pappvin og lagring
Papp bedre enn flaske?
Pappkartongene kan ta bort dårlig smak, mener forskere.
Noen viner kan bli bedre hvis de lagres på kartong i stede for på flaske, skriver The Econimist.
Ikke like sexy
Ekte vinkjennere mener ofte at ingenting kan konkurrere med vin på flaske med ekte kork. Men fordi transport av glass koster mer, har noen vinprodusenter valgt å selge vin på kartonger.
I tillegg til at estetikken ikke er like sexy som for flasker, har pappalternativet fått mye kritikk for at oksygen siver inn til vinen.
Kjemikalier lager dårlig smak
Men nå tyder en ny studie på at pappkartongene faktisk kan suge opp kjemikalier som kan lage dårlig smak på vinen.
Høyt nivå av kjemikalier kan få det til å smake som om frukten vinen er laget av er av dårlig kvalitet. Vinindustrien har forsøkt å fjerne kjemikalier som påvirker smaken, men ingen forsøk har gjort det noe bedre.
Les også:
Forskjellig lagring
Et team ved Brock University i Canada bestemte seg for å finne ut om forskjellig måte å lagre vinen på hadde noe å si for nivået av de uønskede kjemikaliene.
Rødvin og hvitvin ble tilsatt tre typer kjemikalier. Vinen ble lagret på kartonger der innsiden var dekket av aluminium, og i flasker. Det ble også forsøkt å bruke vanlig kork, syntetisk kork og skrukorker for å se om dette hadde noe å si for lagring på flaske. Så ble nivået av kjemikalier overvåket i 18 måneder.
Mindre kjemikalier på papp
Hos vinene som ble lagret på papp så man at nivået av den ene typen kjemikalie hadde gått ned med 45 prosent. For vin på flaske med syntetisk kork var tallet 37 prosent, skrukork 36 prosent og vanlig kork, 31 prosent.
Den andre typen kjemikalie man testet falt med 32 prosent på papp, ble økt med 2-3 prosent for vanlig kork, falt 7 prosent med skrukork og 19 prosent med syntetisk kork.
Den siste typen kjemikalie økte i alle vinene som var på flaske, men falt for de vinene som var lagret på pappkartonger.
Vet ikke hvorfor
Arnie Stalheim er vinekspert hos Klikk.no.
- Forskjellene i studien er marginale for den første kjemikalietypen som ble testet, men litt større for de to andre, sier Stalheim.
Hvorfor kartongen har en slik virkning har man ikke funnet ut, men Gary Pickering, som har ledet studien, spekulerer i om kjemikaliene kan ha festet seg til aluminiumen og derfor ikke påvirker vinen i like stor grad.
Hypotese
Hvis denne teorien stemmer, kan måten man lager pappkartonger på, være med på å fjerne uønskede kjemikalier, ifølge The Economist.
- Det er viktig å presisere at de som har gjort denne studien ikke vet hva som egentlig skjer, men en hypotese er en kjemisk reaksjon mellom disse stoffene og aluminium, sier Stalheim.
Ikke dropp flaska
Eksperten vil derfor ikke råde folk til å droppe flaska.
- Jeg vil si at studien ikke gir grunnlag for å si at man bør kjøpe visse viner på papp.
Dårlig rykte
Men hvorfor har pappviner så dårlig rykte?
- Grunnen til at man har inntrykk av at pappvin ikke er godt nok, har to årsaker: For det første, er det de billigste, og dermed oftest de dårligste vinene som kommer på papp. For det andre, er oksidasjon et større problem på papp enn på flaske, sier Arnie Stalheim.
Pappvin bør drikkes raskt
The Economist skriver også at noen viner med uønskede kjemikalier kan lagres på papp i fremtiden hvis studien stemmer, men at de bør drikkes ganske raskt før oksidasjon blir et problem. For andre viner kan fortsatt flaske være det beste alternativet.
Les hele studien her.
Les også:
Les mer på Klikk Mat
Denne saken ble første gang publisert 27/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.