Hvordan kjøle ned kaffe
Slik blir kaffen raskest drikkbar
Hvordan kjøle ned kaffen raskest? Røre eller blåse?
Det er veldig mye kaffe på jobben for tiden. Ord man ikke hadde hørt før svirrer i luften hele tiden. Aeropress, handpresso, pads, nespresso... Og for en utenforstående høres det ut som et fremmed stammespråk når noen bestiller "dobbel cortado".
Jeg trodde at det aller verste jåleriet var over, men det var inntil jeg selv gikk til anskaffelse av en Aeropress. Den bruker jeg mye oftere enn jeg hadde trodd jeg skulle. Omtrent to ganger om dagen.
Les også: Her er Polets 10 beste røde under 120 kroner
Les også: Slik steker du kjøtt
Selv om vi har en helt funksjonell kaffe-maskin i korridoren, så har nå en hel gjeng gått sammen om å skaffe til veie en ny og mye finere kaffemaskin. Nå snakker alle om "pads" og "ristretto".
Ja vel, så har man kaffe. Men den er jo alltid for varm til å drikke med en gang, ikke sant? Så spørsmålet er: Hvordan får man kjølt den raskets mulig ned?
Er det ved å røre? Eller blåse?
Når man begynner å fundere på slike dagligdagse og viktige spørsmål er det godt å vite at det finne folk som Hervé This (link til Wikipedia). Han har heldigvis forsket på disse tingene i boken Molecular Gastronomy.
Les også: Dette er den sunneste yoghurten
Les også: Ni råd for en lykkelig barndom
Kort oppsummert:
Dersom du rører og blåser i kaffen synker temperaturen, i følge This, med 11 grader i minuttet.
Dersom du rører i kaffen synker den bare med 3,5 grader i minuttet.
Det var godt å få det på plass. Nå vet vi det.