Hvordan kjøle ned øl raskest
Slik blir ølen raskest kald
Den kuleste metoden gruser de andre.
Dette knepet er bedre en trikset hvor du åpner ølen med et A4 ark. Det begynte sånn:
- Øy! Har du hørt om tipset som gjør ølen iskald kjempefort?
- Øh, nei...?
- Du pakker det inn i vått papir og legger det i fryseren! Jeg prøvde i går. Det gikk dritfort!
- Hvor fort da?
- Jeg tok ikke tida. Men, det gikk dritfort.
Man skal ikke ta entusiasmen fra folk. Snarere tvert imot. Men spørsmålet om hvor fort fort, nøyaktig!, man kan kjøle ned en øl - det kan kan ikke stå ubesvart.
Og teknikken med papir hørtes interessant og kuriøs ut. Derfor bestemte jeg meg for å teste ut metoden. Men, mens vi var i gang, hvorfor ikke teste ut flere metoder og sammenligne dem.
I alt fem metoder er utprøvd. Det er brukt temmelig konvensjonelle midler i disse eksperimentene. Du kan enkelt gjøre alt hjemme - vi har hold nedkjøling av øl utenfor laboratoriumet ettersom det stadig er sjeldent av folk 1) har det hjemme og 2) folk, dersom de er i bestillese av laboratorium, sjelden kjøler ned øl der.
Idealtemperatur på øl
Vi går her ut fra en idealtemperaturen på pils er seks grader. Utgangspunktet i denne testen er at ølet har romtemperatur, i dette tilfellet 21 grader.
Vi går rett på sak:
Kjøle ned øl i kjøleskap
Med god klaring er dette den vanligste metoden å kjøle ned øl på. Det er også metoden som tar lengst tid. Altså er dette metoden for deg som har god tid.
Har du ikke god tid bør du lese videre.
Tid: 3 timer og 10 minutter
Kjøle ned øl i fryser
Å legge øl i fryseren er som regel det desperate man tyr til om man vil ha ølen raskt kald. Du får herved vite at det vil ta deg 33 minutter å gjøre det på den måten.
Fryseren holder -20 grader.
Tid: 33 minutter
Kjøle ned øl i fryser med papir
Så til metoden for å kjøle ned øl som startet det hele. Vel, det var slett ikke det jeg ventet å finne. For det viser seg at dette tok lenger tid enn å bare sette ølen i fryseren.
Det er samme fryser og den holder altså -20 grader.
Tid: 45 minutter
Kjøle ned øl med vann og isbiter
Ikke alle har isbiter i fryseren til enhver tid. Men flere vil ha det etter å ha lest denne testen.
Om du bestiller en flaske hvitvin eller musserende på restaurant kommer den som regel i en bøtte med is. Om du har gjort det har du allerede fått et solid hint om en god metode for å kjøle ned ølen.
Eksperimentet ble utført ved å røre rundt i bollen med is og vann. Det tok nesten fem minutter før ølen var kald med denne metoden.
Men, dette er ikke den aller raskeste metoden...
Tid: 4 minutter og 57 sekunder
Den raskeste metoden: Kjøle ned øl med vann, isbiter og salt
Ved å ha i en liten neve med salt i bollen med vann og is synker temperaturen. Faktisk viser eksperimentet at du sparer ett og halvt minutt på å ha en neve med salt i vannet.
Med andre ord: Den raskeste metoden er ha fylle en bolle med is, ha i vann og salt, legg ølen i bollen og røre rundt. Det tar nemlig bare litt mer en tre minutter.
Tid: 3 minutter og 25 sekunder
Mer om øl
Jeg håper mange ble inspirert til å lage eget øl etter å ha lest denne artikkelen om hvordan man lager det hjemme. Og sjekk også ut vår test av IPA og de mørkere typene porter og stout.
Forsøkene ble utført med åpne flasker (for å måle temperaturen). Det er en mulig feilkilde, men det ble gjort i samtlige fem forsøk.
I alle tilfellene ble det også rørt rundt i ølet slik for å unngå bare deler (det nederste) ølet i flasken var kaldt.
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god