak, nesten opp mot røkelaks. Og det blir veldig feil i en øl.
Aass vellagret juleøl, 9 %
Peter: Veldig velbalansert, ikke for søt, sjokolade.
Mats: Nydelig farge, på øl og skum, veldig god smak, en god bitterhet.
Astrid-Helen: Denne likte jeg.
Ringnes Julebokk, 9 %
Peter: Mer av alt. Litt konfektfølelse. Konfekt med fyll. Denne er søt på en god måte.
Mats: Denne er deilig, det er jo gullstandarden. Det er her lista skal ligge. År etter år så treffer de blink.
Julemysteriet sterkt juleøl (E. C. Dahls), 11 %
Peter: Oj, det er en surhet her … den var god.
Lasse: Alkoholen løfter kanskje sødmen litt. Spekter av karamelltyper. Brente toner.
Stelliger Divum, 19 %
Mats: Dette er beksvart. Den er veldig alkoholsterk.
Peter: Denne er fantastisk god. Den kan man drikke i whiskyglass til en napoleonskake.
Fra juleølpremieren - polstyrke
Der de største bryggeriene har fokus på å lage gode bokkøl til massene, pleier håndverksbryggeriene å leke seg med mange ølstiler og utfordrer det typiske juleølet for ølentusiastene. Det var stor variasjon, stor grad av lekenhet og mange spennende smaker på premieren.
Merry Jingle, Nøgne Ø 15,5 %
(Maple Christmas Stout)
Peter: Den var fantastisk god, men veldig søt, nesten som en hostemikstur.
Mats: Her var det lønnesirup for alle penga. Dette er jo egentlig en dessertvin, bare at det er en øl.
Bådin Belgian Beast 11 %
(Belgisk quad)
Peter: Masse brent malt. Sterk og god.
Mats: Lite lukt, men masse smak. God. Fin til dessert, eller for å kose seg.
Nordic Noir 3, Nøgne Ø 15 %
(Norwegian Strong Ale)
Arnt: På grensa til å bli for søt, men innenfor. Men honning fra Brekkestø.
Mats: Det blir jo nesten litt jålete, men herregud så god.
Peter: 15%! Denne bør man nok ikke drikke for mye av.
Graff julebokk 8 %
(Dobbelbokk)
Mats: Den starter litt tynt, men så kommer den veldig.
Arnt: Dette er øl jeg liker. Litt søt, litt bitter, veldig god.
Juleøl, Trysil 8%
Arnt: Godt kaffepreg. Et godt refleksjonsøl når kvelden er over, og ungene er i seng.
Mats: ... og kona har sovnet på sofaen.
Peter: Lett rund, godt balansert. Som meg, si.
Livets vann, Ølsmia og Churcheim 6,9 %
(Ny-klassisistisk norsk, akevitt-inspirert surøl)
Peter: Mye syre.
Mats: Sterk akevittlukt, som juleøl treffer den ikke helt midt i blinken.
Solsnu, Kinn 7,5 % (Farmhouse ale)
Arnt: I seg selv et veldig godt øl, men faller litt igjennom i forhold til at det skal være jul.
Peter: Litt tutti frutti. Kan passe til julefrokosten eller julebrunsjen.
Hognator, Hogna 9 % (Dopplebock)
Arnt: 8-10 % er ideelt for et juleøl, og denne var god.
Mats: Veldig god. Dette er øl som passer til desserten, eller som godt kan være desserten i seg selv.
Halvors jul, Haand 10 % (Aquavit barrel aged ale)
Mats: Hvem er denne Halvor?
Peter: Halvor Heuch, akevittens far.
Arnt: Denne er modnet på akevittfat. Litt sødme, denne er sikkert god til mat.
Nissebokk 6,5 % (Julebrygg)
Peter: Godt balansert, strøken sødme, fin kropp.
Arnt: God bitterhet, denne passer bra til julemat.
Lys i luker, 7 Fjell 6,5 % (Julesaison)
Mats: Det er ikke sikkert det er dette alle forbinder med «julepott», men denne var kjempegod.
Arnt: Går godt til pinnekjøtt, ribbe, all julemat.
Jule Avec, Berentsen 9 % (Julebrygg)
Arnt: Denne er trygg og sikker. Perfekt.
Mats: Det blir ikke jul uten brent mandel.
Julekula, Wettre 8 % (Winter warmer)
Arnt: Passe bitterhet og sødme, godt balansert
Mats: Usikker først, men så kommer smaken veldig til sin rett.
Løkka Julebokk, Grünerløkka Brygghus 6,5 % (Bock)
Mats: Rett på sak, rund og fin.
Arnt: Kjempegod.
St. Arnold, Graff 12 % (Belgian Quadrupel)
Peter: Denne var litt for søt og litt for sterk.
Mats: Veldig søtt, faller litt igjennom.
Skipsnissen, Frøya 6,8 % (Dobbelbock)
Mats: Det står at den er peated. Da er det whiskyfat. Det kjenner man i grunn både på aroma og smak.
Arnt: Litt for lite jul, og litt for lite whisky.
Hissig på grøten, 7 Fjell 10 % (Pastry stout)
Mats: Her har de laget et på riskrem. Litt gøy, veldig rart.
Arnt: Denne kan du hele over grøten.
Mats: Du trenger ikke en gang grøt.
Into Oblivion XMAS, Wettre 10 % (Imperial stout)
Mats: Wettre er en av dem som leker seg mest med sjangeren, det er litt moro.
Arnt: Mangler litt julepreg. Dette er ikke en øl du tar foran peisen.
Julekveiks-IPA, Trysil 7 % (Farmhouse-IPA)
Mats: Hva skjedde nå, hva er dette. Den treffer noe, men usikker på hva.
Peter: Dette er kveik igjen, litt sitrus, ganske fin.
Mats: Jeg tror kveik er litt tilvenningssak.
Lucifer, Monkey Brew 13 % (Barley wine)
Mats: Satan!
Peter: Denne har ligget årevis på fat. Dette var godt!
Arnt: Helt rått.
Lite godt juleøl
I år var det tre lite-juleøl, det vil si juleøl som er lav på kalorier og som ofte er glutenfritt.
Mack Lite
Astrid-Helen: Her var det ikke så mye som skjer, hverken på lukt eller smak.
Peter: Jeg synes den var litt tynn, ja. Kullsyren er litt irriterende.
Aass juleøl Lite
Mats: De prøver på noe i hvert fall.
Lasse: Jeg synes denne var enda kjedeligere, den smakte nesten ingenting.
Ringnes lite julebrygg
Peter: Det er litt ironisk å drikke kalorifri øl med tanke på resten av maten du dytter i deg.
Mats: Dette passer for folk som feirer vegansk jul, da er jula ødelagt uansett.